Ce citim în noiembrie: recomandările scriitoarei Lavinia Bălulescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-noiembrie-recomandarile-scriitoarei-lavinia-balulescu/

Lavinia Bălulescu tocmai a publicat două cărţi. Una de poezie (scrisă împreună cu tatăl său, distinsul domn Constantin Bălulescu), „Zmeii sunt de treabă”, la editura Paralela 45. Și una de proză – „Terasa Fericirii” (editura Polirom). Iată ce ne propune spre lectură!

Un articol de Andrei Crăciun|13 noiembrie 2018

Ryan Holiday, „Ego is the Enemy“ (Penguin Random House)

Nu prea citesc cărți motivaționale, dar asta mi-a prins tare bine. Am văzut mai demult o recomandare pe Facebook, era cineva despre care mi se părea că are aceleași gusturi ca mine în ceea ce privește cărțile, așa că mi-am comandat-o de pe net (pentru că nu cred să fie tradusă în română). Cartea conține cazurile unor oameni care au supraviețuit eșecurilor (dar și oameni care s-au lăsat definitiv învinși), plus un mic îndreptar pentru domolirea „autosuficienței” care ne distruge, pentru anularea sentimentului de „buricul pământului”. E un volum care te pune pe gânduri oricine ai fi și orice așteptări ai avea de la univers.

Burhan Sönmez, „Istanbul Istanbul“ (Editura Polirom)

Pe Burhan Sönmez l-am ratat recent la Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara, dar i-am citit cartea „Istanbul Istanbul“, care mi-a plăcut tare. E povestea a patru prizonieri care stau închiși într-o celulă a unui centru de tortură și care, atunci când nu sunt maltratați, își spun unii altora povești. Unele sunt inventate, altele conțin adevăruri din viețile lor, dar toate se învârt în jurul unui personaj central, Istanbulul, orașul în ale cărui pântece sunt sechestrați.


Două volume de poezie: Robert Șerban, „Tehnici de camuflaj“ (Editura Tracus Arte), și Daniela Rațiu, „Staniol“ (Editura Charmides), ambele apari
ții din acest an.

Aici e mai greu de explicat, pentru că nu-i simplu de spus ce face poezia cu tine. Trebuie încercat pe propria piele. Cert e că eu dorm cu poezie la cap, multă poezie, pentru că e singura la care din timp în timp pot să mă întorc.

Pe Lavinia Bălulescu o puteți întâlni în aceste zile la Gaudeamus!



20
/05
/19

Călătorie în timp, „Melmoth” ne invită să ne întoarcem spre tenebrosul gotic. Ne dezvăluie oameni care ar fi putut fi și istorii născute din istoria pe care o descoperim neîncetat, încercăm să o înțelegem. Noi, cititorii, devenim martori și vedem în fața ochilor scene impresionante din istorii atroce, cum ar fi genocidul armean sau Holocaustul.

17
/05
/19

SEROTONINĂ, al șaptelea roman al scriitorului Michel Houellebecq, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Daniel Nicolescu, este disponibil din 15 mai în librăriile din București și din țară. Cartea va fi lansată la Bookfest 2019 sâmbătă, 1 iunie, de la ora 16.30, la standul Editurii Humanitas.

02
/05
/19

Joi, 9 mai, Librăria Humanitas de la Cișmigiu găzduiește un eveniment dedicat Doinei Cornea și volumului „Puterea fragilității”, apărut recent la editura Humanitas, în ediție de colecție, cu un cuvânt înainte de Gabriel Liiceanu. Vă invităm să parcurgeți un fragment!

24
/04
/19

Pierce Brosnan, în rolul lui Robinson Crusoe, în ecranizarea din 1997 a romanului omonim al scriitorului Daniel Defoe, publicat în urmă cu 300 de ani (25 aprilie 1719) și considerat primul roman scris vreodată în limba engleză. Daniel Defoe a murit într-o zi 24 aprilie (1931).

23
/04
/19

Se obișnuiește să se spună ca Miguel de Cervantes (simbolul literaturii spaniole) și William Shakespeare (cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleză) au decedat in aceeasi zi, 23 aprilie (1616). Acest lucru este însă imposibil, deoarece, chiar dacă au murit in aceeași dată, în Marea Britanie se utiliza calendarul iulian, în timp ce în Spania se adoptase cel gregorian. O interesantă explicație a acestei frumoase ficțiuni calendaristice găsim pe blogul eseistului, filosofului și publicistului Valeriu Gherghel, http://filosofiatis.blogspot.com.

18
/04
/19

Plasat în Mexic, la sfârșitul anilor '60, „Sălbaticul” lui Guillermo Arriaga este un roman pe viață și pe moarte, în care scriitorul își arată din plin măiestria, în 725 de pagini de literatură la cel mai înalt nivel.

12
/04
/19

El este peste tot... La Verona, unde n-a existat niciodată balconul Julietei la care se strecoară adolescentul Romeo. În Italia pe care, se pare, n-a văzut niciodată, ci doar a închis ochii și și-a închipuit-o.

08
/04
/19

Cartea „Istoria lui Mayta”, de Mario Vargas Llosa, traducere din limba spaniolă de Mihai Cantuniari, a fost publicată la Editura Humanitas Fiction în 2019.

04
/04
/19

Editura Humanitas a lansat recent volumul „Memoriile unui pașoptist-model. Amintiri politice și diplomatice, 1848–1903”, de Iancu Bălăceanu (Ediție de Georgeta Filitti), pe care vă invităm să-l descoperiți în colecția „Memorii/Jurnale”.