Ce citim în iulie: recomandările poetului Robert Șerban
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-iulie-recomandarile-poetului-robert-serban/

Recomandările pentru lecturile acestei luni leneşe de vară, luna vacanţelor, vin de la Timişoara, oraşul poetului Robert Șerban. Proză, artă, poezie – iată ce ni se propune de această dată!

Un articol de Andrei Crăciun|5 iulie 2018

Pentru fiecare dintre cărțile recomandate de Robert Șerban, am ales câte un fragment reprezentativ, pentru a vă face o idee cât mai exactă despre ce este vorba.

Proză: Bogdan Varvari – „Nu uita să arunci viermii”, ed. Tracus Arte

De obicei, se dădea jos din pat pe la nouă dimineața, chiar dacă se trezea mult mai devreme. Stătea întins pe spate, se uita la tavan și asculta cum blocul se umple de zgomot. Apa la toaletă era trasă mereu, ușile erau trântite, lingurițele se izbeau violent de pereții ceștilor, vocile înfundate își adresau replici de neînțeles. Oamenii se pregăteau să plece la lucru. Pentru el, urma o zi la fel de albă și de monotonă ca tavanul pe care îl privea.

 

Artă: Erwin Kessler – „Zile. Florin Mitroi”, ed. Humanitas

Cel mai discret și cumsecade artist român, Florin Mitroi, a lăsat cea mai indiscretă și violentă operă. Ce e de făcut cu ea? Să o ascundem, să o ignorăm, să o clasăm ca patologie? Să o ardem, așa cum a pretins Ruskin că a făcut cu celebrele caiete de schițe erotice descoperite după moartea lui Turner, pentru a nu-i compromite grandoarea operei progresiste?

Acesta pare preambulul unui scandal, nu al unei revelații.

Și totuși, despre cea mai electrizantă revelație a artei românești este vorba. Despre cea mai bulversantă și secretă operă produsă în România din anii ’70 până în zorii tulburi ai anilor 2000. Un tezaur toxic de conștiință și acuitate estetică: peste 8 000 de lucrări de gra‹că, desene, gravuri, picturi, obiecte decupate în metal cu foarfeca sau străpunse cu dalta. O operă de sertar, trasată cu o mână sigură de un om tulburat, ce pare înzestrat cu un brici, nu cu un penel. Este singura operă ascunsă timp de decenii care vede acum lumina zilei și tot mai probabil – la aproape 30 de ani de la căderea comunismului – unica operă de sertar majoră din ultima jumătate de secol. Surpriza vine din faptul că este vorba despre alt sertar decât cel bănuit. E sertarul de sub centură.

 

Poezie: Romulus Bucur – „Odeletă societății de consum”, ed. Tracus Arte

bunicul tăia cubuleţe de slănină

& le aşeza pe

cubuleţe de pîine

explica scoţînd brînza topită din tub

acesta e nenea roşie iar acesta nenea ţelină

nu se supăra cînd puneai biscuit după

biscuit în cana cu cacao şi se făcea un terci

de care nu mai voiai să te atingi între timp

a murit(cu toţii facem asta chiar

dacă nu ne place să ni se amintească)

faci cafele dimineaţa în bucătăriela radio

zice că a murit leonard cohenîţi permiţi

o lacrimă sau două totuşi cafelele au ieşit

deşi nu poţi defini termenul perfecte

Robert Șerban este scriitor, jurnalist, editor și om de televiziune. Îl puteți urmări pe TVR Timișoara, unde moderează emisiunea „Piper pe limbă”. Cea mai recentă carte publicată a apărut la editura Polirom în acest an și este scrisă alături de fiul său, Tudor: „Tata, eu glumesc serios”.

17
/11
/23

Editura Litera invită cititorii să se bucure de noi apariții editoriale, reduceri și întâlniri cu autorii favoriți, între 22 și 26 noiembrie, în cadrul Târgului de Carte Gaudeamus 2023, desfășurat la Pavilionul Central Romexpo.

14
/11
/23

"În lunile octombrie şi noiembrie am stat o lună la Timișoara ca bursier: am primit o bursă de creație Taifas în colaborare cu librăria La Două Bufnițe" - scriitorul Vasile Ernu îşi împărtăşeşte impresiile despre prima ediţie a unui nou festival timişorean.

14
/11
/23

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 15 noiembrie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Eu cânt și muntele dansează de Irene Solà, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Janei Balacciu Matei, carte distinsă cu Premiul pentru Literatură al Uniunii Europene 2020.

13
/11
/23

CRONICĂ DE FILM Aflată la debutul în regie, Carla Teaha propune “De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (2023), un documentar portret, plin de deferenţă, despre o scriitoare îndrăgită şi nonconformistă, Nora Iuga. Din 17 noiembrie, în cinematografe.

20
/10
/23

Într-o permanentă alunecare între prezent și trecut, romanul Vorbește-mi despre tata, devenit bestseller imediat după publicarea în Coreea, este nu numai o melancolică scrisoare de dragoste adresată de către o fiică părintelui ei, ci și o dramă psihologică în care, pe fundalul multistratificat al istoriei coreene recente, amintirile pot vindeca răni adânci și restabili relații de familie fragilizate.

18
/10
/23

De la volumul biografic „Martin Scorsese: O călătorie“ de Mary Pat Kelly la cartea de interviuri „Călătorie într-o fotografie” de Dia Radu, cărțile pe care vi le propunem de această dată vă invită să descoperiți fascinante istorii personale.

17
/10
/23

Un târg de carte de teatru – adevărat maraton al lansărilor și prezentărilor unor noi produse editoriale din domeniul artei scenice, cu întâlniri, discuții, întrebări, răspunsuri – constituie o componentă importantă a Festivalului Național de Teatru ajuns la a XXXIII-a ediție.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.