„Căsătoria“, online – comedia lui Gogol „redă atemporalitatea conflictelor existențiale“
https://www.ziarulmetropolis.ro/casatoria-online-comedia-lui-gogol-reda-atemporalitatea-conflictelor-existentiale/

Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş vă invită să vă instalaţi comod în fotolii, ca şi când aţi fi în sala de spectacol, şi să vizionaţi înregistrarea unui spectacol care a făcut deliciul publicului în stagiunile precedente.

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2020

În zilele de luni şi vineri, de la ora 20.30, vă propunem câte o producţie din stagiunile trecute care, prin intermediul internetului şi al dumneavoastră, continuă să fie vie şi relevantă.

Luni, 4 mai, vă aşteptăm pe canalul de YouTube al Companiei să vizionaţi comedia „Căsătoria“ de N.V. Gogol, în regia lui Tufan Imamutdinov.

Din distribuţie fac parte actorii: Georgiana Ghergu (Agafia Tihonovna), Mihaela Mihai (Arina Panteleimonovna), Gabriela Bacali (Fiokla Ivanovna), Mihai Crăciun (Podkolesin), Csaba Ciugulitu (Kocikariov), Luchian Pantea (Omletă), Rareş Budileanu (Anucikin), Costin Gavază (Jevakin) şi Ion Vântu (Stepan).

Traducerea şi adaptarea sunt semnate de Dimitrii Bogomaz, regia artistică îi aparţine lui Tufan Imamutdinov (Rusia), costumele au fost realizate de Anastasia Bugaeva (Rusia), decorul a fost conceput de Timofey Ryabushinskiy, asistent de regie a fost Dimitrii Bogomaz, iar regia tehnică a fost asigurată de Stelian Chiţacu.

Despre „Căsătoria“, în presă:

„Tocmai raportul dintre situațiile comice, jucate cu plăcere și exactitate de actori, și această neliniște a îndoielii convinge în spectacolul de la Târgu Mureș, într-o variantă de scenă ce depășește comedia facilă și redă atemporalitatea conflictelor existențiale.“ Oana Cristea Grigorescu (Observator Cultural)

„Adus la zi cu inteligenţă şi vădită aplecare spre valorificarea şi potenţarea situaţiilor comice (a se remarca, spre exemplu, galeria de portrete dintre care Agafia Tihonovna trebuie să îl aleagă pe cel pe care îl preferă – protejatul fiind expus cu capul în jos), spectacolul pe textul Căsătoriei reuşeşte să stârnească, dincolo de hohotele de râs, interesul publicului prin subtilitatea cu care se apropie de cel care priveşte din sală şi de lumea care îi este familiară lui, aducând cu sine o infuzie de prospeţime şi de bun gust în exploatarea filonului comic. “ Sorin Mircea Rusu (LiterNet)

Premiera spectacolului a avut loc pe 20 noiembrie 2011.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.