Câștigătoarele de la Oscar, Cannes și César vin la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatoarele-de-la-oscar-cannes-si-cesar-vin-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Cea de-a opta ediţie a evenimentului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte va avea loc sâmbătă, pe 2 iulie, în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spaţiu cinematografic neconvenţional care număra 10.000 de metri pătraţi dedicaţi filmului scurt.

Un articol de Liliana Matei|25 Iunie 2016

Pentru al 8-lea an consectiv ShortsUP aduce la viață maratonul cinematografic dedicat promovarii filmelor valoroase de scurtmetraj, produse în ultimul an și premiate la marile festivaluri ale lumii. Selecția oficială Noaptea Lungă a Filmelor Scurte cuprinde 28 de scurtmetraje și tot atâtea povești de viață adunate din toate colțurile lumii. Spectatorii bucureșteni le vor putea urmări de la 9 seara până la 5 dimineața în Pavilionul Central Romexpo, transformat în cel mai mare spațiu de cinema neconvențional.

La a 8-a ediție a nopții lungi, filmele nu se mai mulțumesc sa stea pe ecran, se arată într-un comunicat de presă. La miezul nopții, artistul hip-hop DOC (Vlad Munteanu), fondatorul trupei CTC, va urca pe scena ShortsUP pentru un performence interactiv inspirat de subiectele filmelor din program. DOC face stand-up comedy pe rime de hip-hop și dă viață poveștilor culese din zeci de spații geografice, din America, până-n Franța, Noua Zeelandă, România și Rusia, mixându-le cu beaturi hip-hop. Oricat de diverse ar fi provocările oamenilor din culturi diferite, ele sunt conectate de același fir roșu: căutarea iubirii, acceptarea diversității, nevoia de schimbare – temele cheie ale selecției de film ShortsUP.

Cel mai așteptat film al nopții este marele câștigător al premiului Oscar în 2016, „Balbaitul” (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015), o ficțiune emotionantă despre singurătate și curaj, care te lasă fără cuvinte. Doza de sarcasm și comedie neagră e adusă în program de „Prânzul de duminică” (r. Celine Devaux, Franța, 2015), câștigătorul premiului Cesar pentru animație, o poveste despre familii. Cum să scapi de prânzul de duminică și de toate întrebările incomode din partea unei familii obositoare? Când vine vorba de rude, James trebuie să aleagă intre iubire și ură…

Curajul de a merge pe un drum diferit duce la schimbări eliberatorii, iar acesta este subiectul multor filme produse și premiate în ultimul an. Printre ele se numără și producția inovatoare „Șunca doamnei Razie” (r. Sol Friedman, Canada, 2015), povestea unei doamne respectabile care la 90 de ani renunță la religia iudaică pentru bacon și Google.

Emoția și suspansul ajung în programul nopții lungi odată cu filmul „Valul ’98” (r. Ely Dagher, Lebanon, 2015), câștigatorul Palme d’Or la Cannes Film Festival. Un scurtmetraj ce explorează relația unui tânăr libanez cu orașul Beirut. Deziluzionat de suburbii, Omar decide să descopere adâncurile orașului și se trezește prins într-o lume îndepărtată, ducând o luptă continuă pentru a se simți din nou acasă.

În Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor putea descoperi și instalația video „Night Time in Bucharest”, inspirată de fotografiile artistului Adi Tudose cu personajele ce populează orașul pe timp de noapte.

Imagine din filmul „Bâlbâitul”

20
/03
/19

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la Cinema PRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

20
/03
/19

OPINIE Pentru al doilea an consecutiv, trofeul Gopo pentru cel mai bun film ajunge la un lungmetraj care s-a remarcat în special prin succes la public, și mai puțin prin prezențe în festivaluri sau elogiile criticii. În acest caz, „Moromeții 2”, de Stere Gulea. Este reconfirmarea unei schimbări în receptarea filmului românesc.

15
/03
/19

Privind în ochi trecutul apropiat... La 30 de ani de la căderea regimurilor comuniste, discursul antisemit pare să revină în forţă în ţările Europei Centrale şi de Est. Pentru a readuce în memorie câteva dintre lecţiile uneori uitate ale trecutului, între 16 şi 19 martie, Festivalul Internaţional de Documentar și Drepturile Omului „One World Romania” şi Forumul Cultural Austriac Bucureşti propun o „Retrospectivă extraordinară Ruth Beckermann”.

15
/03
/19

Asociația Cinemascop cu sprijinul HBO Europe organizează cu ocazia ediției a treia a American Independent Film Festival, care va avea loc în București, în perioada 12-18 aprilie 2019, concursul de scenarii intitulat: WRITE A SCREENPLAY FOR.

15
/03
/19

Rulează în cinematografe (distribuit de Bad Unicorn) filmul „Păsări călătoare”, regizat de Ciro Guerra și Cristina Gallego. E o peliculă columbiană care arată douăzeci de ani din istoria tribului Wayuu din deșertul Guajira. Și ce treabă avem noi cu Wayuu și Guajira? Avem.

14
/03
/19

Vă scriu după ce am văzut a doua oară, tot la cinema, acolo unde ar trebui vizionate toate filmele dvs., „Sub umbra părului sălbatic”. Prima dată am văzut acest film minunat în octombrie, la Les Films de Cannes à Bucharest, din primul rând, cu o sală Cinema PRO plină.

13
/03
/19

Se poate vedea în cinematografe filmul „Să nu ucizi” (scris și regizat de Cătălin Rotaru și Gabi Virigina Șarga, aflați la debut în lungmetraj). Filmul e inspirat din fapte reale – scandalul biocidelor diluate din spitalele românești.

13
/03
/19

Documentarul McQueen, un portret fascinant al vizionarului designer britanic, și cineconcertul The Inferno Unseen, care îmbină spectaculos muzica electronică cu imagini până acum nevăzute din arhiva celebrului film neterminat al lui Henri-Georges Clouzot, Inferno (1964), sunt primele titluri anunţate în selecţia Bucharest Fashion Film Festival, ce va avea loc între 11 și 14 aprilie, la Cinema Elvire Popesco, Teatrul Odeon, Promenada și Fix | Botanical Bar.

12
/03
/19

PREVIEW Cea de-a 12-a ediție a festivalului de film documentar dedicat drepturilor omului One World Romania începe vineri la București. Așa că v-am propus un scurt ghid cu cele mai promițătoare proiecții, care să vă ajute la orientarea printr-un program extrem bogat, cu zeci de filme proiectate pe parcursul a zece zile.

Page 1 of 23112345...102030...Last »