Ce am învățat de la Cesare Pavese: 13 fraze pentru totdeauna
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-am-invatat-de-la-cesare-pavese-13-fraze-pentru-totdeauna/

Cu mult timp înainte de a mă îngriji de „Citate adevărate”, îndrăgita rubrică a ziarului nostru cât se poate de cultural, am început să-mi citesc toate cărţile cu creionul în mână şi cu un carnet cu coperţi negre (întotdeauna negre) alături.

Un articol de Andrei Crăciun|7 martie 2015

Îmi place, de când mă știu, să transcriu riguros citatele din carte în carnet. Editura, anul, traducătorul, pagina. Cel mai adesea îmi port carnetul cu mine. Dacă mor pe stradă, e mai probabil să am alături un citat din John Steinbeck sau Cesare Pavese decât cartea-mi de identitate.

Sunt cărți care oferă un regal de citate adevărate, cum sunt și alte cărți, indiscutabil bune, chiar și în absența și unei singure fraze transcrise în carnetul cu coperți negre.

Ce poți înțelege dintr-un roman citind o sumă de citate extrase, aproape medical, din corpul său? Nu știu.

Dar pentru că ziarul nostru a încurajat dintotdeauna experimentul (aici am scris o cronică exclusiv din cuvinte care nu decurgeau în propoziții și tot aici am scris o cronică dintr-o singură frază,  iată-mă reproducând tot ceea ce creionul meu a decupat din „Femei singure”, volum pavesian publicat cu nici doi ani înainte de sinuciderea marelui italian.

1. „Atâta timp cât viața îți mai poate oferi o baie, merită să-ți dai osteneala să trăiești.“

2. „Pe cuvânt că prefer să le îmbrac pe târfele adevărate. Ele, cel puțin, știu ce-i aia munca.“

3. „Roma este singurul oraș din care nu e nevoie să ieși. Alții, din alte părți, sunt cei care vin la Roma.”

4. „Și aceștia (tinerii) nu mai știu niciodată nici cine sunt, nici ce vor. (…) Nici măcar nu se distrează. Nu știu să discute: țipă. Au viciile bătrânilor, dar nu și experiența lor…”

5. „Niciodată n-ai să înțelegi când lucrează pictorii (…); mereu par dezgustați de lumină.”

6. „Am auzit că te-ai dezvoltat!, și băgându-i mâna în sân îi scoase mamela și râseră amândoi împreună cu Filippo, barmanul, și cu toți cei de față.”

7. „O femeie care prețuiește mai mult decât bărbatul cu care trăiește este o mare nefericită.”

8. „M-au cunoscut ca pe o doamnă (…). Dar ce fel de doamnă e aceea care nu poate lua trenul mâine dimineață să se ducă în Spania, să se ducă la Londra sau unde are chef?”

9. „Nu face să muncești doar ca să vii la Torino.”

10. „Viața este o mare prostie la care se mai asociază și prostia de-a ne fi născut…”

11. „Cine face copiii (…) acceptă viața.”

12. „A nu avea copii înseamnă să-ți fie frică de viață.”

13. „Lucrurile se obțin când nu-ți mai folosesc la nimic”.

Cartea „Femei singure“ de Cesare Pavese a fost publicată în anul 2014 de Editura Polirom.06
/09
/20

Pe rafturile lor găsim mai mereu câte o tentație. Fizice sau online, librăriile ne tentează cu ceva tot timpul. Deși 2020 nu este un an ca oricare altul, criza sanitară provocând schimbări în viața noastră cotidiană, editurile din România tot au reușit să le ofere cititorilor cărți care merită toată atenția.

04
/09
/20

„Bărbatul cu haină roșie” de Julian Barnes, „Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide” de Rachel Louise Snyder și „Biblioteca de la miezul nopții” de Matt Haig, propuse de Editura Nemira, se numără printre cele mai așteptate apariții literare în această toamnă.

01
/09
/20

Pe lista de lecturi a lunii septembrie, am inclus „O librărie în Berlin” de Françoise Frenkel, „Îți voi da toate acestea” de Dolores Redondo, „Către frumusețe” de David Foenkinos, „Arsă cu acid” de Naziran și Célia Mercier și „Atlasul fericirii” de Helen Russell. Iată de ce!

12
/08
/20

15 fragmente din remarcabila biografie a filosofului german, semnată de scriitoarea anglo-norvegiană Sue Prideaux și apărută recent și în limba română, la Editura Polirom, în colecția Plural M: „SUNT DINAMITĂ! Viața lui Nietzsche” (traducere de Bogdan-Alexandru Stănescu).

07
/08
/20

În dimineața zilei de 2 martie 1998, Natascha Kampusch, o fetiță de zece ani, este urcată cu forța într-o furgonetă albă. Câteva ore mai târziu, zace înfășurată într-o pătură pe podeaua rece a unei pivnițe. În jur e beznă, iar aerul are un iz stătut. Povestea ei este disponibilă acum și în limba română, la Editura Humanitas, în traducerea Cristinei Cioabă.

05
/08
/20

Pe 5 august 2019, murea prozatoarea americană Toni Morrison, prima scriitoare de culoare care obținea, în 1993, Premiul Nobel pentru Literatură. Cartea pe care v-o propunem astăzi este „Cântecul lui Solomon” (Editura Art, colecția „Cărți cult”, 2019), roman publicat în original în 1977.

02
/08
/20

Pentru recomandările de lectură ale lunii august, ne-am oprit la publicistica lui Gabriel García Márquez, memoriile Ditei Kraus și un roman-tribut de David Grossman.

22
/07
/20

O prezentare a biografiei unuia dintre cei mai mari exploratori și oameni de știință români, dublată de un spectaculos jurnal de călătorie, volumul Din Antarctica la Scărișoara. Pe urmele lui Emil Racoviță de Cristian Lascu și Helmut Ignat, publicat recent la Editura Humanitas, va fi lansat marți, 28 iulie, la ora 19.00, în grădina Muzeului Antipa.

Pagina 1 din 10612345...102030...Ultima »