Câştigătorul Marelui Premiu al Juriului la Sundance 2015, la Cinepolitica
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorul-marelui-premiu-al-juriului-la-sundance-2015-la-cinepolitica/

Regizorul american Chad Gracia, câştigătorul Marelui Premiu al Juriului pentru documentar la Festivalul de la Sundance 2015, în secţiunea World Cinema, va fi prezent la proiecţia filmului său, The Russian Woodpecker astăzi, de la 16.30, la Cinema Studio.

Un articol de Petre Ivan|29 aprilie 2015

Primit cu entuziasm de critica internațională, The Russian Woodpecker merge pe urmele teoriei unui excentric artist ucrainean, Fedor Alexandrovici, care susține că în spatele exploziei de la Cernobîl există un motiv întunecat, care implică serviciile secrete sovietice și o instalație militară poreclită „Ciocănitoarea rusească”.

„E povestea unuia dintre cei mai fascinanți oameni pe care i-am întâlnit în viața mea”, spune Gracia. În timpul filmărilor în Ucraina, cameramanul Artem Rîzhikov a fost ținta unui lunetist.

Pasionat de literatura slavă, Chad Gracia a studiat limba rusă și a fost fondatorul proiectului Inverse Theater și director de dezvoltare la New Globe Theater din New York.

Cineastul va răspunde întrebărilor la finalul proiecției din competiția Cinepolitica. Documentarul va fi proiectat și joi, de la ora 18.30, la Studio.

Tot astăzi, 29 aprilie, de la ora 18.30, la Cinema Studio,

spectatorii pot viziona în premieră la Cinepolitica The State-Mafia Pact (r. Sabina Guzzanti), un subiect extrem de fierbinte:

The Russian Woodpecker, de Chad Garcia

The Russian Woodpecker, de Chad Garcia

pactul dintre stat şi grupurile mafiote în Italia.

De la ora 20.30,

va rula un alt film din competiție, Labyrinth of Lies, bazat pe investigația reală a unui procuror, după cel de-al Doilea Război Mondial.

Acesta descoperă că instituții guvernamentale mari sunt implicate într-o conspiraţie care urmăreşte muşamalizarea crimelor nazismului.

La ora 20.00, la Cinema Elvire Popesco

va fi proiectat mult-așteptatul Timbuktu (r. Abderrahmane Sissako), un film tulburător despre ascensiunea islamiștilor și cruzimea demersului lor.

Filmul a câștigat două premii la Cannes, zece trofee César și a fost nominalizat la Oscarul pentru Cel mai bun film străin.

Le Temps des Aveux/ Vremea spovedaniei, regizat de Régis Wargnier, inspirat de cartea autobiografică a antropologului francez François Bizot, capturat de khmeri roșii în 1971, poate fi vizionat de la ora 18.00.

În ultima zi de Cinepolitica, pe 30 aprilie, de la ora 18.00, la Elvire Popesco,

Bankwatch România va prezenta exemple din eforturile organizaţiei de a opri impactele negative de mediu ale investiţiilor financiare europene în ţări în curs de dezvoltare joi.

În program – o expoziție foto, proiecţii în premieră ale unor filme-anchetă din Ucraina și Tunisia despre bătălia unor comunități locale cu giganți energetici și dezbatere interactivă cu invitați din sectorul cooperării pentru dezvoltare și protecția mediului din România

Cinepolitica se închide la ora 20.00la Cinema Studio, 

cu un proiect unic, Words with Gods/ Vorbind cu zeii, un film-antologie în care Guillermo Arriaga, Emir Kusturica, Amos Gitai, Hector Babenco, Bahman Gobadi, Mira Nair, Warwick Thornton, Hideo Nakata și Álex de la Iglesia vorbesc despre oameni și relația lor cu Dumnezeu, în 9 scurtmetraje.

Proiectul a fost curatoriat de scriitorul Mario Vargas Llosa, iar responsabil pentru tema muzicală este celebrul Peter Gabriel.

Cea de-a patra ediție a Festivalul Internaţional de Film Cinepolitica are loc între 26 – 30 aprilie, la Cinema Studio și Elvire Popesco.

Foto: Cinepolitica – cinepolitica.ro

28
/01
/15

Actorul american Sean Penn va primi premiul César pentru întreaga activitate în cadrul celei de-a 40-a ediţii de acordare a prestigioaselor trofee franţuzeşti dedicate cinematografiei, care se va desfăşura pe 20 februarie, la Paris.

26
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Un lucru e cert, iar „American Sniper”/„Lunetistul american” nu face decât să-l reconfirme: lui Clint Eastwood îi plac drapelul american, luptele şi, mai presus de orice, armele.

25
/01
/15

CRONICĂ DE FILM „Our Sunhi”, penultimul film al prolificului regizor sud-coreean Hong Sang-soo, un răsfățat al marilor festivaluri, a fost premiat în 2013 la Locarno pentru regie și a fost inclus recent de revista franceză Cahiers du Cinema în topul pe 2014.

23
/01
/15

Pasionaţii de jazz sunt aşteptaţi, sâmbătă, de la ora 18.00, la cinematograful Elvira Popescu din Bucureşti, la un eveniment dedicat muzicii, care va debuta cu filmul "Hasretim", de Marc Sinan, care a primit premiul UNESCO în 2011, şi va continua cu un concert al trupei norvegiene Helge Lein Trio.

23
/01
/15

Unul dintre cele mai discutate titluri în competiția Oscarurilor din acest an este Whiplash, drama unui student aflat la începutul unei anevoioase experienţe: transformarea în bateristul central al celei mai bune orchestre de jazz din ţară. Filmul intră în cinematografele din România pe 6 februarie.

23
/01
/15

CRONICĂ DE FILM Cu „Boyhood”, probabil cel mai de succes film al său, Richard Linklater readuce cinematograful la origine, reafirmându-i capacitatea unică de a înregistra scurgerea timpului. Este un film despre fiecare din noi, despre vârstele prin care trecem fără a le conştientiza până la capăt.

22
/01
/15

Guvernul rus va prelua controlul în privinţa lansărilor cinematografice, în încercarea de a proteja şi promova producţiile locale. Vladimir Medinsky, ministrul rus al Culturii, a declarat că măsura luată va asigura refacerea bugetelor producţiilor locale, potrivit unor articole din presă.

22
/01
/15

Lungmetrajul “AFERIM!” în regia lui Radu Jude va avea premiera mondială pe 11 februarie la Berlinale. Pelicula a fost selectată în competiția oficială a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, eveniment ajuns la cea de-a 65-a ediție și care se va desfășura în perioada 5-15 februarie 2015.