„Cavalleria Rusticana & Pagliacci”, „Note de primăvară”, „Norma” și „Giselle”, pe scena Operei Naționale București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cavalleria-rusticana-pagliacci-note-de-primavara-norma-si-giselle-pe-scena-operei-nationale-bucuresti/

Săptămâna viitoare, vă invităm să urmăriţi spectacolele de operă „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni şi Ruggero Leoncavallo, „Norma” de Vincenzo Bellini, recitalul de foaier „Note de primăvară” şi spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam, toate făcând parte din repertoriul actual al operei bucureştene.

Un articol de Petre Ivan|18 aprilie 2022

Joi, 17 martie, începând cu ora 18:30, în Sala Mare a Operei Naționale București va avea loc „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni și Ruggero Leoncavallo, în regia regretatului Ion Caramitru. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta, iar publicul o va putea urmări pe soprana Luiza Fatyol în calitate de invitată în rolul Nedda și pe tenorul Teodor Ilincăi în debut în rolul Canio. Distribuția reprezentației: „Cavalleria Rusticana”: Santuzza – Sorina Munteanu, Lola – Sorana Negrea, Turiddu – Alin Stoica, Alfio – Vicențiu Țăranu, Mamma Lucia – Sidonia Nica; „Pagliacci”: Nedda – Luiza Fatyol (invitată), Canio – Teodor Ilincăi (debut), Tonio – Lucian Petrean, Beppe – Andrei Lazăr, Silvio – Adrian Mărcan. Aceste două opere pe care tradiția îndelungată le-a reunit de mult într-o singură reprezentație, impresionează publicul și melomanii prin frumusețea muzicii și a frazelor vocale din arii, duete și ansambluri în care personajele trăiesc veridic drama vieții lor.

Vineri, 18 martie, începând cu ora 18:30, vă așteptăm în foaierul galben la recitalul „Note de Primăvară”. În acea seară vor interpreta soliștii Silvia Sorina Munteanu (soprană), Cristian Ioan Ardelean (bariton), Adriana Dumitriu (soprană), Robert Andraș (tenor), Iosia Balteș (tenor), Ana Maria Lungu (soprană), acompaniați la pian de către Silviana Ana Cîrdu. Programul serii include lucrări celebre ale marilor compozitori precum Wolfgang Amadeus Mozart, Giuseppe Verdi, Giacomo Puccini, Franz Lehár, Richard Wagner, Charles Gounod, Gustav Mahler, și alții. Conceptul regizoral poartă semnătura lui Alexandru Nagy. Astfel de seri de muzică se bucură de foarte mare succes la publicul meloman, deoarece oferă prilejul de a asculta mai mulți artiști într-o seară interpretând  pagini celebre, dintre care unele din lucrări ce nu se află în repertoriul actual al teatrului nostru.

Sâmbătă, 19 martie, începând cu ora 18:30, vă invităm la spectacolul cu opera „Norma” de Vincenzo Bellini, în extraordinara regie semnată de Alice Barb. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Ethan Schmeisser, directorul muzical al teatrului nostru. Publicul o va putea urmări din nou pe soprana de renume internațional  Elena Moșuc în calitate de invitată în rolul titular pe crae l-a realizat prestigios la premiera care a inaugurat stagiunea centenară. Distribuția reprezentației: Norma – Elena Moșuc (invitată), Adalgisa – Mihaela Ișpan, Pollione – Daniel Magdal, Oroveso – Iustinian Zetea, Clotilda – Sidonia Nica, Flavio – Andrei Lazăr.

Duminică, 10 martie, ora 18:30, vă așteptăm la spectacolul de balet „Giselle” de Adolphe Charles Adam, în regia și adaptarea coregrafică a lui Mihai Babuşka. Povestea lui Giselle gravitează în jurul temelor iubirii, spiritelor pădurilor, forțelor naturii și morții. Al doilea act al baletului, în care toată lumea poartă alb, este cunoscut sub numele de „actul alb”.

Bilete pe http://tickets.operanb.ro/ și de la Casa de Bilete a Operei Naționale București.

09
/08
/14

Festivalul Intercultural de Tradiţie Maramureşeană „Drumul lung spre Cimitirul Vesel” se va desfășura în perioada 12 – 16 august la Săpânţa. Ediţia de anul acesta include concerte de muzică tradiţională şi simfonică, ateliere de meşteşugărit, degustări de produse locale şi vizite în casele meşterilor din Ţara Maramureşului.

07
/08
/14

Festivalul şi Concursul Internaţional de Canto Hariclea Darclée de anul acesta a prilejuit un maraton liric de aproape şase ore la care au conlucrat zeci de participanţi. Festivalul din acest an a onorat memoria Haricleei Darclée la 75 de ani de la trecerea sa în eternitate.

07
/08
/14

Roots Revival Romania aprinde spiritul Mariei în noi culori, cu un turneu de muzică improvizată în zece orașe, între 23 septembrie și 12 octombrie. Proiectul muzical reunește artiști din șapte țări într-un melanj unic de culturi și interpretări, inspirat de Maria Tănase.

07
/08
/14

Cele mai frumoase concerte ale toamnei sunt gratuite la Concursul Enescu: publicul va putea asculta peste 230 de candidați din 36 de colțuri ale lumii, în cadrul a 40 de concerte și recitaluri cu intrare liberă. Procedura de înscriere a fost făcută publică pe site-ul Festivalului și Concursului.

07
/08
/14

În cadrul Festivalului Internațional de Film Independent ANONIMUL (12 – 17 august, București), vor avea loc concerte care vor preceda proiecțiile de la Verde Stop Arena în fiecare seară, începând cu ora 20.00. Accesul se face zilnic de la ora 17.30, iar intrarea este liberă.

05
/08
/14

Opera Comică pentru Copii are un nou director: Felicia Filip. Desemnată manager în urma câștigării concursului organizat de Primăria Municipiului București, soprana de renume mondial va ocupa acest post până la finalul anului 2017.

04
/08
/14

Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio propune, pe 21 şi 26 septembrie, două întâlniri de înaltă clasă cu Orchestra Naţională Radio, gazda celei de a doua ediţii a singurului festival al ansamblurilor simfonice radio din Europa. Orchestra Radiodifuziunii Române va concerta acasă, pe scena Sălii Radio, în compania unor dirijori şi solişti de cel mai înalt nivel artistic.