Cărtureşti Verona găzduieşte astăzi dezbaterea „De ce nu pun şi femeile ţara la cale?“
https://www.ziarulmetropolis.ro/carturesti-verona-gazduieste-astazi-dezbaterea-de-ce-nu-pun-si-femeile-tara-la-cale/

La Cărtureşti Verona, începând cu ora 15 :00, are loc dezbaterea ,,De ce nu pun şi femeile ţara la cale ?” în prezenţa Alinei Dragolea, Laurei Grunberg, Lilianei Popescu şi Dianei Elena Neaga.

Un articol de Andrada Văsii|8 martie 2013

Vineri, 8 martie, de la ora 15.00, la Librăria Cărturești Verona (Ceainărie) din București, va avea loc dezbaterea pe tema „De ce nu pun și femeile țara la cale?”, eveniment prilejuit de aparitia recentă a volumului Gen și cetățenie în România, semnat de Diana Elena Neaga, și apărut recent în colecția „Studii de gen” la Editura Polirom.

Alături de autoare, vor participa: Alina Dragolea, Laura Grunberg și Liliana Popescu. 
Moderatoare: Tudorina Mihai.

Gen și cetățenie în România reprezintă o remarcabilă analiză a modului în care femeile din România își percep și își exercită cetățenia.

Volumul, cu o prefață semnată de Mihaela Miroiu, analizează dimensiunea performativă a cetățeniei. Din aceste relatări rezultă ca modul în care femeile își exercită azi cetățenia este afectat, pe de o parte, de constrângerile asociate rolurilor și diferențelor de gen (în baza cărora ele sunt principalele îngrijitoare ale familiei), iar pe de altă parte, de experiențele formatoare trăite în perioada comunistă (munca plătită, îngrădirea libertății de mișcare, raționalizările) și în perioada de tranziție (polarizarea socială, prezența minoră a intereselor femeilor pe agenda publică, experiența șomajului sau a libertății de exprimare).

„Știu că mulți politologi și politicieni români considera neexersarea deplină a cetățeniei în cazul femeilor o problemă marginală, deranjantă, dacă nu cumva ridicolă. (…) Autoarea își propune să analizeze semnificația cetățeniei substanțiale și exercițiul cotidian al acesteia în cazul femeilor în general, al celor din România în particular, așa cum sunt ele reflectate în cercetările politologice feministe și nefeministe. Din acest motiv, utilitatea cărtii pentru teoreticienii cetățeniei, pentru cercetătorii democrației și ai politicilor de gen, ca și pentru politicienii care nu vor să improvizeze pe tema «ce doresc cetățenele», ci vor să se documenteze, este foarte mare.” (Mihaela Miroiu)

 

Din cuprins:

Construcția și (re)construcția cetațeniei • Teorii ale cetățeniei • Gen și cetățenie: o abordare constructivistă • Cetățenia traită a femeilor – o analiză empirică în zona Hunedoara • Despre amintirea unei cetățenii trăite în comunism • Experiența traită a rolurilor de gen • Participarea civică și politică a femeilor în viața de zi cu zi

Carte recomandată de feminism-romania.ro

09
/03
/23

Mai mult de un deceniu, scriitorul american David Fideler, originar din Michigan și stabilit la Sarajevo, și-a însoțit cafeaua de dimineață cu lectura câte unei epistole de-a lui Seneca (cca. 4 î.Hr. - 65 d.Hr.), „cel mai convingător și mai elegant dintre scriitorii stoici”, „conștiința Imperiului Roman”. Astfel a apărut volumul „Mic dejun cu Seneca” (Editura Trei).

01
/03
/23

Compania de Librării București (CLB), cel mai longeviv lanț de librării din România, și Headsome Communication lansează astăzi, 1 martie 2023, cea de-a treia ediție a SuperPovești din București, un proiect îndrăgit care își propune să readucă în actualitate legendele și poveștile despre oraș cu ajutorul noii generații de cititori.

23
/02
/23

Sâmbătă, 25 februarie 2023, de la ora 12.00, Institutul Cultural Român organizează, prin Centrul Național al Cărții, un eveniment online dedicat traducătorilor de limba română din întreaga lume.

20
/02
/23

Amantele regilor au fost, uneori, respinse sau denigrate de societate, alteori tolerate sau chiar admirate pentru frumusețea lor sau pentru influența pe care o exercitau asupra suveranilor. Mai aproape de zilele noastre, amantele președinților erau ținute în secret sau negociate cu presa, în încercarea de a proteja imaginea șefilor de stat, văzuți ca lideri morali și exemplari pentru societate.

14
/02
/23

Scriitorul Dinu Flămând va participa la o serie de evenimente organizate în Mexic, în perioada 16-28 februarie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Turneul va începe la Festivalul Internațional de Poezie „Jornadas Pellicerianas” și se va încheia cu participarea la evenimentul „Fandango de la lectura”, prezidat de Prima Doamnă a Mexicului, Beatriz Gutiérrez Müeller, în Veracruz.