Câștigătoarele de la Oscar, Cannes și César vin la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatoarele-de-la-oscar-cannes-si-cesar-vin-la-noaptea-lunga-a-filmelor-scurte/

Cea de-a opta ediţie a evenimentului Noaptea Lungă a Filmelor Scurte va avea loc sâmbătă, pe 2 iulie, în cupola Pavilionului Central Romexpo – cel mai mare spaţiu cinematografic neconvenţional care număra 10.000 de metri pătraţi dedicaţi filmului scurt.

Un articol de Liliana Matei|25 iunie 2016

Pentru al 8-lea an consectiv ShortsUP aduce la viață maratonul cinematografic dedicat promovarii filmelor valoroase de scurtmetraj, produse în ultimul an și premiate la marile festivaluri ale lumii. Selecția oficială Noaptea Lungă a Filmelor Scurte cuprinde 28 de scurtmetraje și tot atâtea povești de viață adunate din toate colțurile lumii. Spectatorii bucureșteni le vor putea urmări de la 9 seara până la 5 dimineața în Pavilionul Central Romexpo, transformat în cel mai mare spațiu de cinema neconvențional.

La a 8-a ediție a nopții lungi, filmele nu se mai mulțumesc sa stea pe ecran, se arată într-un comunicat de presă. La miezul nopții, artistul hip-hop DOC (Vlad Munteanu), fondatorul trupei CTC, va urca pe scena ShortsUP pentru un performence interactiv inspirat de subiectele filmelor din program. DOC face stand-up comedy pe rime de hip-hop și dă viață poveștilor culese din zeci de spații geografice, din America, până-n Franța, Noua Zeelandă, România și Rusia, mixându-le cu beaturi hip-hop. Oricat de diverse ar fi provocările oamenilor din culturi diferite, ele sunt conectate de același fir roșu: căutarea iubirii, acceptarea diversității, nevoia de schimbare – temele cheie ale selecției de film ShortsUP.

Cel mai așteptat film al nopții este marele câștigător al premiului Oscar în 2016, „Balbaitul” (r. Benjamin Cleary, Marea Britanie, 2015), o ficțiune emotionantă despre singurătate și curaj, care te lasă fără cuvinte. Doza de sarcasm și comedie neagră e adusă în program de „Prânzul de duminică” (r. Celine Devaux, Franța, 2015), câștigătorul premiului Cesar pentru animație, o poveste despre familii. Cum să scapi de prânzul de duminică și de toate întrebările incomode din partea unei familii obositoare? Când vine vorba de rude, James trebuie să aleagă intre iubire și ură…

Curajul de a merge pe un drum diferit duce la schimbări eliberatorii, iar acesta este subiectul multor filme produse și premiate în ultimul an. Printre ele se numără și producția inovatoare „Șunca doamnei Razie” (r. Sol Friedman, Canada, 2015), povestea unei doamne respectabile care la 90 de ani renunță la religia iudaică pentru bacon și Google.

Emoția și suspansul ajung în programul nopții lungi odată cu filmul „Valul ’98” (r. Ely Dagher, Lebanon, 2015), câștigatorul Palme d’Or la Cannes Film Festival. Un scurtmetraj ce explorează relația unui tânăr libanez cu orașul Beirut. Deziluzionat de suburbii, Omar decide să descopere adâncurile orașului și se trezește prins într-o lume îndepărtată, ducând o luptă continuă pentru a se simți din nou acasă.

În Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, pe lângă proiecții de scurtmetraje, spectatorii vor putea descoperi și instalația video „Night Time in Bucharest”, inspirată de fotografiile artistului Adi Tudose cu personajele ce populează orașul pe timp de noapte.

Imagine din filmul „Bâlbâitul”

31
/01
/24

În februarie, pe HBO Max ai conținut nou de urmărit în fiecare zi a lunii! Cu 29 de titluri noi, este la alegerea ta dacă vrei să urmărești cele mai noi filme, seriale, documentare, animații de pe HBO Max sau, de ce nu, să te pui la curent cu altele dintre sutele de titluri care sunt deja pe platformă.

30
/01
/24

În luna februarie, „Noaptea Albă a Filmului Românesc” este dedicată unui apreciat cineast, reprezentant al Noului Val în cinematografie: Cătălin Mitulescu regizor, scenarist şi producător. TVR Cultural, TVR Internațional și TVR Moldova invită telespectatorii în noaptea de sâmbătă, 3 spre 4 februarie, la un maraton cinematografic alături cele mai reprezentative şi premiate creaţii semnate de Cătălin Mitulescu.

29
/01
/24

Vika este un DJ carismatic în vârstă de 84 de ani și o adevărată vedetă a a scenei clubbingului din Varșovia. Confruntându-se cu trecerea timpului, Vika este de părere că vârsta este doar un număr și îi inspiră pe cei din jurul ei să își trăiască viața la maxim. Documentarul „Vika!” Este disponibil pe HBO Max.

29
/01
/24

Într-o lume și o industrie care se schimbă extrem de rapid, un renumit cineast italian, autor de modă veche, caută sens în filmele pe care le face, în dragoste, precum și în politică. Din 2 februarie, Un viitor luminos/ Il sol dell’avvenire, noul film al lui Nanni Moretti, o comedie care critică modul de a face filme al platformelor de streaming și apără viitorul cinematografului, are premiera în cinema, distribuit de Independența Film.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

24
/01
/24

Despre “Klaus & Barroso” – ce a fost asta, frate Bogdan Theodor Olteanu? Acum, pe bune? Ce a fost asta? M-ai pus într-o situație tare complicată. Dar, vorba cântecului: “Frate, frate, la bine și la greu”, scrie Vasile Ernu, despre cel mai discutat film românesc din această lună.

23
/01
/24

CRONICĂ DE FILM În noul său lungmetraj, “Familiar” (2023), Călin Peter Netzer pare că încearcă să reia formula de succes din “Poziţia copilului” (2013), filmul cu care a câştigat Ursul de Aur la Berlinale.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.