Câștigătoare a Concursului Internațional „George Enescu”, pianista DARIA PARKHOMENKO va cânta la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatoare-a-concursului-international-george-enescu-pianista-daria-parkhomenko-va-canta-la-sala-radio/

Tânăra pianistă DARIA PARKHOMENKO – câştigătoare a ediţiei 2018 a Concursului Internaţional „George Enescu” – şi dirijorul francez JULIEN SALEMKOUR, care a fost asistentul celebrului Daniel Barenboim, la Opera de Stat din Berlin, sunt invitaţii speciali ai concertului extraordinar derulat vineri, 8 aprilie 2022 (de la 19.00), la Sala Radio.

Un articol de Petre Ivan|5 aprilie 2022

Prezentat de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, evenimentul este construit integral în jurul unuia dintre cei mai mari muzicieni ai sec. 21: SERGHEI RAHMANINOV, supranumit adesea „ultimul mare romantic”.

„Încerc să îmi fac muzica să vorbească simplu și direct despre ceea ce este în inima mea în momentul în care compun. (…) A compune muzică este parte din viața mea la fel ca a respira sau a mânca. Trebuie să dau o expresie sentimentelor mele, la fel cum vorbesc ca să-mi rostesc gândurile.” – mărturisea celebrul compozitor și pianist despre creația sa.

În prima parte a evenimentului de la Sala Radio o veți aplauda DARIA PARKHOMENKO în Concertul nr. 3 pentru pian şi orchestră. În stagiunea 1909-1910, Rahmaninov a primit propunerea de a colabora cu Boston Symphony Orchestra, în dublă calitate de pianist și dirijor. Cu acest prilej, a creat și Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră, o lucrare menită a-l pune în valoare în mod egal în ipostaza de compozitor și de pianist. O seară la care probabil oricare meloman ar fie dorit să fie prezent este cea de-a doua interpretare a noului concert de pian: Rahmaninov însuși ca solist, alături de New York Symphony Orchestra, diirjată de nimeni altul decât Gustav Mahler.
Seara de la Sala Radio se va încheia cu Simfonia nr. 3 de Rahmaninov, a cărei premieră absolută a avut loc în noiembrie 1936, în interpretarea Orchestrei din Philadelphia, sub bagheta celebrului dirijor Leopold Stokowski.

Dirijorul francez JULIEN SALEMKOUR şi-a început formarea muzicală luând lecţii de pian încă de la vârsta de 9 ani. La 16 ani a fost admis la Musikhochschule din Hanovra, desăvârșindu-și studiile la Universitatea Mozarteum din Salzburg.

Din anul 2001, a fost asistent al dirijorului Daniel Barenboim la Opera de Stat din Berlin, unde a dirijat peste 200 de spectacole de operă şi balet, printre care: Romeo şi Julieta de S. Prokofiev, Lacul lebedelor – P. I. Ceaikovski, Flautul fermecat, Don Giovanni, Così fan tutte, Nunta lui Figaro – W. A. Mozart, Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, Sărbătoarea primăverii, Pasărea de foc de I. Stravinski, Turandot, Tosca – G. Puccini, Forţa destinului, Macbeth – G. Verdi, Faust – F. Busoni, Manon – Massenet, Lohengrin – R. Wagner.
În anul 2006, Julien Salemkour a fost invitat să preia, în ultimul moment, un concert programat a fi dirijat de Daniel Barenboim şi prilejuit de aniversarea a 250 de ani de la naşterea lui Mozart. Julien Salemkour a susţinut atât rolul de dirijor, cât şi pe cel de pianist, concertul fiind transmis în direct în 23 de ţări din toată lumea.

DARIA PARKHOMENKO și-a început pregătirea muzicală la pian la doar 4 ani, studiile sale începute în Rostov (Rusia) fiind continuate la Hamburg (Germania). Pe lângă succesul obținut la Concursul Internațional „George Enescu”, a fost distinsă cu premii la peste 15 competiții naționale și internaționale de pian, în Germania, Italia, Lituania, Japonia etc. A fost invitată să evolueze în săli prestigioase ca Mariinsky Concert Hall, Hamburger Laeiszhalle, Rolf-Liebermann-Studio, Hong Kong City Concert Hall, Ateneul Român, Teatro Palladium – Roma ș.a. A cântat alături de orchestre din întreaga lume, precum Sendai Philharmonic Orchestra, London Chamber Orchestra, Lithuanian National Philharmonic, Tallinn National Orchestra, Norddeutschen Philarmonic Rostock, Kaunas Symphony Orchestra, Rome Tre Orchestra etc.

Pe lângă bogata sa carieră solistică, Daria se dedică și proiectelor de muzică de cameră. Alături de violonistul coreean Jiae Park și violoncelistul german Jakob Kuchenbuch, Daria a format „HON Trio”, formație distinsă în 2017 cu premiul al II-lea la Concursul Mendelssohn-Bartholdy în Berlin, ceea ce a deschis calea unui turneu european în această formulă.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor – pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical – și LIVE online, pe site-urile celor două posturi de radio.

Biletele sunt disponibile în sistem online pe iabilet.ro. Biletele sunt, de asemenea, disponibile și în magazinele Flanco, benzinăriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele „Muzica”, IQ BOX, Uman și pe terminalele Selfpay. Online, puteți plăti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factură la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde în țară.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.