Casa memorială “Dinu Lipatti”, în circuitul cultural al Capitalei
https://www.ziarulmetropolis.ro/casa-memoriala-dinu-lipatti-in-circuitul-cultural-al-capitalei/

În această seară, de la ora 19,00, se inauguează Casa Artelor „Dinu Lipatti” din Bucureşti. Noul centru cultural este situat chiar în casa în care artistul a trăit şi a creat, pe bulevardul Lascăr Catargiu nr. 12. Clădirea, care a fost închiriată de Primăria Municipiului Bucureşti şi va fi introdusă în circuitul cultural al Capitalei, va găzdui festivaluri, concerte şi manifestări cultural – educative. Astăzi se împlinesc 101 ani de la naşterea lui Dinu Lipatti, considerat a fi cel mai important pianist român.

Un articol de Petre Ivan|19 martie 2018

Noul centru cultural va elabora, de asemenea, studii şi publicaţii care să pună în valoare patrimoniul spiritual reprezentat de opera marelui muzician român şi transformarea lui într-un brand de ţară în condiţiile conştientizării acestuia pe plan intern şi internaţional.

La Casa Artelor „Dinu Lipatti” va avea loc, în perioada 19-25 martie 2018, cea de-a doua ediţie a festivalului „I love Lipatti”, care se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri. În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea admira expoziţia „Viața și Opera lui Dinu Lipatti”.

Ideea proiectului Casa Artelor ‘Dinu Lipatti’ aparţine regizoarei Alice Barb, director fondator al acestei instituţii, şi presupune crearea unui centru cultural ce va avea ca scop organizarea de festivaluri, concerte şi manifestări cultural-educative, publicarea unor lucrări de specialitate, partituri sau alte materiale care au legătură cu viaţa şi activitatea lui Dinu Lipatti. Noul centru cultural va elabora, de asemenea, studii şi publicaţii care să pună în valoare patrimoniul spiritual reprezentat de opera marelui muzician român şi transformarea lui într-un brand de ţară, în condiţiile conştientizării acestuia pe plan intern şi internaţional, acţiuni ce vor dezvălui valoarea incontestabilă pe care Dinu Lipatti o are pentru cultura românească. – Primăria Municipiului București.

Festivalul “I Love Lipatti”

Tot astăzi se deschide cea de-a doua ediţie a Festivalului “I Love Lipatti”, înscris în seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri şi care se va desfăşura până pe 25 martie.

Festivalul „I Love Lipatti” se înscrie în seria evenimentelor dedicate Centenarului Marii Uniri şi omagiază, de asemenea, personalitatea pianistului roman de geniu Dinu Lipatti. În cadrul evenimentului, cei prezenţi vor putea admira expoziţia „Dinu Lipatti 1917-1950”, alcătuită din 20 de fotografii cu familia, profesorii, prietenii acestuia.

Soprana Irina Iordăchescu, tenorul Lucian Corchis, actriţa Daniela Nane şi pianista Mădălina Pasol vor susţine, în această seară (19 martie) de la ora 20.00 un recital cu Integrala liedurilor de Dinu Lipatti.

În celelalte zile ale festivalului, vor avea loc recitaluri, o proiecție de film și conferinţe despre viata şi creaţia lui Dinu Lipatti susţinute de prof. univ. dr. Grigore Constantinescu („Walter Legge despre Dinu Lipatti”), prof. univ. dr. Dan Dediu („Despre pianistica lui Dinu Lipatti”), lector univ. dr. Irina Hasnas („Dinu Lipatti – Predecesori si urmasi”), jurnalistul Marius Constantinescu („Dinu Lipatti. Schiţă pentru un anti-brand”).

Dinu Lipatti, perceput la nivel internaţional drept unul dintre simbolurile culturii româneşti, a fost desemnat de BBC Music Magazine printre cei mai buni 10 pianişti din toate timpurile, alături de Liszt şi Rachmaninov.

Foto: Dinu Lipatti – dinulipatti.org

17
/12
/16

Aproape 4000 de persoane au fost prezente aseară la spectacolul „Poveste de Crăciun”, prezentat de Opera Comică pentru Copii la Sala Polivalentă din București. Evenimentul a fost transmis live și pe pagina oficială de Facebook a instituției, ajungând la peste 100 000 de spectatori într-un timp record.

16
/12
/16

Pe 21 decembrie, începând cu ora 19.00, la Teatrul Nottara va avea loc un eveniment special, intitulat „Crăciunul, acasă”, cu brad și cu colinde unde Grigore Leșe și ceata de colindători din Titești, jud. Vâlcea, vor susține concertul Așteptând Crăciunul.

16
/12
/16

Vă este dor de tradiționalele colinde româneşti şi internaţionale, precum Ziua ninge, Triptic coral, Sus la poarta raiului, Colindiţa, We Wish You a Merry Christmas, Jingle Bells sau Deck the Hall de Gordon Langford? Aveți ocazia să le reascultați, în variantă a cappella, marți, 20 decembrie 2016, de la ora 19.00, la Sala Radio, alături de Corul Academic Radio.

16
/12
/16

Una dintre cele mai reprezentative trupe din istoria rock-ului va susține un concert la București, pe 13 mai, anul viitor, în Parcarea A Romexpo, evenimentul fiind cuprins în turneul "The Long Goodbye". Biletele pentru concertul Deep Purple sunt în vânzare începând de astăzi (vineri) în rețeaua Eventim, la prețurile de 130 de lei (Gazon B), 190 de lei (Gazon A), 270 de lei (Golden Ring), 350 de lei (Tribună).

15
/12
/16

Vibrate!festival, cel mai tânăr festival de muzică clasică al Brașovului, care se desfășoară în fiecare vară, în luna iunie, organizează pentru a doua oară un concert de Crăciun dedicat partenerilor și prietenilor festivalului.

15
/12
/16

Ateneul Român găzduiește instalația documentară itinerantă dedicată pianistei Clara Haskil. Informațiile documentare sunt însoțite de fotografii și documente inedite, din Arhiva Muzicală a Bibliotecii Cantonale Universitare din Lausanne și a Fundației Clara Haskil din Elveția.

13
/12
/16

Un program exclusiv Beethoven va atrage melomanii întotdeauna. O astfel de ofertă repertorială are Sala Radio vineri, 16 decembrie 2016, când Orchestra Naţională Radio, dirijată de Gerd Schaller, avîndu-l ca solist pe Horia Mihail, va interpreta Uvertura Coriolan, op. 62, Concertul nr. 3 în do minor pentru pian și orchestră, op. 37, Simfonia nr. 6 în fa major, op. 68 – Pastorala.

12
/12
/16

Astăzi, 12 decembrie, s-au pus în vânzare abonamentele pentru perioada ianuarie-martie 2017 a stagiunii Orchestrelor şi Corurilor Radio, care se întorc în forţă cu o serie de concerte pe placul iubitorilor muzicii clasice, jazz-ului sau folclorului.

09
/12
/16

Virtuozitatea lui Paganini la contrabas este propunerea pe care o face publicului contrabasistul de origine română Petru Iuga, care va prezenta la Sala Radio miercuri, 14 decembrie, de la ora 19.00, un concert în care, alături de Orchestra de Cameră Radio, dirijată de Tiberiu Oprea, va interpreta Fantezia Moise, variaţiuni pe o temă de Rossini, în varianta pentru contrabas şi orchestră de N. Paganini şi Variaţiuni pe o temă Rococo, op. 33, în varianta pentru contrabas şi orchestră de P. I. Ceaikovski.

06
/12
/16

Asociația de părinți PRO MUSICA „Tudor Ciortea”, în colaborare cu Liceul Vocațional de Muzică „Tudor Ciortea” din Brașov, organizează vineri, 9 decembrie 2016, de la ora 18.00, la Sala PATRIA din Brașov, concertul caritabil intitulat „Muzică de poveste”.

06
/12
/16

Trei lucrări semnate de Cristian Lolea, Wolfgang Amadeus Mozart și Joseph Haydn vor fi interpretate de Orchestra de Cameră Radio în cadrul unui concert care îmbină clasicismul vienez cu creația contemporană. Evenimentul se va desfășura sub bagheta dirijorului Constantin Adrian Grigore, miercuri, 7 decembrie 2016, de la ora 19.00, la Sala Radio. Solistă este violonista Cristina Anghelescu.

05
/12
/16

Abonamentele la Festivalul ”George Enescu” 2017 pentru seriile ”Recitaluri şi Concerte Camerale” şi ”Mari Orchestre” s-au epuizat într-un timp record – aproximativ 30 de secunde, respectiv 10 minute – de la punerea lor în vânzare, care a avut loc în această dimineaţă, de la ora 10.00.