Ce facem cu violoncelul?, de Matei Vişniec, la TVR 2
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-facem-cu-violoncelul-de-matei-visniec-la-tvr-2/

Casa de Producţie TVR a programat luni, 12 ianuarie, de la ora 20.10, la TVR 2, spectacolul „Ce facem cu violoncelul?”de Matei Vişniec, în regia artistică a lui Nicolae Scarlat (premiera tv: 1990). Dialogul absurdului începe într-o sală de aşteptare… Omul cu ziarul (Claudiu Istodor), Bătranul cu Baston (Gheorghe Dănilă) şi Doamna cu Voal (Camelia Zorlescu) devin vizibil deranjaţi de prestaţia de neoprit a Omului cu Violoncel (Dan Joiţoiu).

Un articol de Petre Ivan|11 ianuarie 2015

Matei Vișniec a fost primul dramaturg care a avut o premieră la Teatrul de la Televiziunea Română Liberă, în 1990. Tot Matei Vișniec a fost primul dramaturg care, cu „Angajare de clovn”, a câștigat la UNITER Premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului 1991.

Spectacolul „Ce facem cu violoncelul?”de Matei Vişniec, regia: Nicolae Scarlat (din Arhiva de Aur TVR) este difuzat sub genericul programului „25+26” al Casei de Producţie TVR – în continuarea programului special „25+25” (1964-1989 şi 1989-2014), care a propus pentru anul 2014 proiecte de rememorare a anomaliilor unui sfert de veac de dictatură ceauşistă.

(…) Dar instrumentul rămâne în cameră ca un simbol al torturii. Întrebarea obsesiv repetată a Femeii „Ce facem acum cu violoncelul?” închide în ea frica, insinuată până în oase, nu numai față de opresor, ci și față de uneltele care rămân și după ce el pare a fi părăsit locul. Și care pot fi oricând preluate de un altul, asemănător cu cel plecat. – Valentin Silvestru

Teatru TV – Ce facem cu violoncelul? de Matei Vișniec                

Data premierei 4 mai 1990

Distribuția: Dan Joițoiu, Claudiu Istodor, Gheorghe Dănilă, Camelia Zorlescu.

Scenografie decor: Vasile Rotaru

Scenografie costume: Ruxandra Barsan

Imaginea: Laurențiu Popescu

Regia: Nicolae Scarlat

Foto: Ce facem cu violoncelul – TVR 2

20
/05
/22

Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) a anunțat care sunt cei șase artiști ale căror nume se alătură pe Aleea Celebrităților în acest an: Sasha Waltz, Krzysztof Warlikowski (foto), Götz Teutsch, Éric-Emmanuel Schmitt, Claus Peymann și Ion Caramitru.