CÂT STAU ACASĂ, SCRIU UN ESEU (concurs pentru elevi) până pe 23 aprilie 2020
https://www.ziarulmetropolis.ro/cat-stau-acasa-scriu-un-eseu-concurs-pentru-elevi-pana-pe-23-aprilie-2020/

Memorialul Ipoteşti – Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu iniţiază acţiunea-concurs „Cât stau acasă, scriu un eseu”.

Un articol de Petre Ivan|9 aprilie 2020

Acțiunea este adresată elevilor din toate ciclurile de învățământ, iar eseurile vor avea ca temă:

un loc din Botoșani de care se leagă numele Eminescu;

 un obiect din spațiile Memorialului Ipotești (pot fi vizualizate prezentările Memorialul Ipoteşti în imagini postate pe canalul YouTube);

un text eminescian;

temă specială: „Ipoteștiul/Eminescu și noi”.

Concursul se va desfășura lunar, cât stăm acasă și putem scrie un eseu, prima ediție încadrându-se între 23 martie și 23 aprilie 2020. Rezultatele concursului, pe secțiuni, așa cum au fost formulate tematic, și pe vârste vor fi anunțate pe 28 aprilie 2020. Premianții vor primi un set de cărți, iar eseurile vor fi publicate.

Cerinţe: Articolele vor fi redactate utilizând: fontul Times New Roman Normal, dimensiune 12, spaţiere 1.0, format A4 (29,7 x21 cm), margini: 3 cm (stânga), 2 cm sus, 2 cm (jos), 1,5 cm (dreapta). Paginile vor fi numerotate. Volumul textului: 3-5 pagini.
Se va indica numele autorului/autorilor, vârsta, afilierea.

Eseurile vor fi trimise, până la data de 23 aprilie 2020, la adresa: [email protected]

07
/02
/22

Editura Humanitas Fiction ne invită să descoperim cea mai nouă carte semnată de scriitoarea Isabel Allende. Lansat simultan în limbile spaniolă, engleză şi română pe 25 ianuarie 2022, romanul „Violeta” surprinde 100 de ani de istorie, din 1920, când gripa spaniolă ajunge pe continentul sud-american, până în 2020, când pandemia de Coronavirus răvăşeşte întreaga lume.

03
/02
/22

În toți și în toate există o parte întunecată, necunoscută, amenințătoare. Umbra fiecărui om și a fiecărui lucru atrage cu o forță magnetică scriitorii.

30
/01
/22

În proza scurtă rigoarea și libertatea se întâlnesc de multe ori în chip fericit. Uneori, reușita atinge cele mai înalte niveluri, iar literatura ajunge în noi teritorii și cucerește milioane de cititori. Este și cazul unor scriitori renumiți, de diverse origini, care au publicat proză scurtă, accesibilă și în limba română.

29
/01
/22

Apărut în limba română în colecția „Cărți cult” la Editura ART (traducere de Petre Solomon, 2021), romanul „Fahrenheit 451” de Ray Bradbury reuşeşte performanţa de a fi deopotrivă o capodoperă a literaturii universale, un clasic al genului şi un bestseller.

21
/01
/22

Intimități, cel de-al patrulea roman al lui Katie Kitamura, scriitoare americană de origine japoneză, se înscrie deja pe linia succesului precedentelor cărți ale autoarei, traduse în peste 20 de limbi, iar una dintre ele aflată în curs de ecranizare. Pornind din start cu avantajul unor recomandări puternice din partea fostului președinte Barack Obama și a lui Oprah Winfrey, Intimități a fost apreciat atât pentru temele propuse de scriitoare, cât și pentru stilul ultramodern, nonconformist și „cool” în care e scris, după cum observa The New York Times.