Ce citim în iulie: recomandările poetului Robert Șerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-iulie-recomandarile-poetului-robert-serban/

Recomandările pentru lecturile acestei luni leneşe de vară, luna vacanţelor, vin de la Timişoara, oraşul poetului Robert Șerban. Proză, artă, poezie – iată ce ni se propune de această dată!

Un articol de Andrei Crăciun|5 iulie 2018

Pentru fiecare dintre cărțile recomandate de Robert Șerban, am ales câte un fragment reprezentativ, pentru a vă face o idee cât mai exactă despre ce este vorba.

Proză: Bogdan Varvari – „Nu uita să arunci viermii”, ed. Tracus Arte

De obicei, se dădea jos din pat pe la nouă dimineața, chiar dacă se trezea mult mai devreme. Stătea întins pe spate, se uita la tavan și asculta cum blocul se umple de zgomot. Apa la toaletă era trasă mereu, ușile erau trântite, lingurițele se izbeau violent de pereții ceștilor, vocile înfundate își adresau replici de neînțeles. Oamenii se pregăteau să plece la lucru. Pentru el, urma o zi la fel de albă și de monotonă ca tavanul pe care îl privea.

 

Artă: Erwin Kessler – „Zile. Florin Mitroi”, ed. Humanitas

Cel mai discret și cumsecade artist român, Florin Mitroi, a lăsat cea mai indiscretă și violentă operă. Ce e de făcut cu ea? Să o ascundem, să o ignorăm, să o clasăm ca patologie? Să o ardem, așa cum a pretins Ruskin că a făcut cu celebrele caiete de schițe erotice descoperite după moartea lui Turner, pentru a nu-i compromite grandoarea operei progresiste?

Acesta pare preambulul unui scandal, nu al unei revelații.

Și totuși, despre cea mai electrizantă revelație a artei românești este vorba. Despre cea mai bulversantă și secretă operă produsă în România din anii ’70 până în zorii tulburi ai anilor 2000. Un tezaur toxic de conștiință și acuitate estetică: peste 8 000 de lucrări de gra‹că, desene, gravuri, picturi, obiecte decupate în metal cu foarfeca sau străpunse cu dalta. O operă de sertar, trasată cu o mână sigură de un om tulburat, ce pare înzestrat cu un brici, nu cu un penel. Este singura operă ascunsă timp de decenii care vede acum lumina zilei și tot mai probabil – la aproape 30 de ani de la căderea comunismului – unica operă de sertar majoră din ultima jumătate de secol. Surpriza vine din faptul că este vorba despre alt sertar decât cel bănuit. E sertarul de sub centură.

 

Poezie: Romulus Bucur – „Odeletă societății de consum”, ed. Tracus Arte

bunicul tăia cubuleţe de slănină

& le aşeza pe

cubuleţe de pîine

explica scoţînd brînza topită din tub

acesta e nenea roşie iar acesta nenea ţelină

nu se supăra cînd puneai biscuit după

biscuit în cana cu cacao şi se făcea un terci

de care nu mai voiai să te atingi între timp

a murit(cu toţii facem asta chiar

dacă nu ne place să ni se amintească)

faci cafele dimineaţa în bucătăriela radio

zice că a murit leonard cohenîţi permiţi

o lacrimă sau două totuşi cafelele au ieşit

deşi nu poţi defini termenul perfecte

Robert Șerban este scriitor, jurnalist, editor și om de televiziune. Îl puteți urmări pe TVR Timișoara, unde moderează emisiunea „Piper pe limbă”. Cea mai recentă carte publicată a apărut la editura Polirom în acest an și este scrisă alături de fiul său, Tudor: „Tata, eu glumesc serios”.

23
/10
/15

Săptămâna viitoare, în capitală debutează o nouă ediţie a celui mai important târg de carte cu discount din România: KILIPIRIM. Evenimentul va avea loc din nou la Unirea Shopping Center, etajul 2, Aripa Călăraşi, în perioada 28 octombrie – 1 noiembrie, zilnic între 10.00 şi 21.30, intrarea fiind liberă.

22
/10
/15

Şi în această a 25-a ediţie FNT, un accent deosebit va fi îndreptat spre cartea tipărită, cartea – văzută ca valoare, fie că e vorba de literatură sau carte de teatru ori studiu ştiinţific. Astfel, Festivalul Naţional de Teatru continuă, pe parcursul celor zece zile de desfăşurare, să transforme semnalul editorial în eveniment public, propunând un număr de 16 lansări de carte.

20
/10
/15

Săptămâna acesta debutează cea de a IV-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM), un proiect internațional dedicat literaturii, cu focus pe zona Europei Centrale și de Sud-Est. Sub sloganul „La Vest de Est / La Est de Vest”, peste 20 de evenimente vor avea loc în orașul de pe Bega în perioada 21-23 octombrie: lecturi publice, dezbateri, întâlniri ale scriitorilor invitați cu elevii de la cele mai importante licee din Timișoara, conferințe la Universitatea de Vest.

18
/10
/15

Luni, 19 octombrie, de la ora 18.00, la Cinema Studio (Bd. Magheru 29) din Bucureşti, în cadrul celei de-a X-a ediţii a Zilelor Filmului German, va avea loc premiera filmului documentar Le beau danger, regizat de René Frölke, şi dedicat prozatorului şi eseistului român Norman Manea cu ocazia împlinirii vîrstei de 75 de ani.

14
/10
/15

„4 A.M. Cantosuri domestice” este o plachetă de versuri de Radu Vancu. 4 A.M. este cea mai grea oră dintr-o noapte. Puțini reușesc să o depășească. Încă și mai puțini dintre supraviețuitori sunt poeți.

14
/10
/15

Lucian Dan Teodorovici a obţinut Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”, în cadrul prestigiosului Premiul Literar al Europei Centrale ANGELUS, Polonia, ediţia 2015, pentru romanul Matei Brunul (Polirom, 2011, 2014, disponibil şi în ediţie digitală).

13
/10
/15

În luna noiembrie a acestui an, la București va avea loc o manifestare de amploare, respectiv ”Zilele Culturii Ruse”, aflată deja la a V-a ediție. Sub moto-ul ”Haideți să (re)descoperim Rusia împreună”, Centrul Rus, care, totodată, îşi serbează 90 de ani de existenţă, îi invită pe bucureşteni la o călătorie-circuit prin cultura Rusiei.

09
/10
/15

Volumul "Timp second hand. Sfârşitul omului roşu", scris de Svetlana Aleksievici, laureată a premiului Nobel pentru literatură pe 2015, este în curs de publicare la editura Humanitas, în traducerea din limba rusă a Luanei Schidu.

08
/10
/15

Scriitoarea şi jurnalista belarusă Svetlana Alexievich a primit premiul Nobel pentru literatură pe 2015, "pentru scrierile sale polifonice, un monument dedicat suferinţei şi curajului în zilele noastre", potrivit motivaţiei Comitetului Nobel.

04
/10
/15

Vă era dor de glumele lui Jerry Seinfeld? Acum le puteți găsi și în varianta scrisă, în volumul „Seinfeld. Pe limba mea”, apărut la Editura Allfa.

02
/10
/15

Marți, 6 octombrie, de la 19:00, Revista de Povestiri organizează la Cărturești Verona a patra întâlnire a clubului de lectură Pop-up Stories, care are în centru romanul „Deadline”, de Adina Rosetti. Invitații care vor discuta despre experiențele lor legate de temele cărții sunt Cristina Ion și Bülent Duagi.