Ce citim în aprilie: recomandările lui Marius Chivu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-aprilie-recomandarile-lui-marius-chivu/

Proză scurtă sau pagini de jurnal? Iată recomandările scriitorului şi criticului literar Marius Chivu pentru lecturile momentului.

Un articol de Andrei Crăciun|27 aprilie 2018

Scriitorul Marius Chivu este, la bază, poet. Debutul său în poezie, cartea „Vîntureasa de plastic”, a primit, în 2012, premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor din România și premiul pentru debut al revistei „Observatorul cultural”. Marius Chivu a publicat și mai multe volume de proză scurtă și însemnări de călătorie. Îl știți din „Dilema veche”, unde scrie o foarte apreciată cronică de carte. De asemenea, are o îndrăgită emisiune la UrbanSunsets.com. El este cel chemat să ne recomande cărți pentru luna aprilie. Recomandările lui Marius Chivu sunt:

Revista Iocan nr. 6, Editura Vellant, 2018

În cei trei ani de cînd apare, în Iocan au publicat proză scurtă 70 de scriitori români, cei mai mulţi fiind debutanţi, astfel că am decis să iniţiem Premiul Iocan pentru proza scurtă, pentru cel mai bun volum de proză scurtă al anului trecut (premiul va fi anunţat & decernat pe 31 mai).

Vă recomand, acest număr îngrijit chiar de mine (cu povestiri de Jeffrey Eugenides, Adrian G. Romila, Cosmin Manolache, Simona Goşu, Florin Lăzărescu, Cătălin Pavel, Anca Chimoiu ş.a.), dar mai ales cinci cărţi nominalizate: Misterul maşinuţelor chinezeşti de Florin Irimia (Polirom), Mandarina de Răzvan Petrescu (Curtea Veche), Tot spaţiul dintre gîndurile mele de Bogdan Răileanu (Polirom), Pereţi subţiri de Ana Maria Sandu (Polirom) şi Copilăria lui Kaspar Hauser de Bogdan-Alexandru Stănescu (Polirom).

Mircea Cărtărescu, Un om care scrie. Jurnal 2011-2017, Editura Humanitas, 2018

Acest al patrulea jurnal publicat de Mircea Cărtărescu aduce însemnările sale personale pînă aproape de prezent și oferă acelaşi blend de melancolie, disperare, vise, plus literatură cît cuprinde.

Este perioada dintre terminarea trilogiei Orbitor (secătuirea, disperarea, gîndul sinuciderii) şi cea de pe parcursul scrierii Solenoiduluii (nesiguranţa, ambiţia, renaşterea), jurnalul fiind un fel de şantier al minţii scriitorului M.C., obsedat de literatură ca nimeni altul. 643 de pagini de intensă zbatere interioară, de inteligenţă literară şi de frumuseţe stilistică. Şi o frază care se potriveşte de minune acestei pagini, dar, mai ales, acestor timpuri: „Demnitatea ţi-o dă numai cititul cărţilor.”

Junot Díaz, Sufocare, traducere de Daniela Rogobete, Editura Black Button Books, 2018

Acesta este volumul de debut al lui Junot Díaz care adună zece povestiri dure, uneori şi violente, dar şi cu fine tuşe de umor, despre viaţa imigranţilor din Republica Dominicană, aflaţi în căutarea visului american.

Junot Díaz a publicat recent o confesiune în The New Yorker în care povestește pentru prima dată că a fost abuzat sexual în copilărie şi descrie felul în care l-a afectat trecerea sub tăcere a acestui episod traumatizant (relaţii ratate, influenţa asupra scrisului), dar şi procesul lung şi încă neterminat de vindecare prin terapie.

Ei bine, nu mai poţi citi povestirile de aici fără background-ul istoriei abuzului sexual. Dintr-odată tema fricilor şi a inadaptării, a relaţiilor ratate, metafora măştii sau cea a sufocării, toate se citesc într-o cheie încă şi mai profundă.

Acest al patrulea jurnal publicat de Mircea Cărtărescu aduce însemnările sale personale pînă aproape de prezent și oferă acelaşi blend de melancolie, disperare, vise, plus literatură cît cuprinde. (Marius Chivu)

Foto: Cosmin Bumbuț / Teleleu

16
/02
/15

Federaţia Editorilor din România (FER) contestă proiectul de lege privind timbrul cultural, care presupune creşterea preţului cărţilor, luni urmând să aibă loc o serie de consultări cu reprezentanţii celor vizaţi de noile prevederi legislative, la Comisia de Cultură din Camera Deputaţilor.

12
/02
/15

Andrei Pleşu, fondatorul Colegiului Noua Europă, a fost desemnat câştigător al Premiului Cetăţeanului European, ediţia 2014, distincţie acordată anual de Parlamentul European pentru realizări excepţionale în dezvoltarea colaborării culturale transnaţionale în Uniunea Europeană (UE).

10
/02
/15

Matei Vişniec s-a întâlnit cu cititorii, luni, la librăria Humanitas de la Cişmigiu, unde a declarat că, dacă ar fi preşedinte pentru o zi, ar da o lege "pentru apărarea limbii române", care este "maltratată, în primul rând, de oamenii politici", ce pot avea o influenţă mare asupra tinerilor români.

09
/02
/15

După 1989, lumea copiilor, din punctul de vedere al condeiului scriitoricesc, a fost ascunsă după cortina tăcerii şi a indiferenţei. Din fericire, există şi excepţii în peisajul editorial românesc.

06
/02
/15

Luni, 9 februarie, la ora 19.00, la Librăria Humanitas Cişmigiu (Bulevardul Elisabeta nr. 38, Bucureşti), Matei Vişniec va răspunde întrebărilor cititorilor, bloggerilor şi presei pornind de la volumul „Negustorul de începuturi de roman”, apărut la Editura Cartea Românească şi cîştigător al Premiului literar „Augustin Frăţilă” – romanul anului 2013, acordat de compania Philip Morris Trading.

30
/01
/15

Realizatorul TV Cătălin Ştefănescu se alătură personalităţilor care au acceptat să-şi arate calităţile de librar şi va lua parte, miercuri, de la ora 19.00, la campania "Librar pentru o zi", iniţiată de librăria Bizantină din Bucureşti.

28
/01
/15

Dacă nu ar fi existat, cu siguranţă, ar fi trebuit inventat. Nu ştim cum. Habar nu avem. Nu avem informaţii cu privire la o astfel de invenţie! Omenirea e departe de asemenea performanţe. Până la urmă, tot natura face ce vrea.

28
/01
/15

Istoricii aflaţi în căutarea mormântului unuia dintre cei mai mai renumiţi scriitori spanioli, Miguel de Cervantes, au anunţat, luni, că au descoperit sub capela unei biserici din Madrid fragmente dintr-un sicriu pe care sunt gravate iniţialele romancierului.

27
/01
/15

Scriitorul peruan Mario Vargas Llosa, laureatul premiului Nobel pentru literatură pe anul 2010, va debuta ca actor la vârsta de 78 de ani, într-un spectacol de teatru care va avea premiera în această săptămână la Madrid.