Ce am învăţat. Lecţii de viaţă din categoria grea
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-am-invatat-lectii-de-viata-din-categoria-grea/

În numărul de primăvară, Esquire România a adunat într-un dosar lecţii de viaţă de la oameni din „Categoria grea“. Printre ei, regizorul Alexander Hausvater, actorul Sean Penn, scriitorii Salman Rushdie şi Jonathan Coe. Iată ce putem învăţa de la aceste personalităţi

Un articol de Dan Boicea|20 martie 2013

În numărul de primăvară, Esquire România a adunat într-un dosar lecţii de viaţă de la oameni din „Categoria grea“. Printre ei, Ilie Năstase şi Sean Penn, regizorul de teatru Alexander Hausvater şi scriitorul Salman Rushdie, alpinistul David Neacşu şi arhitectul Şerban Sturdza, fostul fotbalist Helmuth Duckadam şi cântăreţul Andrei Robin Proca.

Revista o găsiţi la chioşcuri, la 19,90 lei, dar şi în varianta pentru iPad, prin aplicaţia eChiosc.ro.

Alexander Hausvater:

„Sunt un colecţionar de poveşti. Niciodată n-am pus această întrebare care omoară povestea: «E adevărat?». Dacă tu-mi spui o poveste, mai contează dacă e adevărat sau nu? E important ca povestea să trăiască.“

„Orice om are ceva să mă înveţe. Faptul că eu sunt profesor e o păcăleală, pentru că eu am învăţat lecţia aia puţin înaintea ta. Oricine ar fi în faţa mea, eu sunt pregătit să-l ascult.“

Sean Penn:

„Tocmai am făcut un film la care mi-a plăcut să lucrez, «Gangster Squad» («Elita gangsterilor»). Dar cred că, în general, standardele sunt reduse. Foarte mult. Iar cei mai mulţi actori şi actriţe fac filme de duzină. Şi consider că sunt la fel de vinovaţi ca şi industria cinematografică. Înţeleg că vor să facă bani, au contracte de modelling, vând bijuterii sau parfumuri. Mă tâmpesc chestiile astea. Bob Dylan zicea odată într-un interviu – l-a întrebat cineva: «Chiar eşti aşa de retras?». La care el răspunde: «Nu, nu sunt retras, omule. Sunt exclusivist». Exclusivitatea e ca intimitatea.“

„În lumea ajutoarelor umanitare ţi se spune: «Vorbeşte cu oamenii, întreabă-i de ce au ei nevoie». Eu zic că trebuie să-i întrebi de ce au nevoie de patru ori, pe nepregătite – şi să nu iei în considerare primele trei răspunsuri. Şi abia atunci o să ajungi la miezul problemei. Pentru că ei nu cred că o să te mai întorci, aşa că o să-ţi ceară ce pot obţine de la tine pe loc. Iar asta nu e neapărat totuna cu ce au nevoie.

Salman Rushdie:

„Sfaturi despre cum să scrii un best-seller? N-aş şti să spun. Sfaturi de genul acesta ar trebui să cereţi de la Dan Brown sau Jeffrey Archer.“

„Ce are ţâţe mari, e blondă şi trăieşte în Tasmania? Salman Rushdie. Ăsta e bancul meu preferat despre mine.“

Jonathan Coe:

„Părinţii nu m-au încurajat să fiu scriitor. Nici nu au ţinut morţiş să mă descurajeze, dar am ştiut destul de devreme că ar fi fost mai fericiţi dacă aş fi încercat să fac ceva mai practic.“

„Chiar şi când Ce hăcuială, Casa somnului şi Clubul putregaiurilor au fost publicate şi au avut succes, în fiecare săptămână tatăl meu decupa din ziare anunţuri pentru slujbe în domeniul educaţiei şi mi le trimitea, spunându-mi: «Ar trebui să te gândeşti să aplici pentru asta, ar fi mai sigur».“

Credite foto:

Alexander Hausvater – foto: Camil Dumitrescu
Sean Penn – foto: Nigel Perry
Salman Rushdie – foto: Philip Sinden
Jonathan Coe  – foto: Cătălina Bucur

articol publicat cu acordul Esquire România

17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

24
/02
/23

INTERVIU Spectacolul „Un basm urban”, semnat de Norbert Boda, este una dintre noutățile de pe scena teatrală bucureșteană care ne atrag atenția în aceste zile. Înainte de premiera de la Teatrul Metropolis, am stat de vorbă cu tânărul regizor despre musicalul care abordează poveștile orfanilor. Iată ce am aflat! 

10
/02
/23

Luna Maar este o vocalistă, compozitoare și chitaristă din România, născută în Deva. S-a mutat în București, unde a absolvit Universitatea Națională de Muzică.

20
/01
/23

Ziarul Metropolis vă recomandă „Hacking Work“, primul podcast din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii, angajați și organizații, competență și performanță, climat și mentalități, creativitate și eficiență, colaborare și recompensă, oameni și nu resurse, leadership și nu leadershit.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

The Strizzers sunt o trupă de rock alternativ din București, care își invită ascultătorii să exploreze alături de ei un nou concept – rockul urban.

17
/11
/22

Tandem este un eveniment ce aduce pe scenă speakeri duet. Speakeri ce se cunosc și au o relație. Sunt fie prieteni, iubiți, familie, parteneri de afaceri, colaboratori și vin pe scena Tandem să spună aceeași poveste, fiecare din perspectiva proprie. Cu scopul de a arăta ambele fețe ale aceleiași monede și de a puncta necesitatea comunicării în ambele sensuri.