Câștigătoarele de la Oscar, Cannes și César vin la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatoarele-de-la-oscar-cannes-si-cesar-vin-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Cea de-a opta ediţie a evenimentului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte va avea loc sâmbătă, pe 2 iulie, în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spaţiu cinematografic neconvenţional care număra 10.000 de metri pătraţi dedicaţi filmului scurt.

Un articol de Liliana Matei|25 Iunie 2016

Pentru al 8-lea an consectiv ShortsUP aduce la viață maratonul cinematografic dedicat promovarii filmelor valoroase de scurtmetraj, produse în ultimul an și premiate la marile festivaluri ale lumii. Selecția oficială Noaptea Lungă a Filmelor Scurte cuprinde 28 de scurtmetraje și tot atâtea povești de viață adunate din toate colțurile lumii. Spectatorii bucureșteni le vor putea urmări de la 9 seara până la 5 dimineața în Pavilionul Central Romexpo, transformat în cel mai mare spațiu de cinema neconvențional.

La a 8-a ediție a nopții lungi, filmele nu se mai mulțumesc sa stea pe ecran, se arată într-un comunicat de presă. La miezul nopții, artistul hip-hop DOC (Vlad Munteanu), fondatorul trupei CTC, va urca pe scena ShortsUP pentru un performence interactiv inspirat de subiectele filmelor din program. DOC face stand-up comedy pe rime de hip-hop și dă viață poveștilor culese din zeci de spații geografice, din America, până-n Franța, Noua Zeelandă, România și Rusia, mixându-le cu beaturi hip-hop. Oricat de diverse ar fi provocările oamenilor din culturi diferite, ele sunt conectate de același fir roșu: căutarea iubirii, acceptarea diversității, nevoia de schimbare – temele cheie ale selecției de film ShortsUP.

Cel mai așteptat film al nopții este marele câștigător al premiului Oscar în 2016, „Balbaitul” (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015), o ficțiune emotionantă despre singurătate și curaj, care te lasă fără cuvinte. Doza de sarcasm și comedie neagră e adusă în program de „Prânzul de duminică” (r. Celine Devaux, Franța, 2015), câștigătorul premiului Cesar pentru animație, o poveste despre familii. Cum să scapi de prânzul de duminică și de toate întrebările incomode din partea unei familii obositoare? Când vine vorba de rude, James trebuie să aleagă intre iubire și ură…

Curajul de a merge pe un drum diferit duce la schimbări eliberatorii, iar acesta este subiectul multor filme produse și premiate în ultimul an. Printre ele se numără și producția inovatoare „Șunca doamnei Razie” (r. Sol Friedman, Canada, 2015), povestea unei doamne respectabile care la 90 de ani renunță la religia iudaică pentru bacon și Google.

Emoția și suspansul ajung în programul nopții lungi odată cu filmul „Valul ’98” (r. Ely Dagher, Lebanon, 2015), câștigatorul Palme d’Or la Cannes Film Festival. Un scurtmetraj ce explorează relația unui tânăr libanez cu orașul Beirut. Deziluzionat de suburbii, Omar decide să descopere adâncurile orașului și se trezește prins într-o lume îndepărtată, ducând o luptă continuă pentru a se simți din nou acasă.

În Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor putea descoperi și instalația video „Night Time in Bucharest”, inspirată de fotografiile artistului Adi Tudose cu personajele ce populează orașul pe timp de noapte.

Imagine din filmul „Bâlbâitul”

15
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Disponibil în unele cinematografe, documentarul „Emigrant Blues: un road movie în 2 ½ capitole”, de Mihai Mincan şi Claudiu Mitcu, discută subiectul migrației românilor în străinătate din câteva unghiuri inedite.

14
/10
/19

Les Films de Cannes à Bucarest îl celebrează anul acesta pe Vlad Ivanov, care anul acesta a împlinit 50 de ani. Actorului care seduce camera cu orice rol pe care-l interpretează, festivalul i-a dedicat o secțiune numită IVANOV 50 – care include cinci dintre cele mai importante filme care îl au ca protagonist: „Sunset”, „Câini”, „La Gomera”, „Principii de viață” și „Hier”.

09
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Deşi pretinde că este un omagiu adus oamenilor care au murit în închisorile comuniste, "Între chin şi amin" (2019), al doilea lungmetraj de ficţiune al regizorului Toma Enache, nu este de fapt decât o bătaie de joc la adresa memoriei victimelor, prin kitsch-ul pe care îl etalează.

08
/10
/19

Pe durata festivalului, Asociatia Cinemascop, organizatoarea Les Films de Cannes à Bucarest, continuă să organizeze, ca și în anii precedenți, ateliere pentru diferite comunități ale industriei de film din România, în încercarea de a oferi cât mai multe oportunități membrilor acestora.

07
/10
/19

Unul dintre cele mai puternice filme autohtone ale toamnei este „Arest”, în regia lui Andrei Cohn, care spune povestea unui intelectual torturat într-o închisoare comunistă din România anului 1983. În rolurile protagoniștilor, actorii Alexandru Papadopol și Iulian Postelnicu.

06
/10
/19

CRONICĂ DE FILM Regizoarea Anca Damian revine cu a treia animaţie de lungmetraj din carieră, "Călătoria fantastică a Maronei", povestea unei căţeluşe care trece pe la diverşi stăpâni. Filmul îmbină inspirat mai multe stiluri de animaţie şi etalează o fantezie exuberantă, afectată însă uşor de repetitivitatea unor momente de reverie.

04
/10
/19

Prima producţie marca Vertical Content, comedia ,,Inve$titorii” a început filmările în localitatea Cristian, unde sub îndrumarea regizorului Iura Luncaşu, actorii: Codin Maticiuc, Cosmin Natanticu, Andrei Mateiu, Radu Gabriel şi Maria Popovici vor interpreta în unul dintre cele mai ambiţioase proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani.

Page 1 of 24912345...102030...Last »