„Ce-a vrut să spună autorul“, la Librăria Humanitas Cişmigiu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-a-vrut-sa-spuna-autorul-de-marius-chivu-la-humanitas-cismigiu/

Joi, 13 iunie, la ora 19.00, Editura Polirom şi Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38) vă invită să descoperiţi „Ce-a vrut să spună autorul“, de la Marius Chivu şi invitaţii săi, Ana Maria Sandu şi Marin Mălaicu-Hondrari.

Un articol de Andrada Văsii|12 iunie 2013

Joi, 13 iunie, la ora 19.00, Editura Polirom şi Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Regina Elisabeta nr. 38) vă invită să descoperiţi „Ce-a vrut să spună autorul“, de la Marius Chivu şi invitaţii săi, Ana Maria Sandu şi Marin Mălaicu-Hondrari.

„Ce-a vrut să spună autorul“, volumul semnat de Marius Chivu, a apărut recent la Editura Polirom, în colecţia „Ego. Publicistică“, şi în ediţie digitală.

27 de scriitori din mai multe generaţii discută cu Marius Chivu despre arta scrisului, despre împlinirile şi frustrările pe care aceasta le presupune, despre relaţia cu criticii şi cu cititorii, dar şi despre viaţa lor privată, despre visurile şi pasiunile lor mai puţin cunoscute.

Discuţii pline de secrete

Fiecare dialog este urmat de un update în care intervievatul îşi comentează, după ani, propriile răspunsuri, povestind ce s-a schimbat între timp în viaţa şi literatura sa, şi de un bonus cu exerciţiile de imaginaţie prilejuite de anchetele revistei „Dilemateca“. Marius Chivu deschide astfel o uşă către culisele lumii literare din România anilor 2000, cu trimiteri atît în trecut, cît şi în viitor.

Din cuprins fac parte discuții cu Ştefan Agopian, Emil Brumaru, Mircea Cărtărescu, Livius Ciocârlie, Andrei Codrescu, Dan Coman, Gheorghe Crăciun, Cătălin Dorian Florescu, Şerban Foarţă, Radu Pavel Gheo, Nora Iuga, Florin Lăzărescu, Dan Lungu, Angela Marinescu, Marin Mălaicu-Hondrari, Dan C. Mihăilescu, Ioana Nicolaie, Ioana Pârvulescu, Răzvan Petrescu, Andrei Pleşu, Ioan Es. Pop, Ana Maria Sandu, Robert Şerban, Tia Şer-bănescu, Cristian Teodorescu, Lucian Dan Teodorovici, Radu Vancu.

Foto credit: Cato Lein (Facebook)

28
/01
/21

Născut pe 28 ianuarie 1936, scriitorul albanez Ismail Kadare împlinește astăzi 85 de ani, ocazie cu care vă oferim un amplu fragment din cea mai nouă carte a sa disponibilă în limba română – volumul de memorii „Dimineți la Café Rostand” (Editura Humanitas Fiction, 2021, colecția „Raftul Denisei”, traducere de Marius Dobrescu).

25
/01
/21

CARTE DE CINEMA Diversele evoluţii ale tehnologiei audiovizuale din ultimii ani au adus o formă inedită de comentariu despre cinema – eseul-video. Criticul Irina Trocan i-a dedicat o substanţială carte, „Audiovizualul în opoziţie” (2020), în care discută de asemenea şi cinema-ul eseu.

24
/01
/21

Vă invităm într-o călătorie la nivel înalt în America, prin intermediul primului volum din „Pământul făgăduinței” (Editura Litera, 2020), autobiografia președintelui Barack Obama (2009-2017), laureat al Premiului Nobel pentru Pace (2009).

22
/01
/21

Puține dintre scriitoarele care s-au impus în ultimii ani ajung să fie citite și în limba română. În rafturile librăriilor de la noi găsim doar câteva dintre nenumărate cărți demne de atenție din lumea întreagă.

22
/01
/21

Institutul Francez din România organizează și anul acesta ediţia locală a Nopţilor Lecturii, la Bucureşti, Cluj, Iaşi şi Timişoara, sărbătorind astfel lectura în toate formele ei, prin organizarea de întâlniri cu scriitori, mese rotunde, ateliere de lectură în franceză şi română pentru cei mici, jocuri, lecturi muzicale, concursuri etc.

18
/01
/21

Anansi de la Editura Pandora M, cea mai nouă colecție românească dedicată literaturii universale, începe în forță acest an. Șase titluri noi vor poposi în librăriile fizice și online din întreaga țară în primele două luni ale lui 2021 din cele aproape 40 aflate în plan pentru noul an.

18
/01
/21

Anul 2021 a început pentru cu o dublă premieră: cunoscutul scriitor Iv cel Naiv se alătură listei de autori români a editurii și va publica primul său roman, anunță Editura Trei. Cartea va fi disponibilă în librării la sfârșitul lunii februarie.

13
/01
/21

Publicată pentru prima dată în Franța în 2020, cartea scrisă de Simone de Beauvoir în 1954, anul în care i se decerna Premiul Goncourt, și dedicată prietenei sale Zaza Lacoin, este disponibilă și în limba română, la Editura Litera. „Inseparabilele” este o nuvelă memorabilă despre prietenie și condiția femeii de-a lungul timpului.

13
/01
/21

Aflată în pregătire în colecția „musai” a Editurii Art, în traducerea lui Virgil Stanciu, „Anul fugarilor” semnată de britanicul Sunjeev Sahota este o carte despre migrație și lumea în care trăim, distinsă cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură și finalistă Booker Prize.