Câştigătorul Palme d’Or, „I, Daniel Blake“, în România. Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorul-palme-dor-i-daniel-blake-in-romania-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale ale toamnei, festivalul Les Films de Cannes à Bucarest, revine între 14 şi 23 octombrie 2016, pentru al şaptelea an, cu o ediţie extinsă şi cu cele mai aşteptate filme din selecţia Festivalului de la Cannes în peste 100 de proiecţii. „I, Daniel Blake“, filmul care i-a adus anul acesta cel de-al doilea Palme d’Or cineastului britanic Ken Loach, va fi proiectat în premieră în România.

Un articol de Petre Ivan|30 august 2016

Pentru prima dată, festivalul se va întinde pe durata a 10 zile, iar la Cluj-Napoca şi Timişoara vor fi proiectate filme de la Cannes în avanpremieră, în prezenţa unor invitaţi speciali.

Ediţia de Cluj va avea loc în weekend-ul 14 – 16 octombrie, la Cinema Victoria.

Şi anul acesta, nume mari ale cinematografiei mondiale se vor întâlni cu publicul pentru prima dată în România, la proiecţiile propriilor filme. Workshop-uri, masterclass-uri şi proiecţii speciale vor transforma din nou Les Films de Cannes à Bucarest într-unul dintre cele mai proeminente evenimente culturale ale toamnei.

Anul trecut, festivalul a avut peste 15.000 de spectatori şi numeroase proiecţii sold out, jumătate din numărul total de bilete fiind achiziţionate înainte de începerea evenimentului.

Ken Loach – „I, Daniel Blake“

Extrem de activ la cei 80 de ani ai săi, Ken Loach este unul dintre cei nouă regizori care au câştigat marele trofeu al Festivalului de la Cannes de două ori – prima dată în 2006, cu The Wind that Shakes the Barley.

Este unul dintre regizorii favoriţi ai Cannes-ului, cu peste 15 filme prezentate pe Croisette, din 1970 încoace. Cineast al nedreptăţii şi inegalităţii sociale, Ken Loach s-a preocupat dintotdeauna de soarta muncitorilor.

Împreună cu scenaristul său dintotdeauna, Paul Laverty, regizorul a călătorit prin Scoţia pentru a documenta cât mai îndeaproape problemele din sistemul social.

Aşa a apărut Daniel Blake, excelent interpretat de actorul Dave Johns, un tâmplar de 59 de ani din Newcastle silit să se retragă după o criză cardiacă şi să ceară, pentru prima dată, ajutorul statului. Urmează un traseu kafkian, cu drumuri la agenţia pentru locuri de muncă, chestionări nesfârşite despre starea de sănătate şi stagii de calificare.

Foto: Les Films de Cannes à Bucarest – facebook

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.