Ce citim în iulie: recomandările poetului Robert Șerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-iulie-recomandarile-poetului-robert-serban/

Recomandările pentru lecturile acestei luni leneşe de vară, luna vacanţelor, vin de la Timişoara, oraşul poetului Robert Șerban. Proză, artă, poezie – iată ce ni se propune de această dată!

Un articol de Andrei Crăciun|5 iulie 2018

Pentru fiecare dintre cărțile recomandate de Robert Șerban, am ales câte un fragment reprezentativ, pentru a vă face o idee cât mai exactă despre ce este vorba.

Proză: Bogdan Varvari – „Nu uita să arunci viermii”, ed. Tracus Arte

De obicei, se dădea jos din pat pe la nouă dimineața, chiar dacă se trezea mult mai devreme. Stătea întins pe spate, se uita la tavan și asculta cum blocul se umple de zgomot. Apa la toaletă era trasă mereu, ușile erau trântite, lingurițele se izbeau violent de pereții ceștilor, vocile înfundate își adresau replici de neînțeles. Oamenii se pregăteau să plece la lucru. Pentru el, urma o zi la fel de albă și de monotonă ca tavanul pe care îl privea.

 

Artă: Erwin Kessler – „Zile. Florin Mitroi”, ed. Humanitas

Cel mai discret și cumsecade artist român, Florin Mitroi, a lăsat cea mai indiscretă și violentă operă. Ce e de făcut cu ea? Să o ascundem, să o ignorăm, să o clasăm ca patologie? Să o ardem, așa cum a pretins Ruskin că a făcut cu celebrele caiete de schițe erotice descoperite după moartea lui Turner, pentru a nu-i compromite grandoarea operei progresiste?

Acesta pare preambulul unui scandal, nu al unei revelații.

Și totuși, despre cea mai electrizantă revelație a artei românești este vorba. Despre cea mai bulversantă și secretă operă produsă în România din anii ’70 până în zorii tulburi ai anilor 2000. Un tezaur toxic de conștiință și acuitate estetică: peste 8 000 de lucrări de gra‹că, desene, gravuri, picturi, obiecte decupate în metal cu foarfeca sau străpunse cu dalta. O operă de sertar, trasată cu o mână sigură de un om tulburat, ce pare înzestrat cu un brici, nu cu un penel. Este singura operă ascunsă timp de decenii care vede acum lumina zilei și tot mai probabil – la aproape 30 de ani de la căderea comunismului – unica operă de sertar majoră din ultima jumătate de secol. Surpriza vine din faptul că este vorba despre alt sertar decât cel bănuit. E sertarul de sub centură.

 

Poezie: Romulus Bucur – „Odeletă societății de consum”, ed. Tracus Arte

bunicul tăia cubuleţe de slănină

& le aşeza pe

cubuleţe de pîine

explica scoţînd brînza topită din tub

acesta e nenea roşie iar acesta nenea ţelină

nu se supăra cînd puneai biscuit după

biscuit în cana cu cacao şi se făcea un terci

de care nu mai voiai să te atingi între timp

a murit(cu toţii facem asta chiar

dacă nu ne place să ni se amintească)

faci cafele dimineaţa în bucătăriela radio

zice că a murit leonard cohenîţi permiţi

o lacrimă sau două totuşi cafelele au ieşit

deşi nu poţi defini termenul perfecte

Robert Șerban este scriitor, jurnalist, editor și om de televiziune. Îl puteți urmări pe TVR Timișoara, unde moderează emisiunea „Piper pe limbă”. Cea mai recentă carte publicată a apărut la editura Polirom în acest an și este scrisă alături de fiul său, Tudor: „Tata, eu glumesc serios”.

09
/01
/24

CARTEA DE CINEMA Neaşteptată apariţie acest “Desene mişcătoare. Dialoguri despre critică şi cinema”, pe care criticul de film Andrei Gorzo şi criticul literar Mihai Iovănel - prieteni şi colegi de generaţie şi de idei - l-au scos la finalul lui 2023 la Editura Polirom.

22
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață sau, mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit. Cum le alegem pe cele mai bune dintre nenumăratele sfaturi?

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

06
/12
/23

Longevitatea este una dintre temele cele mai abordate în lumea de azi. Tipuri variate de diete, suplimente alimentare, ingrediente străvechi redescoperite acum și tehnici de meditație promit creșterea duratei de viață, sau mai mult, recuperarea sănătății și un organism întinerit.