Câștigătorii Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul 2019
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorii-festivalului-international-de-film-independent-anonimul-2019/

Publicul Festivalului Internaţional de Film Independent ANONIMUL a decis câştigătorii celei de-a 16-a ediţii: trofeul ANONIMUL 2019 şi premiul în valoare de 3.000 de Euro a fost câştigat de producţia belgiană „The Best of Dorien B.”, în regia lui Anke Blondé.

Un articol de Liliana Matei|11 august 2019

Directorul festivalului, Miruna Berescu, i-a înmânat trofeul actriței Kim Snauwaert (foto), protagonista filmului, prezentă la Gala de Închidere, care a avut loc sâmbătă, 10 august.

Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj românesc, în valoare de 1.000 de Euro, oferit de DACIN-SARA, a fost acordat filmului „Trofeul Tinereții” (r. Răzvan Oprescu), în timp ce Premiul Publicului pentru Cel mai bun scurtmetraj străin, în valoare de 1.000 de Euro a mers către producția spaniolă „Piggy” (r. Carlota Pereda). „La Bête” (r. Filippo Meneghetti) este scurtmetrajul căruia anul acesta Fundația ANONIMUL i-a acordat Premiul Ovidiu Bose Paștină, în valoare de 1.000 de Euro.

Cea de-a 16-a ediție a Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL, care a avut loc în perioada 5 – 11 august la Sfântu Gheorghe, Delta Dunării, a reunit în selecția competiției de lungmetraj, realizată de Ludmila Cvikova, șase titluri din Israel, Belgia, Suedia, Bulgaria, Iran şi România. Selecția competiției de scurtmetraj, realizată de Ionuț Mareș, a fost compusă din 24 de filme, românești și străine, alese din peste 600 de producții.

Timp de șase zile, publicul ANONIMUL a văzut 44 de filme, șapte dintre ele facând parte din retrospectiva dedicată regizorului ucrainean Sergei Loznitsa, invitatul special al acestei ediții, ce a primit Trofeul ANONIMUL pentru contribuția sa la frumusețea cinematografiei universale. De asemenea, în programul festivalului s-au regăsit și proiecții speciale ale unor filme românești ce urmează să intre în circuitul cinematografic în această toamnă, cum sunt „La Gomera”, noul film al lui Corneliu Porumboiu, și „Arest”, cel de-al doilea lungmetraj semnat de Andrei Cohn.

Retrospectiva ANONIMUL va avea loc în perioada 12-14 septembrie, la Cinema Muzeul Țăranului din București.

Detalii pe: www.festival-anonimul.ro | Facebook | Instagram

Parteneri media: Radio România Cultural, Libertatea.ro, News, All about Romanian Cinema, Films in Frame, Ziarul Metropolis și Un site de muzica.

 

01
/12
/23

Cu ocazia apariţiei "Fallen Leaves" (2023), ales deja de critici cel mai bun film al anului şi lansat şi la noi cu titlul "Frunze căzătoare", platforma MUBI a pregătit o amplă retrospectivă dedicată marelului regizor finlandez Aki Kaurismäki.

21
/11
/23

Ce începe clandestin și se termină cel puțin amuzant? O petrecere organizată de barmanul Klaus (Adrian Nicolae) la clubul în care lucrează, unde fratele lui, bodyguard (Cosmin „Micutzu” Nedelcu) e nevoit să dea o mână de ajutor, cu zâmbetul pe buze, e povestea filmului Klaus & Barroso.

17
/11
/23

„Un film care ne-a impresionat prin mizanscena sa, o relatare istorică lipsită de manierism care ne-a surprins, un film care ne-a făcut să plonjăm în haosul evenimentelor din 1989, odată cu fuga lui Ceaușescu. Un film în care agitația Revoluției nu e surprinsă doar în varii locuri din Sibiu, dar și în reacțiile și limbajul personajelor.”

16
/11
/23

Lanțul de cinematografe HAPPY CINEMA, prezent în București, Focșani, Alexandria, Buzău, Vaslui, Botoșani, Bacău și Bistrița, se extinde cu 4 cinematografe noi în țară (București și Slobozia) și unul în Republica Moldova, Chișinău. HAPPY CINEMA, brand cu capital 100% românesc, își consolidează poziția de top ca acoperire în țară.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Începând de vineri spectatorii sunt așteptați undeva în (v)estul sălbatic, în România anului 1944 când cel De-al Doilea Război Mondial se apropie de final. WARBOY spune povestea plină de emoție a unui adolescent care, încercând să salveze cei doi cai ai familiei, pornește într-o călătorie inițiatică, traversând peisajul sălbatic al Munților Apuseni.