Ce au în comun Rembrandt, Van Gogh și Kim Kardashian?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-au-in-comun-rembrandt-van-gogh-si-kim-kardashian/

Ce îi poate aduce în acelaşi loc pe Rembrandt, Kim Kardashian şi Andy Warhol? „Potenţialul creativ al unui selfie”, a răspuns directorul Saatchi Gallery în preziua deschiderii, vineri, a unei expoziţii dedicate autoportretului sub toate formele sale.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2017

După o explozie a sectorului digital și răspândirea smartphone-urilor, a-ți face o fotografie a devenit un nou sport mondial. Și cine poate personifica mai bine această nouă artă care îi aduce pe unii la disperare și îi obsedează pe alții decât vedeta de reality-show Kim Kardashian, se întreabă agenția franceză de știri.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

La expoziția „From Selfie to Self-Expression” de la Saatchi Gallery, Kim Kardashian, care a publicat în 2015 o carte cu cele mai bune selfie-uri ale sale intitulată „Selfish”, deține un loc de prim plan.

La rândul lor, Renoir, Picasso, Cézanne, Monet, Rembrandt sau Van Gogh se numără printre maeștrii ale căror autoportrete, proiectate pe ecrane, par să reamintească faptul că oamenii nu au avut nevoie de invenția telefonului pentru a-și face autoportretul.

Singura diferență este că odinioară „exercițiul era rezervat artiștilor care aveau talent, instrumente și materiale”, a subliniat Nigel Hurst, director executiv al Saatchi Gallery.

Apariția fotografiei a deschis noi orizonturi, explorate pe larg de artiști ca Andy Warhol, Tracey Emin sau Cindy Sherman.

În final s-a ajuns la selfie-uri, imagini redistribuite de mii de ori, precum autoportretul accidental al unei maimuțe sau selfie-ul prim-ministrului danez Helle Thorning-Schmidt cu Barack Obama.

Selfie-ul lui Ellen DeGeneres cu crema Hollywood-ului de la Oscaruri, devenită imaginea cea mai partajată de pe planetă, deține și el un loc de prim-plan.

 

Foto: Rembrandt și Kim Kardashian – facebook

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

Considerat, de critici, dar și de iubitorii de artă, poate cel mai cunoscut și mai bine cotat artist român contemporan la nivel internațional, Adrian Ghenie revine într-o licitație din România cu o lucrare amplă și expresivă.

02
/02
/24

Jurnalismul de investigație din Balcani, Europa Centrală, țările Parteneriatului Estic, precum și Cipru și Malta, a întâmpinat numeroase provocări în ultimii ani. În multe țări din regiune, peisajul media este plin de (auto-)cenzură, iar inițiativele independente și critice sunt insuficiente. Jurnaliștii se confruntă deseori cu amenințări, hărțuire și acțiuni legale, ceea ce le restricționează tot mai mult capacitatea de a documenta și raporta problemele acute din societatea actuală.