Catinca Maria Nistor, actriță: „Iubirea este motorul care alimentează lumea“
https://www.ziarulmetropolis.ro/catinca-maria-nistor-actrita-iubirea-este-motorul-care-alimenteaza-lumea/

Actriţa Catinca Maria Nistor vorbeşte despre rolul ei în spectacolul „O casă de păpuşi – partea a doua“, care are premiera săptămâna aceasta la Teatrul Metropolis din Bucureşti. Regizată de Alexandru Mihail, producţia îi mai are în distribuţie pe Oana Pellea, Vlad Ivanov şi Victoria Cociaş.

Un articol de Dan Boicea|25 ianuarie 2022

Spectacolul după o piesă de Lucas Hnath va fi jucat în datele de 28, 29, 30 și 31 ianuarie, dar și în 8 și 12 februarie, de la ora 18.30, în Sala Olga Tudorache a Teatrului Metropolis. Biletele pot fi achiziționate online, apăsând pe acest link.

De ce ar trebui să vină oamenii să vadă acest spectacol la Teatrul Metropolis? Ce îi comunică piesa “O casă de păpuși – partea a doua” spectatorului de azi, asaltat în fiecare zi de probleme, nesiguranță, boală și impostură?

Spectacolul nostru vine cu o invitație către introspecție, care sunt sigură că va rămâne deschisă mult după ce cele aproape două ore petrecute în sală vor fi trecut.

Într-un prezent tensionat, îmbibat de atâta negativ, ne propunem să suspendăm timpul, și, prin credințele fiecăruia dintre cele patru personaje, să întoarcem de fapt oglinda către spectator.

Catinca Maria Nistor,
actriță

Când ne-am privit ultimă oară cu adevărat și am avut curajul să răspundem autentic la întrebarea: ești fericit? Ce te face fericit? Ești resemnat? Iubești? Îți dorești să fii iubit? Mai corespund alegerile făcute acum zece/douăzeci de ani cu cel care ești azi? Singura constantă este schimbarea și atunci ai curajul să schimbi „frecvența” pentru a te salva, pentru a evolua, chiar dacă asta înseamnă să rănești sau să-i dezamăgești pe cei din jur, într-o primă etapă? De cele mai multe ori, consecințele de care ne temem se dovedesc a fi pe termen lung eliberatoare pentru toate părțile implicate.

Care este replica ta preferată din acest spectacol?

Perioada de lucru la acest spectacol a fost pentru mine cel puțin provocatoare, după ani buni în care focusul meu a fost dedicat exclusiv carierei, acest text, în exact acest moment al vieții, îmi aduce în atenție planul personal, emoțional, de care m-am îngrijit spre deloc până de curând. Așa că, deși am intrat în această poveste cu valori diametral opuse de cele ale lui Emmy, personajul pe care îl interpretez, acum, spre final de perioadă gestantă și pe măsură ce întâlnirea cu publicul e tot mai aproape, cred că pot spune cu siguranță că Emmy m-a cucerit.

Am primit în completarea costumului și un inel de logodnă pe care nu l-am mai dat jos. Am vrut să înțeleg cum se simte să fii logodit, să aparții, cum arată mâna ta „promisă“ în mâna celuilalt, pe pielea lui. E un sentiment plăcut și cred că am înțeles de acum că tot ce facem, de fapt, facem pentru ca ceilalți să ne iubească. „Vreau să fiu îmbrățișată. Vreau să fiu stăpânită. Vreau să fiu ceva-ul cuiva”, spune Emmy.

Însă pasajul meu preferat, revelator, îi apartine lui Torvald:

  • „Spui că ai devenit foarte sinceră. Așa că fii sinceră cu mine! Eu așa zic, doi oameni își petrec timpul împreună încercând să înțeleagă cum să trăiască unul cu celalalt. E asta o căsnicie adevărată? Înainte să ieși pe ușa aia, îmi amintesc bine, asta mi-ai spus că îți dorești. Deci? Ai trăit asta vreodată cu cineva?”
  • „Nu!…”
  • „Nici eu, și nu vreau să mor fără să fi trăit asta vreodată!”.

Care este mesajul optimist (dacă există unul) cu care e posibil să rămânem după acest spectacol?

Iubirea este, fără nici un dubiu, motorul care alimentează lumea. Dar nu vă gândiți doar la iubirea romantică. Veți descoperi aici iubirea pentru un ideal, pentru datorie, pentru familie, pentru misiunea personală… fiecare își va apăra cu toată forța iubirea cea mai de preț.

În energia personajului meu, mesajul ar fi că cel mai mare lucru pe care îl poți învăța e să iubești și să ți se răspundă tot așa. Când sentimentul este reciproc, timpul stă în loc, ți se deschid aripile, întinerești și deodată prinzi puteri feroce pentru a-ți apăra, proteja iubirea de orice element perturbator!

Mă gândesc la versurile Ninei Cassian:

“Există-ndrăgostiţi fericiţi
care rămân împreună,
şi-al căror sărut proaspăt sună…
Auziţi… auziţi…

Există perechi fără moarte,
în mişcare mereie,
cu-o formă a inimii, poate aparte,
semănând a metaforă, semănând a idee.

Aceştia rămân împreună
în sărut, ca-ntr-o dulce furtună.
Auziţi! Auziţi! Auziţi!
Există-ndrăgostiţi fericiţi!”

Noi am găsit niște răspunsuri la întrebari pe care poate nici nu vi le-ați pus. Veniți să ne vedeți, să ascultați ce avem de spus. Vă așteptăm la Teatrul Metropolis!

„O casă de păpuși – partea a doua” de Lucas Hnath
Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!
Traducerea și adaptarea scenică: Alexandru Mihail
Scenografia: Maria Miu
Regia: Alexandru Mihail
Durata: 1h 30 min

Distribuția:
Nora: Oana Pellea
Torvald: Vlad Ivanov
Anne Marie: Victoria Cociaș
Emmy: Catinca Maria Nistor

Spectacolul începe cu o bătaie în ușă: este Nora, revenită după cincisprezece ani cu o nevoie urgentă de a obține divorțul de Torvald, soțul părăsit. De când a plecat, a trăit o viață de celibatară și a avut o carieră de succes ca autoare de literatură pentru femei. Abia recent a aflat că Torvald nu a înaintat niciodată actele de divorț. Între timp, acesta a continuat să lucreze la bancă și să-i crească pe cei trei copii, doar cu ajutorul doicii, Anne Marie. Acum, Nora e forțată să revină și să-l convingă pe Torvald să finalizeze divorțul, în caz contrar, riscând să piardă întreaga viață pe care și-a construit-o de când a plecat și chiar, conform legii epocii, să sfârșească în închisoare pentru fraudă.

Accesul la spectacolele din incinta Teatrului Metropolis este permis doar în baza Certificatului digital european COVID (în format fizic sau digital). Acesta poate fi obținut, de pe site-ul https://certificat-covid.gov.ro, de către persoanele vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, de către persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2, respectiv de către persoanele care efectuează un test RT-PCR (având un rezultat negativ nu mai vechi de 72 de ore) sau antigen rapid (având un rezultat negativ nu mai vechi de 48 de ore).

Fotografii: Dragoș Ivan

20
/07
/20

Ziarul Metropolis vă recomandă „On the record“, un podcast săptămânal în care știrea primește o explicație. Redacția Recorder alege, în fiecare vineri, cel mai relevant subiect de actualitate și caută cel mai bun interlocutor care să îl poate explica, în cât mai multe nuanțe, ignorate deseori în presa mainstream.

13
/07
/20

Ziarul Metropolis vă recomandă „Eropedia“, un podcast în limba română despre toate formele pe care le îmbracă dorința și iubirea, și care își propune să promoveze un discurs echilibrat, cultivat și inteligent despre diversitatea erotică din jurul nostru.

27
/04
/20

Pictorii, sculptorii, criticii de artă sau scriitorii sunt cărți deschise ale creației lor, vizibile fiind operele și mai puțin bornele ce duc spre realizarea acestora. Uneori, o întâmplare sau destinul, alteori persoana ce a stat în dreptul lor, au fost sursele ce au dus la expresia formelor de valoare. Soția cunoscutului critic de artă Valentin Ciucă m-a introdus în povestea nescrisă a vieții sale.