Câștigătoarele de la Oscar, Cannes și César vin la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatoarele-de-la-oscar-cannes-si-cesar-vin-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Cea de-a opta ediţie a evenimentului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte va avea loc sâmbătă, pe 2 iulie, în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spaţiu cinematografic neconvenţional care număra 10.000 de metri pătraţi dedicaţi filmului scurt.

Un articol de Liliana Matei|25 iunie 2016

Pentru al 8-lea an consectiv ShortsUP aduce la viață maratonul cinematografic dedicat promovarii filmelor valoroase de scurtmetraj, produse în ultimul an și premiate la marile festivaluri ale lumii. Selecția oficială Noaptea Lungă a Filmelor Scurte cuprinde 28 de scurtmetraje și tot atâtea povești de viață adunate din toate colțurile lumii. Spectatorii bucureșteni le vor putea urmări de la 9 seara până la 5 dimineața în Pavilionul Central Romexpo, transformat în cel mai mare spațiu de cinema neconvențional.

La a 8-a ediție a nopții lungi, filmele nu se mai mulțumesc sa stea pe ecran, se arată într-un comunicat de presă. La miezul nopții, artistul hip-hop DOC (Vlad Munteanu), fondatorul trupei CTC, va urca pe scena ShortsUP pentru un performence interactiv inspirat de subiectele filmelor din program. DOC face stand-up comedy pe rime de hip-hop și dă viață poveștilor culese din zeci de spații geografice, din America, până-n Franța, Noua Zeelandă, România și Rusia, mixându-le cu beaturi hip-hop. Oricat de diverse ar fi provocările oamenilor din culturi diferite, ele sunt conectate de același fir roșu: căutarea iubirii, acceptarea diversității, nevoia de schimbare – temele cheie ale selecției de film ShortsUP.

Cel mai așteptat film al nopții este marele câștigător al premiului Oscar în 2016, „Balbaitul” (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015), o ficțiune emotionantă despre singurătate și curaj, care te lasă fără cuvinte. Doza de sarcasm și comedie neagră e adusă în program de „Prânzul de duminică” (r. Celine Devaux, Franța, 2015), câștigătorul premiului Cesar pentru animație, o poveste despre familii. Cum să scapi de prânzul de duminică și de toate întrebările incomode din partea unei familii obositoare? Când vine vorba de rude, James trebuie să aleagă intre iubire și ură…

Curajul de a merge pe un drum diferit duce la schimbări eliberatorii, iar acesta este subiectul multor filme produse și premiate în ultimul an. Printre ele se numără și producția inovatoare „Șunca doamnei Razie” (r. Sol Friedman, Canada, 2015), povestea unei doamne respectabile care la 90 de ani renunță la religia iudaică pentru bacon și Google.

Emoția și suspansul ajung în programul nopții lungi odată cu filmul „Valul ’98” (r. Ely Dagher, Lebanon, 2015), câștigatorul Palme d’Or la Cannes Film Festival. Un scurtmetraj ce explorează relația unui tânăr libanez cu orașul Beirut. Deziluzionat de suburbii, Omar decide să descopere adâncurile orașului și se trezește prins într-o lume îndepărtată, ducând o luptă continuă pentru a se simți din nou acasă.

În Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor putea descoperi și instalația video „Night Time in Bucharest”, inspirată de fotografiile artistului Adi Tudose cu personajele ce populează orașul pe timp de noapte.

Imagine din filmul „Bâlbâitul”

17
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Cu „Femeia de la fereastră” (2021), proaspăt lansat pe Netflix, regizorul Joe Wright propune un film de suspans care se inspiră din „Rear Window” (1954) al lui Alfred Hitchcock. Însă nu trece de nivelul de pastişă.

17
/05
/21

Așteptarea ia sfârșit! Filmele revin pe marile ecrane de la Cineplexx începând de vineri, 28 mai, în toate cele cinci cinematografe: Băneasa, Titan, Satu-Mare, Sibiu și Târgu-Mureș. Locațiile vor fi pregătite să găzduiască din nou spectatorii și fascinantul univers cinematografic, cu cele mai avansate tehnologii de imagine și sunet.

14
/05
/21

Până la 25 mai, cinci dintre documentarele de scurtmetraj din anii `30-`40 ale lui Jean Mihail, unul din pionierii cinematografiei române, pot fi vizionate gratuit pe platforma Cineclub Sahia Vintage, în cadrul Cineclubului One World Romania.

13
/05
/21

„Acasă” (r. Radu Ciorniciuc), „colectiv” (r. Alexander Nanau), „Ivana cea groaznică” (r. Ivana Mladenovic) și „Tipografic majuscul” (r. Radu Jude) sunt filmele care intră oficial în cursa pentru trofeul Gopo la categoria Cel mai bun film de lungmetraj.

06
/05
/21

Dintre zecile de filme româneşti disponibile Netflix, vă recomandăm trei documentare – poate mai puţin cunoscute, dar extrem de ofertante. Există mai multe filme de non-ficţiune româneşti pe platformă, însă cele trei propuneri sunt de neocolit.