Caterina de Medici – confesiunile reginei întunecate
https://www.ziarulmetropolis.ro/caterina-de-medici-confesiunile-reginei-intunecate/

Romanul „Regina diavolului“, apărut la Editura Humanitas, reconstituie povestea ascensiunii şi decăderii uneia dintre cele mai proeminente figuri istorice ale secolului al XVI-lea.

Un articol de Teodora Gheorghe|10 iunie 2013

CRONICĂ DE CARTE Jeanne Kalogridis, pe numele său adevărat J.M. Dillard, s-a născut în 1954 în Tampa, Florida. Absolventă a Universităţii din Florida, predă timp de opt ani engleza la American University, în Washington D.C. Se mută pe Coasta de Vest, în California, unde începe o carieră literară de succes.

Sub pseudonimul Jeanne Kalogridis publică romanele istorice de renume internaţional: ciclul „The Diaries of the Family Dracul“ – Covenant with the Vampire (1995), Children of the Vampire (1996), Lord of the Vampires (1997) –, The Burning Times (1997), The Borgia Bride (2005), Eu, Mona Lisa (I, Mona Lisa, 2006), The Devil’s Queen (2009), The Scarlet Contessa: A Novel of the Italian Renaissance (2010).

„Regina diavolului“, apărut la Editura Humanitas, este un roman impunător despre viaţa Caterinei de Medici, una dintre cele mai proeminente figuri istorice ale secolului XVI. Caterina Maria Romula di Lorenzo de’ Medici se naşte la Florenţa în influenta familie de Medici. Fire precoce, de o maturitate uluitoare, Caterina urcă pe scena unui destin fascinant încă de la o vârstă fragedă.

După moartea părinţilor, ea ajunge în grija mătuşii ei Clarice, o femeie dură care va constitui un model de ambiţie şi dârzenie pentru micuţa Caterina. Alungarea Papei Clement de la Vatican aduce cu sine repudierea familiei de Medici. Curând, Caterina devine prizonieră într-o mănăstire, unde trăieşte în condiţii mizere.

O regină precoce

Chinurile Caterinei se încheie odată ce regele Francisc I al Franţei află de exilul fetiţei, care îi este rudă. La doar 14 ani, Caterina de Medici devine regina Franţei, căsătorindu-se cu Henric al II-lea. Evenimentul este doar începutul unei domnii tumultoase care i-a adus atât victorii, cât şi acuzaţii, cea mai gravă fiind implicarea în masacrul din Noaptea Sfântului Bartolomeu. Personalitate extrem de controversată, Caterina s-a folosit adesea de serviciile astrologului Cosmio Ruggieri, dar şi de predicţiile lui Nostradamus.

Romanul, deşi inspirat din fapte reale din istorie, are asupra cititorului impactul unei capodopere beletristice. Povestea este spusă la persoana întâi. Caterina ni se confesează, conferind o puternică aură de autenticitate evenimentelor descrise. Astfel, cititorul se teme şi stă cu sufletul la gură alaturi de protagonistă, pe parcursul drumului ei sinous către o ascensiune politică incontestabilă.

Accesul în universul interior al Caterinei îndulceşte imaginea de zbir a reginei din cărţile de istorie. Dincolo de masca durităţii şi a cruzimii transpare o femeie plină de frământări, supusă slăbiciunilor şi viselor nefaste. Totuşi, acţiunile ei rămân în permanenţă sub auspiciul forţelor întunericului, se care se serveşte spre a-şi atinge scopurile.

Deşi îşi ghidează deciziile după raţiuni nobile, nu putem afirma de fiecare dată, senin, că „scopul scuză mijloacele“. Caterina ucide primul om când este abia o copilă şi mult mai târziu participă, alături de astrologul ei devotat, la o ceremonie sângeroasă pentru a rămâne însărcinată cu soţul ei Henric.

O poveste de iubire

Cosimo Ruggieri este un personaj rupt parcă din romanele gotice. Este umbra din spatele celor mai mari decizii luate de Caterina de Medici. Puterea magnetică pe care o exercită asupra femeii se explică destul de vag prin legătura predestinată dintre cei doi. Cosimo devine alter-ego-ul înnegurat al Caterinei, manipulând în secret domnia Caterinei, căreia îi mărturiseşte, voalat, iubirea sa, abia către final.

Misterul domină atmosfera romanului, creând decorul perfect pentru o poveste construită din piese de puzzle atent selecţionate din istorie şi îmbrăcate în originalitatea scrierii lui Jeanne Kalogridis.

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.