Ce a fost şi ce va fi la FEST-FDR 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-a-fost-si-ce-va-fi-la-fest-fdr-2015/

O Livadă de vişini după Cehov, în montarea intensă a ucrainenilor de la Voskresinnia Theatre şi Medio Monte, un performance care a transformat în teatru pur instalaţia scenografică, muzica, arta video şi literatura, sunt cele două spectacole care au dat startul celei de a doua etape a Festivalului European al Spectacolului – Festivalul Dramaturgiei Româneşti (FEST – FDR), eveniment organizat de Teatrul Naţional Timişoara cu sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local al Municipiului Timişoara.

Un articol de Petre Ivan|10 iunie 2015

De câte ori avem ocazia să vedem un spectacol de teatru în parcare (și nu orice fel de spectacol)? FEST – FDR 2015 face posibil acest lucru! Astfel, duminică și luni (7 și 8 iunie), în parcarea Hotelului Timișoara vișinii au dat în floare, apoi au pălit și s-au transformat în flăcări.

În ciripit de păsărele, publicul a fost invitat marți seara (9 iunie) să pornească în căutarea domnului Lang, în foyerul și pe scena Sălii Mari a Teatrului Național din Timișoara, prin fabuloasa lume a lui Medio Monte. Un univers care le vorbește celor prezenți despre o lume dispărută și, poate, despre lipsa de timp și poluarea acustică a zilelor noastre.

Liz și Henrieta, cele două personaje interpretate de Florin Vidamski și Richard Balint, purtând cele două superbe costume realizate de Helmut Sturmer, intră în labirintul din Monte Medio și îi invită pe spectatori să ia parte la un exercițiu de expresivitate scenică.

Medio Monte07

FEST – FDR continuă cu spectacole la fel de incitante: astăzi, de la ora 19, Dragoș Pop propune spectatorilor FEST-FDR o cură de râs în Cireada de pe tort, iar ziua se va încheia începând cu ora 22 cu un fabulos spectacol de teatru-circ al francezilor de la Underclouds Cie, Funambus, o poveste concentrată în tensiunea unei corzi pe care doi acrobați-actori evoluează.

Ziua de mâine, 11 iunie, readuce autobusul fabulos – Funambus, tot de la ora 22, precedat fiind de o întâlnire epocală cu Moromete și Cocoșilă – pe care spectatorii îi pot întâlni în spectacolul Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule? în adaptarea lui Cătălin Ștefănescu și regia lui Alexandru Dabija. Două personaje celebre întrupate de doi actori la fel de cunoscuți: Marcel Iureș și George Mihăiță.

FEST-FDR 2015 continuă până sâmbătă, 13 iunie. Vom reveni cu noutăți în zilele ce urmează.

(Fotografii : Adrian Pîclișan / TNTm)

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.

26
/03
/24

Cum se poate găsi un echilibru între stăpânirea strategiilor de comunicare, acumularea cunoștințelor de SEO și duelul cu algoritmii opaci ai tuturor platformelor de social media, de la Instagram la Facebook, de la Tik-Tok la Reddit, toate acestea fiind necesare pentru a ajunge la public, și activitatea propriu-zisă de a crea un concept sau un produs?

22
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie. Astfel, spectatorii vor avea ocazia să vizioneze spectacole de dans internaționale prezentate în premieră în România, producții coregrafice naționale, dar și să participe la discuții cu artiștii.

22
/03
/24

Pe 23 martie 2021, la 93 de ani, după aproape un secol petrecut printre lumini, umbre și culori, a părăsit această lume, lăsând în urmă o istorie a costumului, zeci de volume, nenumărate expoziții, o mulțime de obiecte adunate într-o colecție de o valoare greu de estimat, care, poate, își va găsi în timp un spațiu pentru ca muzeul visat de ea să existe.

22
/03
/24

Cum poate râsul să fie terapeutic? Cum poate cufundarea în natură să ne aline? Cum ne poate ajuta arta mișcării să avem o relație mai bună, mai creativă cu procesul de înaintare în vârstă? În căutarea răspunsurilor la aceste întrebări, Asociația Developing Art lansează proiectul de cercetare artistică All Sorts of Care: o serie de rezidențe artistice dedicate explorării legăturilor complexe dintre corp și minte, în contextul râsului, al îmbătrânirii și al prezenței umane, ca un martor tăcut ce face parte din natură, toate privite prin filtrul ideii de grijă.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

21
/03
/24

Joi, 28 martie, de la ora 19.00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este „Ăștia o să ne plătească nouă pensia?!”

20
/03
/24

Denisa Nicolae are multe nesiguranțe și incertitudini. Râde zgomotos și plânge cu sughițuri. Iubește. Lumea ei e mare și jucăușă, din când în când o prinde cu tandrețe, să nu fugă, și o face vizibilă, puțin câte puțin.