Castelul din Carpaţi, adaptare după Jules Verne, în această seară, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/castelul-din-carpati-adaptare-dupa-jules-verne-in-aceasta-seara-la-tvr-2/

Jules Verne s-a născut în 8 februarie, la Nantes, Franţa. Pe vremea când nu exista internet, când nu erau milioane de canale tv şi când telefoanele mobile erau doar născociri SF, mulţi părinţi le citeau seara copiilor şi acesta era un obicei de familie. În această seară, de la ora 20.10, la TVR 2, iubitorii teatrului pot viziona piesa „Castelul din Carpaţi”, adaptare după Jules Verne.

Un articol de Petre Ivan|8 februarie 2016

Generații întregi au crescut cu poveștile amețitoare din romanele lui Jules Verne. Este cel care ne-a spus că vom ajunge pe Lună, că vom explora adâncurile oceanelor, că putem călători spre centrul pământului și că putem înconjura planeta.

Copiii Căpitanului Grant, Phileas Fogg, Căpitanul Nemo, Profesorul Paganel, Jean Passepartout, sunt personajele care au facut parte din copilăria multora dintre noi.

Pare aproape ireal că Jules Verne vorbea în secolul al 19-lea despre lucruri care astăzi fac parte din cotidian: zborul, televiziunea, submarinul, călătoriile în spațiu. Mari savanți contemporani s-au declarat inspirați de ideile lui.

Dacă citiți aceste rânduri, faceți parte dintre aceia care au citit și vor citi întotdeauna copiilor înainte de culcare. Dintre aceia care nu s-au despărțit de

"Castelul din Carpaţi", de  Jules Verne.

„Castelul din Carpaţi”, de Jules Verne.

lectură și de lumile pe care le deschid cărțile.

Casa de Producție TVR vă invită la teatru, luni, 8 februarie, la ora 20.10, pe TVR 2.

Castelul din Carpați

Adaptare de Anca Boldur după Jules Verne

Despre romanul „Castelul din Carpaţi” s-a spus că ar fi fost inspirat de o poveste de dragoste pe care romancierul ar fi trăit-o  cu o contesă din Transilvania, iar castelul în care se desfăşoară acţiunea romanului ar fi Cetatea Colţ din judeţul Hunedoara.

„Castelul din Carpaţi” distribuție:

Diana Lupescu, Alexandru Repan, Marian Hudac, Aurel  Rogalschi, Cornel Vulpe, Stela Popescu, Mihai Malaimare, Dorin Dron, Mihai Fotino, Gheorghe Oprina, Dan Damian, George Ulmeni, Viviana Mitru.

Scenografia arh. Gheorghe Constantin

Regia artistică Vlad Batca

Foto: Castelul din Carpaţi, Jules Verne – tvr.ro

30
/12
/15

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului“. Evenimentul îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe și invitații săi.

30
/12
/15

Mihaela Drăgan (29 de ani), romă, actriță, feministă. A cunoscut, în anii din urmă, succesul în teatrul independent românesc, cu spectacole precum “Del Duma”, “La Harneală” sau “Gadjo Dildo”. Dar cine este, de fapt, Mihaela Drăgan? De unde vine? Și, mai ales, încotro se îndreaptă?

28
/12
/15

Topul celor mai bune filme ale anului este împărţit în două. Un clasament include 10 lungmetraje relevante lansate în cinematografe şi prezentate în premieră în România în 2015. Iar celălalt conţine alte 10 titluri îndrăzneţe proiectate exclusiv în festivaluri din ţară.

28
/12
/15

Casa de producție TVR propune să încheie anul cu un film special – „Aerisirea”, regizat de Silviu Jicman, după un text de Iosif Naghiu, cu Mircea Diaconu, Dan Condurache, Șerban Ionescu, Petrică Nicolae, a cărui acțiune este plasată în 13 iunie 1990. Va fi difuzat azi, 28 decembrie, ora 20 :10, la TVR 2.

23
/12
/15

Revista Forbes a publicat obișnuitul său top 10 al celor mai rentabile vedete de la Hollywood, care în 2015 conține pe primele cinci poziții numele a patru actrițe. Mai slab plătite decât colegii lor bărbați, actrițele se dovedesc mai rentabile pentru producătorii de film.

23
/12
/15

Cu câteva zile înainte de marea sărbătoare creștină, am văzut cel mai frumos sincer şi curat spectacol de Crăciun adresat copiilor şi părinţilor, la ARCUB, sala Gabroveni, pus în scenă sub umbrela Companiei Passe-Partout Dan Puric, „Minunea unui copil – spectacol de Crăciun”, în regia Alexandrei Neacșu, într-o sală plină cu pitici, mămici, bunici, tătici.

23
/12
/15

Un episod din serialul de desene animate rusesc "Mașa și Mișka", de mare succes în toată lumea, care povestește aventurile unei fetițe și ale unui urs, a depășit un miliard de vizionări pe YouTube. În episodul numit "Mașa-Kașa", fetița descurcăreață pregătește cașă (cereale fierte în apă sau lapte, foarte populare la micul dejun), pe care le-o oferă tuturor animalelor din pădure.