Casa Filmelor revine la Festivalul Plai. Sub marca Ceau, Cinema!
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-filmelor-revine-la-festivalul-plai-sub-marca-ceau-cinema/

Asociaţiile Marele Ecran şi Pelicula Culturală invită amatorii de cinema la Casa Filmelor din cadrul Festivalului Plai, desfăşurat între 11 şi 13 septembrie la Muzeul Satului Bănăţean.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2015

Cele două asociaţii sunt gazdele proiecțiilor de film de la Plai pentru al patrulea an consecutiv, iar anul acesta Casa Filmelor ia denumirea festivalului Ceau, Cinema!. Publicul de la Plai va fi regalat cu o colecție de filme proaspete sau de cinematecă, scurtmetraje spumoase și întâlniri cu regizori consacrați.

Documentarul “Pearl Button” (r. Patricio Guzman, Chile, 2015), recent premiat la Berlin cu Ursul de Argint pentru cel mai bun scenariu, va fi prezentat în premieră la Timişoara, sâmbătă, 12 septembrie, ora 18. Filmul prezintă o poveste despre relația milenară a omului cu apa și despre căile misterioase prin care apa ne pune în legătură cu universul. Acesta va fi lansat pe marile ecrane din România în 4 septembrie, iar la Timișoara poate fi vizionat în exclusivitate doar în cadrul Festivalului Plai.

Exploratorul” (r. Titus Muntean și Xantus Gabor, 2013), unul din cele mai bune documentare științifice românești din ultimii ani, va fi proiectat tot sâmbătă, de la ora 16:30. Filmul urmăreşte firul vieţii marelui om de știință Emil Racoviţă, pionier al cercetării vieţii din Antarctica, din adâncurile Mediteranei şi din peşteri, întemeietor al biospeologiei şi al primului Institut de biospeologie din lume, de la Cluj. La finalul proiecției, co-regizorul Titus Muntean va participa la o discuţie cu spectatorii.

Pentru că ne aflăm la Muzeul Satului Bănățean, nu poate lipsi din program aclamatul “Aferim!”, câștigător al Ursului de argint la Festivalul de Film de la Berlin 2015. Proiecţia va fi în ton cu decorul etno-folcloric al Festivalului Plai, desfăşurându-se într-o şură tradiţională, vineri, de la ora 23:30, după încheierea concertelor de la scena mare.

Pentru cei care nu au ajuns la festivalul Ceau, Cinema!, va avea loc o retrospectivă cu scurtmetraje și cu filmele câștigătoare: Marele Premiu – “The Mighty Angel” (Wojciech Smarzovski, Polonia, 2014) și Premiul publicului – “Afterlife” (r. Virag Zomboracz, Ungaria, 2014).

Casa Filmelor Ceau, Cinema! mai propune şi o secțiune dedicată cinematografiei spaniole, prezentată cu sprijinul Ambasadei Spaniei în România. În cadrul Focus eXpana veţi putea revedea două filme celebre: “Lucia și Sexul” şi “Vacas”, ambele în regia lui Julio Medem. În plus, duminică de la ora 12, copiii sunt invitaţi să vizioneze “El Lince Perdido”, o animaţie regizată de Raul Garcia.

Și pentru că, la ediția Plai X, Casa Filmelor va sta sub pecetea misterului, cu „filme X” care explorează teritorii interzise, amatorii de cinema sunt invitați la o primă excursie în necunoscut,  la Hostel Costel (str. Petru Sfetca, nr. 1), marți, 8 septembrie, de la ora 20.30. Proiecția pre-eveniment are în centru o conspirație ale cărei revelații îți pot schimba viața. Un documentar ecologist, însoțit de scurtmetraje prezentate la Ceau, Cinema!.

Programul complet al Casei Filmelor poate fi accesat pe www.plai.ro si www.ceaucinema.ro

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.

29
/09
/23

Acum un secol, preoţi scandalizaţi de un film - "Păcat" (1924) de Jean Mihail - cereau interzicerea acestuia. O sută de ani mai târziu, un nou apel al unor clerici ortodocşi pentru oprirea de la difuzare a unui film, documentarul "Arsenie. Viaţa de apoi" (2023) de Alexandru Solomon. Amuzantă şi revelatoare paralelă.