„Căsătoria“, online – comedia lui Gogol „redă atemporalitatea conflictelor existențiale“
https://www.ziarulmetropolis.ro/casatoria-online-comedia-lui-gogol-reda-atemporalitatea-conflictelor-existentiale/

Compania „Liviu Rebreanu“ a Teatrului Naţional Târgu-Mureş vă invită să vă instalaţi comod în fotolii, ca şi când aţi fi în sala de spectacol, şi să vizionaţi înregistrarea unui spectacol care a făcut deliciul publicului în stagiunile precedente.

Un articol de Petre Ivan|2 mai 2020

În zilele de luni şi vineri, de la ora 20.30, vă propunem câte o producţie din stagiunile trecute care, prin intermediul internetului şi al dumneavoastră, continuă să fie vie şi relevantă.

Luni, 4 mai, vă aşteptăm pe canalul de YouTube al Companiei să vizionaţi comedia „Căsătoria“ de N.V. Gogol, în regia lui Tufan Imamutdinov.

Din distribuţie fac parte actorii: Georgiana Ghergu (Agafia Tihonovna), Mihaela Mihai (Arina Panteleimonovna), Gabriela Bacali (Fiokla Ivanovna), Mihai Crăciun (Podkolesin), Csaba Ciugulitu (Kocikariov), Luchian Pantea (Omletă), Rareş Budileanu (Anucikin), Costin Gavază (Jevakin) şi Ion Vântu (Stepan).

Traducerea şi adaptarea sunt semnate de Dimitrii Bogomaz, regia artistică îi aparţine lui Tufan Imamutdinov (Rusia), costumele au fost realizate de Anastasia Bugaeva (Rusia), decorul a fost conceput de Timofey Ryabushinskiy, asistent de regie a fost Dimitrii Bogomaz, iar regia tehnică a fost asigurată de Stelian Chiţacu.

Despre „Căsătoria“, în presă:

„Tocmai raportul dintre situațiile comice, jucate cu plăcere și exactitate de actori, și această neliniște a îndoielii convinge în spectacolul de la Târgu Mureș, într-o variantă de scenă ce depășește comedia facilă și redă atemporalitatea conflictelor existențiale.“ Oana Cristea Grigorescu (Observator Cultural)

„Adus la zi cu inteligenţă şi vădită aplecare spre valorificarea şi potenţarea situaţiilor comice (a se remarca, spre exemplu, galeria de portrete dintre care Agafia Tihonovna trebuie să îl aleagă pe cel pe care îl preferă – protejatul fiind expus cu capul în jos), spectacolul pe textul Căsătoriei reuşeşte să stârnească, dincolo de hohotele de râs, interesul publicului prin subtilitatea cu care se apropie de cel care priveşte din sală şi de lumea care îi este familiară lui, aducând cu sine o infuzie de prospeţime şi de bun gust în exploatarea filonului comic. “ Sorin Mircea Rusu (LiterNet)

Premiera spectacolului a avut loc pe 20 noiembrie 2011.

25
/10
/14

Generalul, senatorul, mânuitorul de icoane, tatăl şi mama vitregă a „Generaţiei de Aur”, Anghel Iordănescu face cărţile convocărilor pentru meciul cu Irlanda de Nord. Citită în cheia care trebuie, informaţia este că în proporţie de 99,9 % (adică un 6,66 întors) acesta este noul manager, director tehnic sau antrenor sub acoperire al echipei naţionale,urmând să fie ajutat de un „copil” al său.

24
/10
/14

Centrul de Studii Româno-Japoneze "Angela Hondru" vă invită sâmbătă, 25 octombrie, la ora 19:00, în Aula Magna a Universității Româno-Americane la un concert și o prezentare de muzică tradițională japoneză, susținute de Prof. Takeshi Yamakawa, Dna. Kazuko Yanase și Dna. Hiroko Yamamoto. Instrumentele folosite vor fi shakuhachi, koto și shamisen. 

24
/10
/14

O primă „Întâlnire a teatrelor municipale din România” a avut loc recent la Turda, în cadrul celei de-a treia ediții a Festivalului de Teatru și Arte Performative „Teatru pe Drumul Sării” (16-19 octombrie), organizat de Teatrul „Aureliu Manea”.

24
/10
/14

CRONICĂ DE FILM Pentru un film care se vrea o comedie de succes, „Cuscrii”, de Radu Potcoavă, mizează prea puţin pe regie şi prea mult pe reflexele actorilor. Însă nici potenţialul comic al interpreţilor nu este fructificat la un nivel satisfăcător, din cauza scenariului rudimentar și a execuției lipsite de creativitate.

24
/10
/14

Ștefan Tarara, laureat cu premiul I la Concursul Internațional George Enescu, secțiunea vioară va concerta vineri, 31 octombrie 2014, de la ora 19.00, în sala de spectacole a Colegiului de Artă „Octav Băncilă” din Iaşi. La pupitrul Orchestrei Simfonice se va afla dirijorul Cristian Lupeș.

24
/10
/14

„- Dacă ai putea să-ţi vezi faţa şi mişcările. Ce lene ţi-e să trăieşti! Doamne, ce lene! [...] - Cred, Ivan Petrovici, că noi suntem atât de buni prieteni, fiindcă amândoi suntem aşa de plictisiţi şi de plicticoşi...” (dialog între Elena Andreevna şi Ivan Petrovici în „Unchiul Vanea” de A. P. Cehov). Unchiul Vanea de A. P. Cehov, în regia lui Yuri Kordonsky; luni, 27 octombrie, la TVR 2, TVR HD şi online pe TVRplus.ro

24
/10
/14

Actrița Jacqueline Bisset, care joacă rolul soției fostului șef al FMI Dominique Strauss-Kahn, în controversatul Welcome to New York, al lui Abel Ferrara, se va întâlni cu spectatorii din București după proiecția specială a filmului din această seară, de la ora 22.00, la Cinema Elvira Popescu.