Ce au în comun Rembrandt, Van Gogh și Kim Kardashian?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-au-in-comun-rembrandt-van-gogh-si-kim-kardashian/

Ce îi poate aduce în acelaşi loc pe Rembrandt, Kim Kardashian şi Andy Warhol? „Potenţialul creativ al unui selfie”, a răspuns directorul Saatchi Gallery în preziua deschiderii, vineri, a unei expoziţii dedicate autoportretului sub toate formele sale.

Un articol de Petre Ivan|31 martie 2017

După o explozie a sectorului digital și răspândirea smartphone-urilor, a-ți face o fotografie a devenit un nou sport mondial. Și cine poate personifica mai bine această nouă artă care îi aduce pe unii la disperare și îi obsedează pe alții decât vedeta de reality-show Kim Kardashian, se întreabă agenția franceză de știri.

Vincent van Gogh

Vincent van Gogh

La expoziția „From Selfie to Self-Expression” de la Saatchi Gallery, Kim Kardashian, care a publicat în 2015 o carte cu cele mai bune selfie-uri ale sale intitulată „Selfish”, deține un loc de prim plan.

La rândul lor, Renoir, Picasso, Cézanne, Monet, Rembrandt sau Van Gogh se numără printre maeștrii ale căror autoportrete, proiectate pe ecrane, par să reamintească faptul că oamenii nu au avut nevoie de invenția telefonului pentru a-și face autoportretul.

Singura diferență este că odinioară „exercițiul era rezervat artiștilor care aveau talent, instrumente și materiale”, a subliniat Nigel Hurst, director executiv al Saatchi Gallery.

Apariția fotografiei a deschis noi orizonturi, explorate pe larg de artiști ca Andy Warhol, Tracey Emin sau Cindy Sherman.

În final s-a ajuns la selfie-uri, imagini redistribuite de mii de ori, precum autoportretul accidental al unei maimuțe sau selfie-ul prim-ministrului danez Helle Thorning-Schmidt cu Barack Obama.

Selfie-ul lui Ellen DeGeneres cu crema Hollywood-ului de la Oscaruri, devenită imaginea cea mai partajată de pe planetă, deține și el un loc de prim-plan.

 

Foto: Rembrandt și Kim Kardashian – facebook

02
/11
/20

Asociația Culturală Control N lansează ACSINTE.100, parte a programului educațional cu același titlu, un album virtual cu fotografii de Costică Acsinte însoțite de clipuri audio și video ce invită publicul tânăr în România anilor 1920 - 1960.

28
/10
/20

Astăzi, 28 octombrie, de ziua de naștere a pictoriței basarabene Valentina Rusu Ciobanu (100 de ani), Asociația pentru cultură și arte ARBOR lansează în premieră producțiile multimedia #100VRC Valentina Rusu Ciobanu: viața și opera și VRC Atelier ’85, atelierul artistei din anul 1985, reconstituit în realitate virtuală.

27
/10
/20

Arta urbană este în jurul nostru, de cele mai multe ori este necesar doar să ne ridicăm privirea şi vom observa diferite forme de artă. Observăm de la stencils, la stickere, la graffiti şi instalaţii stradale, cât şi una dintre cele mai perisabile forme de artă urbană, cea realizată în cretă. Un articol de Mihaela Ion.

20
/10
/20

Editura Muzeului Național de Artă Contemporană și-a adăugat în colecție o nouă publicație „reper” pentru istoria vizualității contemporane din România, marcând astfel borna istorică a 30 de ani de la evenimentele lui decembrie 1989.