Ce citim în octombrie: recomandările scriitorului Bogdan Răileanu
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-citim-in-octombrie-recomandarile-scriitorului-bogdan-raileanu/

Îndrăgitul prozator Bogdan Răileanu (38 de ani), autorul volumului de proză scurtă „Tot spaţiul dintre gândurile mele” (Polirom) şi al romanului „Dinţii ascuţiţi ai binelui” (Humanitas), ne face câteva recomandări de lectură, acum, în pragul iernii.

Un articol de Andrei Crăciun|10 octombrie 2018

Scarlett Thomas – Sfârșitul Domnului Y

Pare o carte scrisă de o verișoară a doamnei Agatha Christie. În realitate este o carte scrisă de o nepoată a doamnei Agatha care a făcut un copil cu Heidegger și Derrida, cumva în același timp.

Dacă tot am folosit cuvântul timp în descrierea fictivă de mai sus, trebuie să subliniez că timpul și emoțiile oamenilor sunt instrumentele de manevră pe care le folosește tânăra scriitoare britanică cu mare pricepere și entertainement, adică antren.

La finalul cărții, primul imbold pe care e posibil să îl aveți e să vă cumpărați Heidegger și Derrida pentru că par foarte interesanți. Nu faceți greșeala. Eu nu am reușit să trec de prima pagină a niciunuia din acești gânditori.

Marin Mălaicu Hondrari – Apropierea

Melancolia și nefericirea personajelor lui Marin Mălaicu Hondrari vin mănușă pe frontul atmosferic al acestor vremuri.

La MMH, stările astea merg mână în mână cu fumatul despre care a scris chiar un text amplu (Războiul mondial al fumătorilor) și trebuie să recunosc că fumatul m-a apropiat de mulți oameni de-a lungul timpului.

Apropierea este genul de roman care a trecut tăcut pe lângă cititorii din România și care merită să i se facă dreptate. Poate o să facă acest lucru Tudor Giurgiu care a ecranizat cartea anul ăsta. Așa că citiți-o ca să aveți cu ce compara filmul.

Elena Ferrante – Fiica ascunsă

Elena Ferrante de fapt nu ar fi Elena Ferrante, adică dacă vrei să pui mâna pe cartea de telefoane ca să o suni pe Elena n-o s-o găsești acolo pentru că numele este un pseudonim. Dar această scriitoare scrie fermecător despre femei.

Personajele ei feminine sunt croite cu mare măiestrie și plasate într-o Italie din jurul orașului Napoli pe care pare să îl cunoască atât de bine că i-a făcut pe unii să o caute printre scriitoarele din zona napolitană.

Pe mine m-a fascinat acest mic roman pentru felul în care sufletul femeii este zugrăvit cu toate bunele și relele lumii. Pare atât de veridic totul și intens. În primele patruzeci de pagini personajul principal al cărții petrece o după-amiază la plajă pe care nu mulți scriitori ar putea să o construiască atât de elegant.

Lăsând laudele la o parte, cel mai mult m-ar amuza dacă peste ani, doamna Elena Ferrante s-ar dovedi că este de fapt un scriitor care s-a suit pe valul feminismului mondial și a ras o halcă de literatură cu focus pe femeile napolitane.

Foto: Cătălina Roșu

 



07
/10
/23

Romanul „Numele celălalt. Septologie I-II” de Jon Fosse, laureatul Premiului Nobel pentru Literatură din acest an, antologia de proză scurtă „Kiwi, 2023. Trecuturi”, coordonată de Marius Chivu, și cartea pentru copii ,,Mai isteț decât regele” de George Shannon sunt propunerile noastre de lectură pentru mijlocul toamnei.

06
/10
/23

În imprintul Armada de la Nemira, prezent de cinci ani pe piața de profil, sunt publicate cărțile celor mai importanți autori de SF, Fantasy & thriller din lume: George R. R. Martin, Stephen King, Frank Herbert, Ursula K. LeGuin.

29
/09
/23

Atelierele de autocunoaștere prin scris Casa din mine vin în întâmpinarea adolescenților bucureșteni, membri ai trupei de teatru Brainstorming, elevi ai Colegiului Național Bilingv „George Coșbuc”, Colegiul Național „Sfântul Sava”, Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Colegiul Național „Gheorghe Lazăr”, Liceul Teoretic Internațional de Informatică (ICHB) și Liceul Teoretic „Alexandru Vlahuță” din București.

21
/09
/23

Luni, 25 septembrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Regina Elisabeta 38), George C. Dumitru va intra în dialog cu Bogdan Răileanu și Victor Cobuz, pornind de la romanul „Rupturi”, publicat de curând în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

18
/09
/23

Editura Paul Editions anunță lansarea unei colecții de memorii biografice despre cele mai reprezentative personalități pe care le-a avut țara noastră. Cartea în două volume „Mari Români – La răscruce de veacuri” semnată Nicolae Petrașcu cuprinde o serie de scrieri unice, istorisiri și trăiri adevărate ale autorului. Primul volum apare astăzi, 18 septembrie, iar cel de-al doilea volum se va lansa pe data de 25 septembrie.

17
/09
/23

Raluca Nagy (Cluj-Napoca, 1979) este antropologă şi scriitoare. Din 2005, a publicat texte de popularizare a antropologiei, eseuri și povestiri în majoritatea revistelor culturale din România și în mai multe volume colective. „Despre memoriile femeii și alți dragoni” este cea de-a treia sa carte și prima de non-ficțiune.