Ce citim în noiembrie: recomandările scriitoarei Lavinia Bălulescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-noiembrie-recomandarile-scriitoarei-lavinia-balulescu/

Lavinia Bălulescu tocmai a publicat două cărţi. Una de poezie (scrisă împreună cu tatăl său, distinsul domn Constantin Bălulescu), „Zmeii sunt de treabă”, la editura Paralela 45. Și una de proză – „Terasa Fericirii” (editura Polirom). Iată ce ne propune spre lectură!

Un articol de Andrei Crăciun|13 noiembrie 2018

Ryan Holiday, „Ego is the Enemy“ (Penguin Random House)

Nu prea citesc cărți motivaționale, dar asta mi-a prins tare bine. Am văzut mai demult o recomandare pe Facebook, era cineva despre care mi se părea că are aceleași gusturi ca mine în ceea ce privește cărțile, așa că mi-am comandat-o de pe net (pentru că nu cred să fie tradusă în română). Cartea conține cazurile unor oameni care au supraviețuit eșecurilor (dar și oameni care s-au lăsat definitiv învinși), plus un mic îndreptar pentru domolirea „autosuficienței” care ne distruge, pentru anularea sentimentului de „buricul pământului”. E un volum care te pune pe gânduri oricine ai fi și orice așteptări ai avea de la univers.

Burhan Sönmez, „Istanbul Istanbul“ (Editura Polirom)

Pe Burhan Sönmez l-am ratat recent la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, dar i-am citit cartea „Istanbul Istanbul“, care mi-a plăcut tare. E povestea a patru prizonieri care stau închiși într-o celulă a unui centru de tortură și care, atunci când nu sunt maltratați, își spun unii altora povești. Unele sunt inventate, altele conțin adevăruri din viețile lor, dar toate se învârt în jurul unui personaj central, Istanbulul, orașul în ale cărui pântece sunt sechestrați.


Două volume de poezie: Robert Șerban, „Tehnici de camuflaj“ (Editura Tracus Arte), și Daniela Rațiu, „Staniol“ (Editura Charmides), ambele apari
ții din acest an.

Aici e mai greu de explicat, pentru că nu-i simplu de spus ce face poezia cu tine. Trebuie încercat pe propria piele. Cert e că eu dorm cu poezie la cap, multă poezie, pentru că e singura la care din timp în timp pot să mă întorc.

Pe Lavinia Bălulescu o puteți întâlni în aceste zile la Gaudeamus!



22
/07
/13

Cei mai cunoscuţi scriitori români contemporani, printre care Andrei Codrescu, Dan Lungu şi Ştefan Agopian, vorbesc despre literatura ca mijloc de supravieţuire şi ca sursă de fericire, în cartea „Ce-a vrut să spună autorul“.