Câștigătorul Un certain Regard închide Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/castigatorul-un-certain-regard-inchide-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Les Films de Cannes à Bucarest se deschide vineri, 24 octombrie, de la ora 17.30, la Cinema Studio cu Trece şi prin perete, în regia lui Radu Jude, singurul film selecţionat – şi premiat – anul acesta la Cannes. În închuiderea festivalului, pe 30 octombrie, de la ora 20.00, va rula White God/ Oraşul câinilor, câştigătorul secţiunii Un certain Regard la Festivalul de la Cannes şi candidatul Ungariei la Oscar.

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2014

Câinii și stăpânii lor vor fi vedetele serii în închiderea Les Films de Cannes à Bucarest, pe 30 octombrie, de la 20.00, la Cinema Patria, la premiera thriller-ului despre o „apocalipsă” a câinilor fără stăpân în Budapesta, White God/ Orașul câinilor.

Spectatorii vor avea parte de un eveniment cu totul special: o seară inedită la care vor avea acces împreună cu câinii lor și vor fi fotografiați la panoul festivalului.

Al șaselea și cel mai bun film al regizorului maghiar Kornél Mundruczó, potrivit „Variety”, Orașul câinilor a câștigat Marele Premiu al secțiunii Un Certain Regard la Cannes 2014 și este propunerea Ungariei la Oscar.Les Films de Cannes

În film apar peste 250 de câini dresați cu 6 luni înainte de începerea filmărilor, iar cei doi din rolul principal (Body și Luke, care au jucat același personaj) au primit neoficialul Palm Dog, echivalentul Palme d’Or-ului pentru protagoniștii canini.

Principalul lor rival a fost Roxy, câinele lui Jean-Luc Godard din Adieu au langage.

„O fabulă despre o specie superioară și inferiorii ei căzuți în dizgrație…”, spune sinopsisul filmului, o alegorie impresionantă despre rasism și inegalitate socială, în care câinii fără stăpân se coalizează ca să se răzbune pe oameni.

Inspirat dintr-o faptă reală

Filmul este inspirat de o știre reală din Ungaria: extrema dreaptă a încercat – fără succes – să voteze o lege prin care stăpânii de câini ar fi fost impozitați diferit: taxe mari pentru metiși, taxe mai mici pentru câinii cu pedigree și scutire de plată pentru rasele ungurești. În film, o fetiță de 13 ani își caută cu disperare câinele lăsat pe stradă de tatăl ei, după impunerea acestei legi.

Titlul White God este un clin d’oeil la un film cult din 1982, White Dog, al lui Sam Fuller, despre un ciobănesc german dresat să atace oameni cu pielea închisă la culoare. Orașul câinilor va fi distribuit în România de Parada Film.

Trece și prin perete, în regia lui Radu Jude

Trece și prin perete, în regia lui Radu Jude

Programul festivalului cuprinde și singurul film românesc selecționat anul acesta la Cannes și recompensat cu Mențiune specială în secțiunea Quinzaine des Réalisateurs: Trece și prin perete, inspirat de o povestire de Anton Cehov.

Acesta va fi proiectat într-un calup de patru scurtmetraje multi-premiate regizate de Radu Jude, alături de Lampa cu căciulă (2006), Alexandra (2008) și O umbră de nor (2013). Acesta din urmă a fost selecționat tot în Quinzaine des Réalisateurs, anul trecut. Scurtmetraje pot fi urmărite vineri, de la 17.30, la Cinema Studio. Radu Jude va fi prezent la proiecție și își va introduce filmele.

Intrarea la proiecțiile de scurtmetraje este liberă.

Programul complet al celei de-a cincea ediții poate fi consultat pe www.filmedefestival.ro.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Studio, Patria și Elvira Popescu.

Foto: Les Films de Cannes – filmedefestival.ro.

28
/07
/17

Safari, cel mai recent documentar al regizorului austriac Ulrich Seidl, va intra în cinematografe pe data de 11 august. Filmul a avut premiera la festivalul de Film de la Veneția, iar regizorul a fost prezent în România la proiecțiile filmului de la Cluj, în cadrul TIFF.

27
/07
/17

Festivalul Filmul de Piatră (27 - 30 iulie, Piatra Neamț) a ajuns la cea de-a zecea ediție. Anul acesta, festivalul își sărbătorește cele 10 ediții de existență cu cele mai bune filme din ultimul an, muzică live și petreceri până în zori de zi, evenimente în aer liber și activități organizate de către voluntari.

27
/07
/17

Ajunsă la cea de-a 4-a ediție,Caravana Filmelor NexT urmează să instalezesala de cinema preferată a verii în aer liber, în grădini, parcuri, pajiști întinse și alte spații verzi neconvenționale din 7 orașe din țară, în perioada 27 iulie – 23 august.

26
/07
/17

„Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va avea premiera în cinematografele din România de Ziua Națională. Producția va fi distribuită în cinematografele din toată țara de microFILM.

25
/07
/17

Veniţi să vizitaţi Sinaia! Într-o plimbare lejeră, la pas, prin 350 de ani de istorie. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:30, cei pasionați de istorie și turism sunt invitaţi să străbbată, timp de oră, o oră şi jumătate, unul dintre cele două trasee propuse de arhitectul Dan Manea, autorul cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor”.

25
/07
/17

Festivalul Film 4 Fun își propune şi anul acesta să aducă zâmbetul pe buzele spectatorilor cu o serie de comedii şi parodii savuroase! Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se vor număra Emilia Dobrin, Radu Gabriel, Irina Margareta Nistor, Nae Caranfil, Alexandru Papadopol, Magda Catone şi mulţi alţii. Trofeul Film 4 Fun va fi înmânat actriţei Coca Bloos.

25
/07
/17

Proiecţia filmului JINA, în regia lui Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2017, de la ora 22 în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”. Filmul va fi proiectat pe un ecran imens, în aer liber, în Șesul Jinarilor, în prezența a zeci de mii de oameni și a regizorului Dumitru Budrala.

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.