Catherine Deneuve, 75
https://www.ziarulmetropolis.ro/catherine-deneuve-75/

„O femeie trebuie să fie inteligentă, să aibă farmec, simţ al umorului, şi să fie bună. Sunt aceleaşi calităţi pe care le cer unui bărbat.” – Catherine Deneuve.  Considerată una din cele mai frumoase si carismatice actrite din lume, Catherine Deneuve a împlinit, azi, 75 de ani!

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2018

Născută în 22 octombrie 1943 într-o familie de actori, a fost mai întâi doar sora mai mică a actriței Francoise Dorleac, dispărută tragic într-un accident de mașină. Adoptând numele de familie al mamei, Catherine Deneuve și-a vopsit părul blond, jucând roluri mici în timpul vacanțelor.

A fost o perioadă când apărea des în revistele mondene: “logodnica numărul trei” a cineastului Roger Vadim — după Brigitte Bardot și Annette Stroyberg—, a stat necăsătorită cu regizorul și apoi l-a crescut singură pe fiul lor, Christian.

În afară de căsnicia cu fotograful englez David Bailey (1965-1972), Deneuve nu s-a căsătorit cu niciunul din partenerii ei, cel mai celebru fiind Marcello Mastroianni, tatăl fiicei ei Chiara.

Întâlnirea cu regizorul Jacques Demy, care i-a oferit rolul din Umbrelele din Cherbourg, i-a schimbat viața și a făcut-o vedetă la 20 de ani.

Catherine Deneuve, grație frumuseții sale calme și reci, asemeni Gretei Garbo sau a eroinelor lui Hitchcock, a avut de atunci nenumărate roluri, jucând în circa 120 de filme.

Refuzând categoric să joace teatru, ea a lucrat cu regizori celebri ca Truffaut, Bunuel, Polanski, dar și cu tineri realizatori francezi — Arnaud Desplechin, Emmanuelle Bercot (în Elle s’en va).

Printre cele mai cunoscute pelicule ce au beneficiat de prezența actriței se numără Repulsie, de Polanski, Frumoasa zilei și Tristana, de Bunuel, Ultimul metrou, de Truffaut, Anotimpul meu preferat, de Andre Techine, Dancer in the Dark, de Lars von Trier sau Opt femei, de Francois Ozon.

Considerată cea mai frumoasă femeie din lume de revista americană Look, imagine a Yves Saint-Laurent, simbolizând în străinătate eleganța franceză, Catherine Deneuve este una din puținele actrițe din Hexagon care figurează în Hall of Fame de la Hollywood.

În urmă cu un deceniu, în 2008, Deneuve a fost omagiată cu Premiul de Excelenta la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF.

Foto: Catherine Deneuve – facebook

28
/12
/13

Dispariţia regizorului Dinu Cocea a adus tristeţe în sufletele artiştilor din România, mulţi dintre aceştia având ocazia să lucreze cu “părintele filmelor cu haiduci”.

28
/12
/13

Regizorul Dinu Cocea, autorul unor filme celebre, precum "Haiducii lui Şaptecai", "Zestrea Domniţei Ralu" şi "Săptămâna Nebunilor", a decedat, pe 26 decembrie, la vârsta de 84 de ani, într-un spital din Paris, a declarat, pentru Mediafax, fiica artistului, Oana Cocea.

28
/12
/13

Palatul Buckingham, imagini din filme celebre, personalitati ale filmului şi din alte domenii care au avut o contribuţie valoroasă la dezvoltarea culturii britanice vor fi incluse în câteva serii noi de timbre ce vor fi emise în 2014 de Poşta britanică.

27
/12
/13

Actorii Peter O’Toole, Giuliano Gemma şi Paul Walker, regizorul Patrice Chereau, cântăreţul Lou Reed şi compozitorul Armando Trovajoli, scriitorii Seamus Heaney şi Doris Lessing, dar şi personalităţile politice Margaret Thatcher şi Nelson Mandela se numără printre marii disparuti ai anului 2013.

27
/12
/13

Filmul romanesc in 2013 a strălucit prin "Poziţia copilului", o peliculă care a adus în premieră Ursul de Aur unui lungmetraj autohton. Propus și la Oscar din partea României, "Poziţia copilului" nu a fost inclus și pe lista scurtă a premiilor Academiei de film americane - O analiză Mediafax.

26
/12
/13

2013 este considerat de mulţi critici anul cu cea mai impresionantă abundenţă creativă din ultima vreme, dar şi anul în care recordul global de încasări are şanse mari să fie doborât până pe 31 decembrie. Cinematograful în 2013 - o analiză Mediafax.

26
/12
/13

Martin Scorsese a fost criticat după o proiecţie specială a celui mai recent film al său, „The Wolf of Wall Street", la Los Angeles, de câţiva membri ai Academiei de film americane, care i-au reproşat celebrului regizor faptul că „a glorificat decadenţa de pe Wall Street".

26
/12
/13

Compozitorul grec Mikis Theodorakis, autorul coloanei sonore a filmului "Zorba Grecul", a fost internat la Atena din cauza unei infecţii respiratorii.

24
/12
/13

Violenta din cinematografie îngrijorează autoritățile americane. Acestea au iniţiat o anchetă cu scopul de a determina dacă cineastii de la Hollywood au o anumită responsabilitate faţă de masacrele comise recent în Aurora (Colorado) şi Newtown (Connecticut).

23
/12
/13

România este una dintre primele ţări în care „Nymphomaniac“, filmul lui Lars von Trier, va intra imediat după lansarea oficială din Copenhaga (Danemarca), programată pe 25 decembrie. Nymphomaniac va rula pe ecranele româneşti în două părţi: Nymphomaniac Volumul 1 - din 17 ianuarie 2014, iar din 7 februarie 2014 va intra Nymphomaniac Volumul 2. Asta în timp ce în cinematografele din SUA şi UK va avea premiera în martie (Vol. 1) şi în aprilie 2014 (Vol. 2).

22
/12
/13

A rămas celebru pentru filmele sale (printre care ,,Lawrence of Arabia”, foto sus), pentru stilul de viață excentric - condimentat cu alcool și cu jocuri de noroc - și pentru franchețea cu care le răspundea jurnaliștilor. Peter O'Toole a murit săptămâna trecută, la 81 de ani.

22
/12
/13

Scriitorul Ned Vizzini era autorul unor romane de succes, printre care şi "It's Kind of a Funny Story". Acest volum, apărut în anul 2006, ce descrie aventurile unui adolescent care se luptă cu depresia, a fost adaptat şi într-un film produs la Hollywood.

21
/12
/13

Un spectacol de teatru inspirat din cărţile care alcătuiesc franciza literară "Harry Potter", scrise de J.K. Rowling, va avea premiera pe West End, la Londra, peste doi ani.

21
/12
/13

La împlinirea a 24 de ani de la Revoluţia din 1989, telespectatorii pot urmări în 22 decembrie filmul „Stare de fapt", în regia lui Stere Gulea. Cel de-al doilea film de duminică al regizorului este Moromeţii, realizat în 1988.