Ce ar fi fost dacă…?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-ar-fi-fost-daca/

În cea de-a patra zi a Festivalului „Buzău Iubeşte Teatru”, ni se propune o comedie situaţională intitulată Cancún, scrisă în catalană de Jordi Calcerán, tradusă de Luminiţa Voina Răuţ şi regizată de Felix Alexa care asigură şi ilustraţia muzicală.

Un articol de Alexandra-Alina Popa|26 mai 2023

Cancún, destinația celebră din Mexic cu bogate influențe maya este locul în care două cupluri căsătorite de 25 de ani, aleg să își petreacă vacanța estivală. Imaginația zboară deja la stațiunea tropicală cu nisipuri mătăsoase, ape turcoaz, lagune, soare, frumuseți naturale îmbinate de facilitățile moderne de care se bucură cele patru personaje, cazate în bungalouri separate. Activitățile petrecute în comun și armonia prieteniei longevive, creează imaginea unei relații perfecte, fără secrete ori încurcături. Scenografia realizată de Andrada Chiriac este compusă dintr-o camera de hotel cu pereții din tije de lemn natur, lumina caldă, mobilier fără pretenții, un spațiu în care luxul la care unii oameni tânjesc este sinonim cu simplitatea. 

Comicul replicilor, invidiile mărunte se instalează încă de la începutul spectacolului și suntem tentați să rămânem pe acest fundal primar al trăirilor și emoțiilor personajelor. Fiecare trăiește în lumea lui, acceptată de ceilalți, orice capriciu, tabiet sunt împărtășite cu seninătate, fericirea deplină este a ludicului cu ușoare accente dramatice la început, în care se scaldă cuplul mai înstărit (Reme și Vicente / Cerasela Iosifescu și Gabriel Răuță) și cel mai rezervat, de o condiție modestă (Laura și Pablo / Ada Navrot și Alexandru Jitea).  

 

Jordi Carcelan deschide orizontul posibilităților, al dorințelor ascunse, neîmplinite, prin acel ce-ar fi fost dacă oamenii ar fi făcut alte alegeri, dacă ar fi mers pe alt drum? Felix Alexa atinge subtil substraturile psihicului uman prin multiple elemente comice, pe cât de ironice pe atât de dureroase, conturând perfect cele patru tipologii ale protagoniștilor. Această comedie de concept, comedie amară, este jucată excelent de cei patru actori care sunt absorbiți în egală măsură în planul realului și al fanteziei, o supapă care îi salvează de măștile purtate inconștient, de nefericirea și nemulțumirile nemărturisite. Poveștile paralele, aceleași cupluri regăsite în combinații diferite și compatibilitatea dintre parteneri le regăsim și în filmul Four to dinner (2022). Ideea lui Pablo de schimbare a partenerilor o determină pe Reme să divulge secretul păstrat de 25 de ani, despre ascunderea cheii de la mașină a lui Vicente, care a schimbat cursul destinului tuturor.

Frumoasă, pasională și amețită de prea multe pahare de șampanie, Reme este prinsă în mrejele relativității care o aduc la disperarea conștiinței realităților alternative în care este captivă. Rolul ofertant al actriței îi permite să jongleze cu registrele dramatice și ilare, publicul savurând zgomotos pe cele din urmă prin aplauze furtunoase în timpul spectacolului. Alături de Reme este Vicente, un soț caraghios și îngust la minte care își păstrează în ambele dimensiuni temporale, firea obedientă, delăsătoare, fără perspectivă, acuzându-și soția de neîmplinirea personală și profesională. Laura, rigidă și serioasă redă frustarea femeii invidioase pe succesul și sex-appealul celei mai bune prietene. Manierat și politicos, Pablo este tipul intelectualului care pulsează vitalitatea pe tărâmul fanteziilor erotice.

Fragilitatea granițelor dintre realitate și imaginație este trasată fin de regizor, și nuanțată prin revelațiile personajelor care constată că nu se cunosc cu adevărat și că își pot schimba cursul vieții prin manifestarea crezului propriu, sincer, nealterat. Dramaturgul Jordi Galceran afirma: ”Pentru mine, să scriu o piesă de teatru înseamnă să creez un univers, o tablă de joc, un spațiu unde să se deruleze acest joc. Trebuie să stabilești niște reguli bine definite astfel încât spectatorul să știe în ce paradigmă se află în fiecare moment.” În tandem cu intențiile autorului, Felix Alexa construiește cu mare precizie cadrul realității și al imaginarului și reușește să mențină interesul publicului prin note dramatice și comice, prin introspecție și frivolitate, dinamism și ambiguitate, tovarășii fideli ai personajelor în călătoria exotică care i-a scos din mimetismul fericirii și i-a purtat pe valurile temerilor, ale incertitudinii și ale descoperirilor dorințelor ce pot prinde viață în universuri paralele.

Cancún se încheie surprinzător printr-o nouă dimensiune a realității care deschide o altă problematică a societății de astăzi, cea a LGBT-ului. După multe răsturnări de situație, amuzante și încurcate, finalul atinge gradul cel mai ridicat al subtilităților metafizice, accentuat și prin ilustrația muzicală selectată de regizor, compusă și interpretată de Alexandru Bălănescu. O comedie reușită, spumoasă, ale cărei bule se sparg într-o ordine browniană, precum jocurile imprevizibile ale minții omului. Mesajul spectacolului este limpezit, prin necesitatea sine qua non a sondării realității interioare, proces fără indicații de orientare și poate că frumusețea constă tocmai în această rută a relativității, a alegerilor personale extravagante sau ordinare, cărora le imprimăm tonuri ironice, autoironice, veselie și tristețe.

Teatrul Nottara București

CANCÚN

de Jordi Galcerán

Traducerea din limba spaniolă: Luminița Voina-Răuț

Reme – Cerasela Iosifescu
Vicente – Gabriel Răuță
Laura – Ada Navrot
Pablo – Alexandru Jitea

Regia, lighting design și ilustrația muzicală: Felix Alexa
(selecția a fost realizată din muzica originală compusă și interpretată de Alexander Bălănescu)
Scenografia: Andrada Chiriac

 

Foto credit: Andrei Oană



11
/11
/24

Duminică, 17 noiembrie, la ora 16.00, Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul său din strada Nicolae Crețulescu nr.8, evenimentul intitulat „Jurnale de călătorie în literatura română: de la Dinicu Golescu până astăzi”, la care vor participa cunoscuții oameni de litere și scriitori Ioan Cristescu, Paul Cernat și Cosmin Ciotloș. La 200 de ani de […]

10
/11
/24

PROTEST Joi, 7 noiembrie, cea mai importantă instituție de spectacol din Bulgaria a avut „o noapte furtunoasă”, în urma conflictului iscat chiar înainte de premiera spectacolului regizat de actorul britanic John Malkovich, conflict ajuns în presa internațională.

06
/11
/24

Miercuri, 13 noiembrie, ora 19:30, la sala Mică a Teatrului Metropolis, are loc conferința aniversară „Caragiale. Scrisori regăsite”. La 140 de ani distanță de la prima reprezentație pe o scenă de teatru a piesei O scrisoare pierdută, criticul literar Cosmin Ciotloș revizitează, într-un scenariu investigativ, bine-cunoscutul text al dramaturgiei românești. Conferința va fi deschisă de teatrologul Tiana Alexe.

06
/11
/24

New Draft #3, rezidența de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, și-a încheiat și ultima etapă. Sesiunea de pitch în care au fost prezentate proiectele a avut loc la Apollo 111, în fața unor producători, regizori și alți profesioniști din lumea filmului.

06
/11
/24

Fundația Culturală „Camil Petrescu” îşi continuă demersul de promovare și susţinere a literaturii de teatru. În prezent, oferta sa editorială însumează peste o sută de titluri atât pe gustul profesioniștilor, cât şi al spectatorilor pasionați, acoperind genuri precum: monografia, dramaturgia, analiza teoretică, eseistica, exegeza critică.

05
/11
/24

În urma documentării unui fenomen social în expansiune în România: migrația inversă către sat, explorând motivele personale și contextul care au condus la această schimbare, Patrupetrei prezintă o primă concluzie a „În căutarea paradisului pierdut” prin proiecțiile filmului documentar realizate în etapa de cercetare și vernisajul unei expoziții foto-video.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

05
/11
/24

Asociația Designers Thinkers Makers a lansat proiectul „Culture & Cultures. Connecting the dots”, o inițiativă dedicată valorificării patrimoniului cultural din colinele Transilvaniei, cu accent pe satele Biertan și Chirpăr. Proiectul urmărește să evidențieze moștenirea culturală valoroasă a regiunii, în special prin promovarea siturilor UNESCO și a valoroasei moşteniri locale aproape necunoscută publicului larg.

05
/11
/24

Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală (INCFC) lansează marți, 12 noiembrie 2024, ora 14:00, „Barometrul de Consum Cultural 2023. Comunități de consum în contextul schimbărilor societale”, cel mai amplu studiu care analizează practicile consumatorilor de cultură, la nivel național.

04
/11
/24

Miercuri, 6 noiembrie, de la ora 18.30, la Cinema Elvire Popesco are loc deschiderea oficială a celei de-a XI-a ediții a UrbanEye Film Festival București, evenimentul anual care promovează, prin intermediul filmului, dialogul despre oraș și viața urbană și creează un cadru de întâlnire pentru cei preocupați de aceste subiecte.

04
/11
/24

Centrul de Excelenţă în Arhitectură, Arte şi Audiovizual (C.E.A.A.A.), împreună cu Muzeul Național al Literaturii Române din Bucureşti, Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială București şi alte instituţii culturale partenere, prezintă proiectul expozițional, educațional și creativ intitulat „Bauhaus în linii de arhitectură”.