Câștigătorii primei ediții a Festivalului Internațional de Film Buzău BUZZ CEE
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorii-primei-editii-a-festivalului-international-de-film-buzau-buzz-cee/

Sâmbătă, 7 martie, la Sala Teatrului George Ciprian din Buzău a avut loc gala de decernare a premiilor festivalului internaţional de film BUZZ CEE, festival dedicat cinematografiei din Europa Centrală şi de Est. 

Un articol de Liliana Matei|9 mai 2016

Iată care sunt câștigătorii celor 4 trofee: Long BUZZ, Real BUZZ , Short BUZZ și Pop BUZZ, ale primei ediții BUZZ CEE:

Sin & Illy Still Alive (Germania, 2014), lungmetrajul de debut al regizoarei Maria Hengge, a fost desemnat câștigătorul trofelului Long BUZZ. „Un film simplu, dar bine realizat și emoționant despre o tânără aflată pe punctul de a începe o nouă viață”, și-a motivat alegerea juriul compus din Dan Chișu, Igor Cobileanski și Maya Vitkova. Filmul a primit din partea Cinelab România servicii de postproducție în valoare de 7000 Euro.

Trofeul Real BUZZ pentru Cel mai bun documentar a fost câștigat de producția românească Roboțelul de aur (2015), realizată de tinerii regizori Mihai Dragolea și Radu Mocanu, pentru “maniera nepretențioasă  de a spune o poveste care dintr-una locală a devenit una globală”. Subiectul principal este buzoiancă Steluța Duță, multiplă campioană la box, o tânără ambițioasă, dar extrem de încercată de viață. Juriul competiției de documentar a fost format din Alex Shiriaieff, Claudiu Mitcu, George Kalomenopoulos și Aurelian Nica.

Dispozitiv 0068 (România, 2014), un scurtmetraj regizat de Radu Bărbulescu, care are în centrul poveștii un lunetist ce se instalează în apartamentul unei bătrâne paralizate pentru asigurarea perimetrului pe parcursul summitului NATO de la București, este câștigătorul trofeului Short BUZZ “pentru modul inteligent  în care regizorul a utilizat mijloacele limbajului cinematografic și narativ pentru a realiza un film eficace, coerent, cu tensiune, emoție și umor controlate și dozate foarte bine în favoarea operei cinematografice”. Din juriul competiției de scurtmetraj au făcut parte Iulia Rugină, Eugen Kelemen, Dan Burlac și Emanuel Lăzărescu.
Ambele filme au primit și servicii de postproducție în valoare de 2000 de Euro din partea Cinelab România.
Zăpada/ Snow (Bulgaria, 2015), în regia lui Ventsislav Vasilesv, o dramă puternică despre familie, trădare, alegeri și iertare, a fost ales de către public drept câștigător al trofeului Pop BUZZ. De asemenea, filmul a primit și o mențiune specială din partea juriului competiției de lungmetraj.
BUZZ CEE a avut loc la Buzău, în perioada 4 – 8 mai, în 3 locații centrale (Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian și Sala Consiliului Județean Buzău), iar de-a lungul celor cinci zile, buzoienii au putut viziona 53 de filme, românești și internaționale, de lung și scurtmetraj, precum și documentare

BUZZ CEE este un festival dedicat regiunii Europa Centrală și de Sud-Est, care și-a propus să promoveze producții de calitate din țările din regiune și să aducă la Buzău filme care ajung rareori pe marile ecrane din România.

27
/10
/22

În cele 4 zile de festival au fost peste 300 de oameni în public, în cele 3 locații: la Cinema Victoria, Faber și Facultatea de Arte și Design. Festivalul a fost deschis cu “Pentru minte tu ești Ceaușescu“, în regia lui Sebastian Mihăilescu, care a avut asociat și primul Q&A al festivalului, și s-a încheiat la Faber, cu proiecția filmului „Alb pe Alb”, în regia lui Viera Čákanyová.

26
/10
/22

În luna noiembrie, la History Channel puteţi urmări un documentar despre istoria Colosseumului (cea mai celebră arenă din toate timpurile), cum este viața trăită în munți, ce știa omenirea în antichitate despre extratereștrii și cum s-au păstrat până astăzi legendele faraonilor.

25
/10
/22

După un turneu sold out al echipei în mai multe orașe din țară, filmul Capra cu Trei Iezi intră oficial în cinematografe pe 28 octombrie, în weekendul de Halloween. Bazat pe povestea lui Ion Creangă, filmul a fost primit de public cu surprindere și nostalgie: scenariul respectă basmul lui Creangă, care este, în fond, o poveste de groază, nu neapărat una de adormit copiii. În rolurile principale joacă Maia Morgenstern și Marius Bodochi, iar regia este semnată de Victor Canache.

21
/10
/22

Duminică, 23 octobrie, de la 18.30, la Cinema Astra va avea loc proiecția filmului documentar dedicat Brașovului, realizat de tinerii care au participat la cursurile „Be-Brașov: retrocedarea emoțiilor I memoria orașului”. Participanții la eveniment vor asista și la o reprezentație de tip teatru verbatim și la o expoziție cu fotografii din Brașov.

20
/10
/22

„Oameni de treabă” / „Men of Deeds”, noul film al regizorului Paul Negoescu, cu Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc în distribuție, va avea o avanpremieră specială în cadrul Les Films de Cannes à Bucarest, sâmbătă, 22 octombrie.

19
/10
/22

CRONICĂ DE FILM După câteva încercări nereuşite de-a lungul anilor de-a face un horror românesc inspirat din literatură sau folclor (de la moroi la vampiri), iată în sfârşit un film căruia nu îi este ruşine să scoată capul în lume - „Capra cu trei iezi”, un debut independent realizat de Victor Canache, care acum câţiva ani lansa şi un scurtmetraj cu acelaşi titlu.

19
/10
/22

Unsul magilor, Black Adam (pseudonimul modern al lui Teth-Adam), spune povestea anti-eroului forțat de împrejurări să ajute câțiva pământeni. Mânat de răzbunare și ură, Black Adam este extrem de eficient în lupta cu opresorii Kahndaq-ului, spre disperarea super-eroilor din Justice Society.

19
/10
/22

După succesul ediţiei precedente cu 88 de minute cu Victor Rebengiuc, o gală care-şi propunea să aniverseze un artist legendar printr-o discuţie intimă şi pasionantă despre ale vieţii şi ale artei, acum spectatorii vor avea ocazia să o întâlnească pe actrița Tora Vasilescu.