Cat de benefic e cititul?
https://www.ziarulmetropolis.ro/cat-de-benefic-e-cititul/

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Yale, persoanele care citesc mai mult de 3 ore şi jumătate pe săptămână au un risc mult mai redus de a muri prematur. În plus, există numeroase beneficii ale cititului, printre care stoparea declinului cognitiv şi creşterea gradului de inteligenţă.

Un articol de Petre Ivan|20 octombrie 2016

Persoanele care citesc mai mult de 3 ore şi jumătate pe săptămână au un risc cu 23% mai redus de a muri prematur, în comparaţie cu cei care nu fac acest lucru. Și chiar dacă mecanismul prin care cititul ajută la prelungirea vieţii nu a fost stabilit cu certitudine, există numeroase teorii care scot în evidență beneficiile conferite de stimularea legăturilor neuronale.

Conform oamenilor de știință, cele mai benefice ale cititului ar fi:

Reducerea stresului

Un studiu al cercetătorilor de la Universitatea din Sussex, Marea Britanie concluzionează că cititul poate reduce cu până la 68% nivelul stresului, fiind chiar mai eficient decât ascultatul muzicii preferate sau plimbările în parc. Astfel, şase minute petrecute citind un ziar sau o carte pot contribui la reducrea tensiunii musculare şi la îmbunătăţirea ritmuluic cardiac.

Prevenirea declinului cognitiv

Se știe că cititul poate încetini sau chiar preveni declinul cognitiv, având inclusiv capacitatea de a opri din evoluţie boli severe precum maladia Alzheimer. Un studiu din 2013, realizat de cercetătorii de la Universitatea din Chicago, a scos la iveală că cititul şi alte activităţi care stimulează funcţiile cititulmintale (şah, cuvinte încrucişate, integrame etc.) pot încetini evoluţia demenţei.

Socializare sporită

Unii oameni văd în citit o metodă excelentă de a evada din cotidian, însă cercetările recente arată că acest obicei poate avea un impact pozitiv în relaţiile cu celelalte persoane. De exemplu, un studiu din 2013 a relevat că persoanele cărora le plac cărţile de ficţiune sunt mai empatici şi ştiu „cum să îi citească” pe cei din jur.

Calitatea somnului

Dacă lumina emisă de ecranele telefoanelor poate duce la un somn mai agitat, din cauza producţiei insuficiente de malatonină, hormonul care îi semnalează creierului că este vremea să te odihneşti, cititul unei cărţi înainte de a merge la culcare te ajută să dormi mai bine şi mai mult.

Inteligență superioară

Studiile recente  au arătat că cititul nu numai că ajută la îmbunătăţirea vocabularului, dar contribuie şi la creşterea IQ-ului şi a gradului de inteligenţă.

Foto: Cat de benefic e cititul? – facebook

19
/11
/13

CRONICĂ DE CARTE „Dicţionar subiectiv al realizatorilor filmului românesc“ (Editura Polirom, 2013), cea mai nouă carte a criticului de film Tudor Caranfil, conţine numeroase verdicte critice ratate, în special la cineaşti de valoare.

18
/11
/13

Editura Polirom va participa alături de editura Cartea Românească la cea de-a XX-a ediţie a Târgului Internaţional de Carte Gaudeamus (20-24 noiembrie 2013) cu peste 1000 de titluri, toate aflate la reducere (20%), cu oferte speciale (cărţi la 10 lei).

10
/11
/13

Gaudeamus - Carte de învăţătură va avea loc în perioada 20 - 24 noiembrie, în Pavilionul Central Romexpo din Bucureşti, şi se va desfăşura sub semnul a două numere ,,rotunde": 85 de ani de la prima transmisiune a Radio România şi 20 de ediţii ale Târgului.

09
/11
/13

„Amazoanele. O poveste“, noul volum semnat de Adriana Babeţi, critic literar şi unul dintre cei mai importanţi eseişti români contemporani, a apărut în colecţia „Plural M” a Editurii Polirom şi se află în librăriile din toată ţara.