Câștigătoare a Concursului Internațional „George Enescu”, pianista DARIA PARKHOMENKO va cânta la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatoare-a-concursului-international-george-enescu-pianista-daria-parkhomenko-va-canta-la-sala-radio/

Tânăra pianistă DARIA PARKHOMENKO – câştigătoare a ediţiei 2018 a Concursului Internaţional „George Enescu” – şi dirijorul francez JULIEN SALEMKOUR, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, sunt invitaţii speciali ai concertului extraordinar derulat vineri, 8 aprilie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio.

Un articol de Petre Ivan|5 aprilie 2022

Prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, evenimentul este construit integral în jurul unuia dintre cei mai mari muzicieni ai sec. 21: SERGHEI RAHMANINOV, supranumit adesea „ultimul mare romantic”.

„Încerc să îmi fac muzica să vorbească simplu și direct despre ceea ce este în inima mea în momentul în care compun. (…) A compune muzică este parte din viața mea la fel ca a respira sau a mânca. Trebuie să dau o expresie sentimentelor mele, la fel cum vorbesc ca să-mi rostesc gândurile.” – mărturisea celebrul compozitor și pianist despre creația sa.

În prima parte a evenimentului de la Sala Radio o veți aplauda DARIA PARKHOMENKO în Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră. În stagiunea 1909-1910, Rahmaninov a primit propunerea de a colabora cu Boston Symphony Orchestra, în dublă calitate de pianist și dirijor. Cu acest prilej, a creat și Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, o lucrare menită a-l pune în valoare în mod egal în ipostaza de compozitor și de pianist. O seară la care probabil oricare meloman ar fie dorit să fie prezent este cea de-a doua interpretare a noului concert de pian: Rahmaninov însuși ca solist, alături de New York Symphony Orchestra, diirjată de nimeni altul decât Gustav Mahler.
Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 3 de Rahmaninov, a cărei premieră absolută a avut loc în noiembrie 1936, în interpretarea Orchestrei din Philadelphia, sub bagheta celebrului dirijor Leopold Stokowski.

Dirijorul francez JULIEN SALEMKOUR şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la vârsta de 9 ani. La 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, desăvârșindu-și studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg.

Din anul 2001, a fost asistent al dirijorului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, unde a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet, printre care: Romeo şi Julieta de S. Prokofiev, Lacul lebedelor – P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro – W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca – G. Puccini, Forţa destinului, Macbeth – G. Verdi, Faust – F. Busoni, Manon – Massenet, Lohengrin – R. Wagner.
În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor, cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea.

DARIA PARKHOMENKO și-a început pregătirea muzicală la pian la doar 4 ani, studiile sale începute în Rostov (Rusia) fiind continuate la Hamburg (Germania). Pe lângă succesul obținut la Concursul Internațional „George Enescu”, a fost distinsă cu premii la peste 15 competiții naționale și internaționale de pian, în Germania, Italia, Lituania, Japonia etc. A fost invitată să evolueze în săli prestigioase ca Mariinsky Concert Hall, Hamburger Laeiszhalle, Rolf-Liebermann-Studio, Hong Kong City Concert Hall, Ateneul Român, Teatro Palladium – Roma ș.a. A cântat alături de orchestre din întreaga lume, precum Sendai Philharmonic Orchestra, London Chamber Orchestra, Lithuanian National Philharmonic, Tallinn National Orchestra, Norddeutschen Philarmonic Rostock, Kaunas Symphony Orchestra, Rome Tre Orchestra etc.

Pe lângă bogata sa carieră solistică, Daria se dedică și proiectelor de muzică de cameră. Alături de violonistul coreean Jiae Park și violoncelistul german Jakob Kuchenbuch, Daria a format „HON Trio”, formație distinsă în 2017 cu premiul al II-lea la Concursul Mendelssohn-Bartholdy în Berlin, ceea ce a deschis calea unui turneu european în această formulă.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

10
/05
/23

Mai este doar o lună până la Summer in the City, cel mai așteptat festival al verii din Bucureşti, când artiști renumiți, printre care cel mai mare entertainer al momentului, Robbie Williams, artiști români și DJ, vor urca oficial pe scena din Piața Constituției.

08
/05
/23

Așa cum și-a obișnuit publicul de mulți ani, în luna mai ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO propune un eveniment de înaltă ținută artistică: CONCERTUL REGAL, prezentat anual în jurul datei de 10 mai - sărbătoare a regalităţii în România. Evenimentul se bucură de fiecare dată de prezența unor membri ai Casei Regale.

08
/05
/23

15 artiști internaționali performează la ”Jazz in Church” (11-14 mai) în ritmuri de jazz, muzică medievală, compoziții de muzică contemporană și foarte multă improvizație ce va beneficia de acustica minunată a Bisericii Lutherane din București.

27
/04
/23

Music Gallery, proiectul care a oferit publicului un nou mod de interacțiune cu muzica, s-a bucurat de un succes peste așteptări la Cluj. Galeria a fost deschisă timp de patru săptămâni, în perioada 25 martie-23 aprilie, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca și a fost vizitată de peste 5.000 de persoane de toate vârstele.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.