Casa lui J.D. Salinger, la vânzare pentru 679.000 de dolari
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-lui-j-d-salinger-la-vanzare-pentru-679-000-de-dolari/

O casă în care a locuit romancierul american J.D. Salinger, situată în New Hampshire (SUA), a fost scoasă la vânzare pentru suma de 679.000 de dolari.

Un articol de Liliana Matei|17 august 2014

Celebrul scriitor a cumpărat casa din localitatea Cornish în anul 1953 şi a renunţat la ea după ce s-a despărţit de Claire Douglas, cea care i-a fost soţie între anii 1955 şi 1967, informează dailymail.co.uk, citat de Mediafax. Salinger a rămas însă în Cornish, unde a şi murit, pe 27 ianuarie 2010, la vârsta de 91 de ani.

Actualul proprietar al casei, care are un aspect rustic, a cumpărat proprietatea în anii 1980. Terenul i-a aparţinut sculptorului Augustus Saint-Gaudens, iar un descendent de-al acestuia a construit casa în 1939.

În primii ani în care a locuit în Cornish, scriitorul s-a implicat destul de mult în viaţa comunităţii de aici, însă, treptat, Salinger a devenit din ce în ce mai atent în ceea ce priveşte viaţa sa privată, lucru pe care, de altfel, vecinii săi l-au respectat.

După despărţirea de Claire Douglas, cu care Salinger a avut doi copii, Margaret şi Matthew, scriitorul s-a căsătorit, în 1988, cu Colleen O’Neill, o asistentă medicală cu 40 de ani mai tânără decât el.

Scriitorul american a fost atât de discret în legătură cu viaţa sa privată, încât a intentat un proces pentru a bloca publicarea unei biografii, bazată, în parte, pe scrisorile lui personale. El nu deţinea telefon şi nu avea contact cu admiratorii săi.

Pe lângă romanul „De veghe în lanul de secară”, un titlu de referinţă în literatura americană, J.D. Salinger a mai scris, printre altele, „Franny şi Zoey” şi „Nouă povestiri”.

house2

De curând, trei povestiri scrise de J. D. Salinger în anii 1940 au fost publicate pentru prima dată în 70 de ani, în condiţiile în care scriitorul a fost foarte strict în ceea ce priveşte condiţiile în care operele sale pot fi lansate pe piaţă. „The Young Folks”, publicată în 1940, în revista Story, „Go See Eddie”, publicată în 1940, într-un jurnal de facultate, şi „Once a Week Won’t Kill You”, publicată în 1944, în revista Story, au fost lansate anul acesta pe piaţă în volumul „Three Early Stories”.

Lansarea pe piaţă a acestui volum vine după ce trei nuvele ale scriitorului J.D. Salinger au fost publicate pe un site de partajare de fişiere de un internaut anonim, încălcându-se astfel dorinţa romancierului american de a nu fi încă publicate. În urma unei licitaţii de pe eBay, un internaut anonim a distribuit trei nuvele în versiune scanată, printre care şi „The Ocean Full of Bowling Balls”, considerat unul dintre cele mai bune texte ale lui J.D. Salinger, în legătură cu care acesta a lăsat instrucţiuni conform cărora opera nu trebuie publicată înainte de 2060.

Foto: Mountain Graphics Photography

07
/05
/18

Volumele de „Povestiri din Kolîma”, traducere din limba rusă și note de Ana-Maria Brezuleanu și Magda Achim, au fost publicate la Editura Polirom în anul 2015.

07
/05
/18

Fundația Corneliu Coposu, Asociatia 21 Decembrie 1989, Seniorii Ligii Studentilor, dar și alți semnatari au înaintat către Parlament și Guvern o solicitare, în semn de omagiu și recunoaștere a meritelor Doinei Cornea, prin care fostei disidente a regimului comunist să îi fie organizate funeralii naționale și măcar o zi de doliu național. Printre cei care au semnat petiția se numără și marii noștri actori Oana Pellea și Victor Rebengiuc.

04
/05
/18

Fosta disidentă a regimului comunist Doina Cornea (88 de ani) a murit, în noaptea de joi spre vineri la locuința sa din Cluj Napoca. Născută pe 30 mai 1929, la Braşov, a fost publicist, traducător și profesor. În perioada regimului comunist, Doina Cornea a difuzat numeroase texte şi proteste prin radio "Europa Liberă”, făcând astfel cunoscută opiniei publice internaţionale adevărata situaţie din România.

29
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Una din cărțile de căpătâi ale tinerilor matematicieni este cea a grecului Euclid (365-290 în. Ch.), considerată piatră de hotar în istoria matematicii, și anume Elementele.

28
/04
/18

Volumul „Putere și sânge. O aventură indiană” de Aurora Liiceanu, apărut de curând la Editura Polirom, va avea lansarea pe vineri, 4 mai, la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Cu acest prilej, va avea loc o întâlnire cu Aurora Liiceanu. Vor vorbi, alături de autoare, Sabina Fati și Alina Purcaru, iar întâlnirea va fi moderată de George Onofrei.

27
/04
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT O specie literară mult gustată din antichitate până astăzi rămâne biografia. Omul e totdeauna curios să afle mai mult despre viața particulară a unui personaj ilustru; bârfe, taine descoperite de vreun servitor, orice îl poate apropia pe acesta de el, cititorul de rând.

26
/04
/18

 Are invitaţi garantat 100% interesanţi în emisiunile sale. De data aceasta, Cătălin Ştefănescu trece în postura de invitat. Şi nu oriunde, ci în bucătăria lui Mircea Dinescu. La ce teste îl supune poetul pe jurnalistul TVR, vedem în ediţia „Politică şi delicateţuri” de duminică, 29 aprilie, ora 15.30, la TVR 1 şi TVR+.

25
/04
/18

Guzel Iahina vine la București pentru lansarea romanului „Zuleiha deschide ochii“, recent publicat în colecția Raftul Denisei, în traducerea Luanei Schidu. Publicul român se va putea întâlni cu scriitoarea de origine tătară Guzel Iahina în această seară, de la ora 19.00 în cadrul unui eveniment găzduit de Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38).

23
/04
/18

„Acolo unde ești se află lumea întreagă.”— William Shakespeare. Se împlinesc, astăzi, 454 de ani de la naşterea celui mai mare dramaturg din toate timpurile, ale cărui existenţă și opera au fost marcate de numeroase mistere şi dileme, neelucidate încă pe deplin.