Catherine Deneuve, 75
https://www.ziarulmetropolis.ro/catherine-deneuve-75/

„O femeie trebuie să fie inteligentă, să aibă farmec, simţ al umorului, şi să fie bună. Sunt aceleaşi calităţi pe care le cer unui bărbat.” – Catherine Deneuve.  Considerată una din cele mai frumoase si carismatice actrite din lume, Catherine Deneuve a împlinit, azi, 75 de ani!

Un articol de Petre Ivan|22 octombrie 2018

Născută în 22 octombrie 1943 într-o familie de actori, a fost mai întâi doar sora mai mică a actriței Francoise Dorleac, dispărută tragic într-un accident de mașină. Adoptând numele de familie al mamei, Catherine Deneuve și-a vopsit părul blond, jucând roluri mici în timpul vacanțelor.

A fost o perioadă când apărea des în revistele mondene: “logodnica numărul trei” a cineastului Roger Vadim — după Brigitte Bardot și Annette Stroyberg—, a stat necăsătorită cu regizorul și apoi l-a crescut singură pe fiul lor, Christian.

În afară de căsnicia cu fotograful englez David Bailey (1965-1972), Deneuve nu s-a căsătorit cu niciunul din partenerii ei, cel mai celebru fiind Marcello Mastroianni, tatăl fiicei ei Chiara.

Întâlnirea cu regizorul Jacques Demy, care i-a oferit rolul din Umbrelele din Cherbourg, i-a schimbat viața și a făcut-o vedetă la 20 de ani.

Catherine Deneuve, grație frumuseții sale calme și reci, asemeni Gretei Garbo sau a eroinelor lui Hitchcock, a avut de atunci nenumărate roluri, jucând în circa 120 de filme.

Refuzând categoric să joace teatru, ea a lucrat cu regizori celebri ca Truffaut, Bunuel, Polanski, dar și cu tineri realizatori francezi — Arnaud Desplechin, Emmanuelle Bercot (în Elle s’en va).

Printre cele mai cunoscute pelicule ce au beneficiat de prezența actriței se numără Repulsie, de Polanski, Frumoasa zilei și Tristana, de Bunuel, Ultimul metrou, de Truffaut, Anotimpul meu preferat, de Andre Techine, Dancer in the Dark, de Lars von Trier sau Opt femei, de Francois Ozon.

Considerată cea mai frumoasă femeie din lume de revista americană Look, imagine a Yves Saint-Laurent, simbolizând în străinătate eleganța franceză, Catherine Deneuve este una din puținele actrițe din Hexagon care figurează în Hall of Fame de la Hollywood.

În urmă cu un deceniu, în 2008, Deneuve a fost omagiată cu Premiul de Excelenta la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania TIFF.

Foto: Catherine Deneuve – facebook

05
/12
/13

CRONICĂ DE FILM „Majordomul”, în regia lui Lee Daniels, este un film croit pe placul Academiei Americane, dar şi al unui public dornic de poveşti motivaţionale. Transpunerea vizuală a scenariului este, însă, cât se poate de convenţională.

04
/12
/13

Lungmetrajele „Poziţia copilului“, de Călin Peter Netzer, ,,Când se lasă seara peste Bucureşti...", de Corneliu Porumboiu, şi ,,Sunt o babă comunistă", de Stere Gulea, vor fi proiectate, în perioada 10 decembrie - ianuarie 2014, la cea de-a IV-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.

02
/12
/13

Iulia Rugină, Oana Răsuceanu și Ana Agopian inventează povești și le transformă în filme, ca de exemplu „Love Building”, o comedie romantică despre relațiile de cuplu. De ce ai nevoie ca să faci film și cum se scrie un scenariu „în trei”? Ne spun chiar ele, în cinci secvențe.

29
/11
/13

CRONICA DE CARTE Proaspăt apărută la editura Polirom, „Filmar”, noua carte a lui Cristian Tudor Popescu, alias CTP, este o colecţie de texte, în majoritate despre cinema, ce reconfirmă un critic de film tăios în verdicte şi un scriitor cu un stil care atrage şi convinge.