„Cavalleria Rusticana & Pagliacci” , în regia lui Ion Caramitru, la Opera Naţională Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/cavalleria-rusticana-pagliacci-in-regia-lui-ion-caramitru-la-opera-nationala-bucuresti/

Ion Caramitru semnează regia spectacolului „Cavalleria Rusticana – Pagliacci”, de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo, eveniment care va avea loc sâmbătă şi duminică, de la ora 18.30.

Un articol de Petre Ivan|29 martie 2018

Opera Națională București prezintă sâmbătă, 31 martie 2018, și duminică, 1 aprilie 2018, începând cu ora 18:30 premiera spectacolului „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni – Ruggiero Leoncavallo.

Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Johannes Wildner. Corul Operei Naționale București va fi pregătit de către Daniel Jinga.

Există în spectacolul de operă subordonat până la perfecțiune muzicii (note, măsuri, arii, balet, cor) un spațiu foarte generos pentru un soi de realism magic al spectacolului. Cu cât este mai mare convenția, cu atât mai mare libertatea. Este vorba despre realism de la început până la sfârșit. Nu vă lăsați înșelați de iluzia artei artistului. Cavalleria Rusticana se desfășoară în culori de alb și negru, Pagliacci se petrece într-un decor colorat; costume, scenă, decor palpabil, dar ambele ascund o crimă din gelozie. – Ion Caramitru

În distribuția spectacolului se regăsesc nume sonore ale primei scene lirice românești și invitați recunoscuți pe plan internațional.

Fiind unul din cele mai aplaudate titluri ale curentului verist, „Cavalleria rusticana” justifică prezența sa în repertoriul teatrelor din întreaga lume. Inspirația cu care compozitorul a găsit textul literar, corespondentul muzical, plasticitatea imaginilor și caracterul pasionat al melodiei, tipic italiene, justifică gloria acestui titlu, cu care nu a rivalizat nicio altă creație a lui Pietro Mascagni.

„Pagliacci” este o operă în două acte compusă de Ruggiero Leoncavallo pe un libret propriu. Opera este una din lucrările care figurează în repertoriul permanent al teatrelor lirice de pretutindeni.

Foto: Cavalleria Rusticana & Pagliacci – facebook

13
/09
/23

Ediția cu numărul 11 a Jazz in the Park 2023 a adus pe cele cinci scene, amplasate în ,,Muzeul Satului” din Cluj-Napoca, 50 de nume ale muzicii internaționale și românești, majoritatea reprezentanți ai jazzului contemporan, dar și câteva legende ale industriei.

12
/09
/23

Unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați dirijori ai lumii, Vladimir Jurowski revine la București alături de Orchestra Operei de Stat Bavareze pentru a susține două concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, eveniment desfășurat sub Înaltul Patronaj al Președintelui României și finanțat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

08
/09
/23

Seria Concertelor de la Ateneu continuă azi cu concertul Orchestrei de cameră Franz Liszt, de la ora 16:30, alături de dirijorul István Várdai și pianistul Pierre-Laurent Aimard. Lucrările incluse în programul concertului sunt compuse de György Ligeti, Béla Bartók și George Enescu.