Ce găsesc vizitatorii la primul Bookfest de după pandemie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-gasesc-vizitatorii-la-primul-bookfest-de-dupa-pandemie/

A XV-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, care se va desfăşura în perioada 1-5 iunie 2022, la Complexul Expoziţional Romexpo din Bucureşti, în pavilionul B2. Invitatul de Onoare al acestei ediţii va fi Japonia.

Un articol de Ziarul Metropolis|31 mai 2022

La fel ca în anii precedenți, publicul va avea acces gratuit atît în cadrul salonului cît și la toate evenimentele conexe ce vor avea loc pe toată durata Bookfest.

Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2022 este organizat de Asociaţia Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România şi cu sprijinul Ambasadei Japoniei din București.

După doi ani de absență, Salonul Internațional de Carte Bookfest, cel mai important eveniment autohton de dimensiune internațională dedicat cărții, ajuns la cea de-a 15 a ediție, revine în viața culturală a capitalei cu o ofertă impresionantă de carte și cu un program de evenimente dintre cele mai diverse. Peste 200 de expozanți și un program bogat de evenimente îi așteaptă pe cititori la ediția din acest an a Bookfest. Evenimentele vor avea loc atât la standurile expozanților, cât și la cele șase spații comune de evenimente, completate de o ofertă impresionantă de filme care vor rula cu acces gratuit la cinematograful Bookfest de-a lungul celor cinci zile.

Lidia Bodea, vicepreședinta Asociației Editorilor din România, a anunțat lansarea unei serii de „Dezbateri Bookfest” care vor avea loc încă din primele zile de târg și care vor fi axate pe câteva dintre cele mai acute confruntări din cadrul societății românești actuale: „Ce ne facem cu România ne-educată?” (miercuri, 1 iunie, ora 14, scena AGORA), cu participarea unor nume cunoscute ca: Doru Căstăian, Emilia Șercan și Valeriu Nicolaie și moderată de Lidia Bodea; „De la Diavolul în istorie la Sfânta Rusie” (vineri, 3 iunie, ora 17, scena ARCA), moderată de Gabriel Liceanu, și care îi va avea ca invitați pe Hari Bucur Marcu, Ioan Stanomir, Sorin Ioniță și dr. Gabriel Diaconu. Cea de-a treia Dezbatere Bookfest este programată sâmbătă, 4 iunie, de la ora 14, la scena ARCA, și poartă titlul „S.O.S. Sănătatea copiilor: ghid pentru părinți”; tema va fi dezbătură de psihologul Mircea Dragu, dr. pediatru Mihai Gafencu, președinte Salvați Copiii România, și dr. psihiatru Eugen Hriscu, moderați de Lidia Bodea.

Japonia, dragostea mea

Peste 60 de evenimente organizate de Japonia la Bookfest: de la întâlniri cu scriitori contemporani la ateliere de manga, ikebana, pictură și dans tradițional.

Pe 18 mai, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu a avut loc o conferință de presă organizată de la Ambasada Japoniei şi Asociaţia Editorilor din România. Evenimentul a informat media autohtone cu privire la programul şi oaspeţii Țării invitate de onoare a ediţiei din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, Japonia, prin participarea E.S. Domnul Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România, și a doamnei Yoshino Naito, Atașat Cultural. Din partea organizatorilor, Asociația Editorilor din România, a fost prezentă Lidia Bodea, vicepreședintă, care a vorbit despre istoricul evenimentului, precum și despre noutățile acestei ediții.

„Suntem onorați să fim țară invitată de onoare a ediției din acest an a Salonului Internațional de Carte Bookfest, mai ales că Japonia este o țară care iubește cărțile. Statisticile spun că țara noastră se află în topul mondial al cumpărătorilor de carte”, a declarat E.S. Domnul Hiroshi Ueda, Ambasadorul Japoniei în România în deschiderea evenimentului.

Pe parcursul celor cinci zile ale Bookfest, la standul Japoniei și pe scenele din cadrul salonului de carte vor fi organizate peste 60 de evenimente care vor atrage cu siguranță un public foarte numeros.

Iubitorii de literatură niponă vor avea ocazia să se întâlnească la Bookfest cu scriitori îndrăgiți precum Yōko Tawada sau Akira Mizubayashi, nume importante, cu volume traduse cu succes în limba română la editurile Polirom, respectiv Humanitas, care vor lua parte la lansări de carte și sesiuni de ședințe de autografe.

Lista evenimentelor care au în centru Japonia și invitații speciali prezenți la Bookfest 2022 îl include și pe scriitorul, muzicianul și jurnalistul catalan Francesc Miralles, autorul volumului  „Ikigai”, o carte esențială despre modul de viață japonez, tradusă cu succes la Editura Humanitas Fiction, precum și prelegeri despre profunda legătură dintre zen și arta japoneză a tragerii cu arcul sau despre ceremonia ceaiului.

Doi autori japonezi contemporani importanți vor intra în legătură cu iubitorii de literatură prezenți la Bookfest prin intermediul conexiunii online: Yōko Ogawa și Hiromi Kawakami, scriitori apreciați de publicul autohton, cu romane traduse la Humanitas Fiction, respectiv Polirom.

Marii maeştri ai literaturii japoneze și cărțile lor, Osamu Dazai, Yasunari Kawabata, Yukio Mishima sau Haruki Murakami, vor fi subiectul unor dezbateri și mese rotunde la care sunt așteptați să ia parte un număr impresionant de fani pe care acești scriitori i-au adunat în jurul cărților lor de-a lungul anilor.

Potrivit organizatorilor, o atenție specială în programul țării invitate este acordată tradiției manga, un subiect despre care vor fi organizate mai multe dezbateri diferite, unele dintre acestea în colaborare cu domnul Mihai Covaliu, Președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, alături de domnul Mihai Grăjdeanu, autor și profesor român de benzi desenate, inițiatorul Olimpiadei de Benzi Desenate, sub egida COSR, iar altele în colaborare cu domnul Mircea Mureșan, organizatorul East European Comic Con, în cadrul cărora vor fi analizate rolul și potențialul manga din perspective noi, cum ar fi sportul și afacerile. De asemenea, vor fi organizate și ateliere de manga, dedicate celor mai mici dintre cititori, aceștia având ocazia de a învăța despre manga prin experiență practică, de la compoziție până la desenul propriu-zis.

Pentru a marca 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, Japonia a pregătit, de asemenea, mai multe evenimente dedicate celor mai mici dintre cititori, între care un atelier de confecționat koinobori din hârtie – zmeie sub formă de crap, cu care se decorează casele japoneze, pentru ca băieții din casa respectivă să crească sănătoși – și un alt atelier de kamishibai – lectura unei povești, acompaniată de derularea unor imagini.

De asemenea, la cinematograful Bookfest vor fi proietate filme japoneze, realízate de regizori renumiți, precum Makoto Shinkai și alții.

Evenimentele din sfera cultural-artistică completează programul bogat al țării invitate la Bookfest 2022, anunță organizatorii. O ofertă variată de ateliere care au în centru haiku-ul, cea mai scurtă formă poetică din lume, Ikebana, aranjamentele florale japoneze care redau frumusețea utilizând flori, crengi, frunze, folosind plantele și spațiul din jurul acestora, Nihonga, pictura în stil japonez ce folosește tehnici și materiale diferite de cele din pictura occidentală, sau Nihon buyo, dansuri tradiționale japoneze, dansate în costume tradiționale – kimono – și în acompaniamentul muzicii japoneze vechi, vor completa arhitectura programului.

Bucuriile și descoperirile copilăriei la Bookfest Junior

Bookfest Junior 2022, singurul salon de carte destinat copiilor și adolescenți, își redeschide porțile de 1 iunie la Romexpo

În perioada 1–5 iunie Bookfest Junior 2022 vă așteaptă cu un program special destinat micilor cititori care au așteptat cu nerăbdare reîntâlnirea cu autorii și ilustratorii lor preferați.

Editurile le-au pregătit noi titluri și colecții, întâlniri cu autori și ilustratori, o mulțime de ateliere de desenat, de lectură creativă, expoziții de picturi și desene, spectacole de balet și recitaluri, și, nu în ultimul rând, vor descoperi prin evenimentele organizate special pentru copii de către Ambasada Japoniei, un univers și o cultură cu totul și cu totul fascinante.

Bookfest Junior se desfășoară în acelaşi timp și în același loc cu Salonul Internaţional de Carte Bookfest, la Romexpo, Bulevardul Mărăşti nr. 65-67 (Piaţa Presei Libere), Pavilionul B2, având un stand special, Colțul de lectură Bookfest Junior amenajat de Jysk, destinat evenimentelor pentru copii pregătite de editurile participante.

De asemenea, vizitatorii sunt așteptați cu reduceri pornind de la 10% și ajungând și la 70% la toate cărţile pentru copii şi adolescenţi, precum şi multe alte surprize, cadouri şi tombole cu premii, anunță un comunicat de presă.

Ca în fiecare an, marele premiu constă în două sute de cărți oferite de editurile participante la Bookfest Junior 2022. Talonul pentru concurs poate fi decupat din pliantul care conține harta-program Bookfest Junior 2022. Talonul trebuie depus în urna aflată în standul Bookfest Junior (Pavilionul B2). Extragerea celor doi câştigători va avea loc duminică, 5 iunie, ora 16.00, în standul Bookfest Junior. Regulamentul concursului este disponibil pe www.bookfest.ro.

Programul pliant Bookfest Junior 2022 cu harta standurilor editurilor participante și cu evenimentele din standul Bookfest Junior și din celelalte standuri este disponibil la fiecare dintre intrările din Pavilionul B, în standurile editurilor participante și în standul Bookfest Junior.

Programul evenimentelor de la Bookfest Junior 2022 poate fi consultat pe site-ul oficial www.bookfest.ro.

30
/01
/14

Tinereţile lui Daniel Abagiu, de Cezar Paul-Badescu, un roman al formării cu un personaj unic în literatura română – un fel de Holden Caulfield al lui Salinger, va apărea în cursul lunii februarie în Italia, în traducerea Irinei Turcanu, la Ciesse Edizioni, cu titlul Le giovinezze di Daniel Abagiu.

29
/01
/14

Romanul Ordinea, de Alexandru Ecovoiu, apărut în colecţia „Fiction LTD” a Editurii Polirom, va fi publicat în acest an la Editiones del Subsuelo din Spania, în traducerea lui Joaquín Garrigós.

21
/01
/14

Editura Humanitas şi Institutul Cervantes din Bucureşti vă invită miercuri, 22 ianuarie, ora 19.00, în Librăria Humanitas de la Cişmigiu, la lansarea volumului Eroul discret, primul roman publicat de Mario Vargas Llosa după acordarea Premiului Nobel pentru literatură în 2010.

21
/01
/14

Sîmbătă, 25 ianuarie, la ora 17.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (Bdul Elisabeta, nr. 38), poeta Ioana Nicolaie va susţine o lectură publică din volumul Autoimun, apărut recent la Editura Cartea Românească, şi în ediţie digitală. Autoimun este volumul cu care Ioana Nicolaie revine la poezie după un lung ocol în roman şi în literatura […]

20
/01
/14

Marti, 21 ianuarie, ora 19.00 Librăria Humanitas de la Cişmigiu vă invită la o seară dedicată scriitorului american F. Scott Fitzgerald şi romanelor Marele Gatsby şi Blândetea nopţii, capodoperele literaturii universale, recent apărute în ediţie de colecţie la Humanitas Fiction în traducerea lui Mircea Ivănescu.

12
/01
/14

Organizatorul şi iniţiatorul Galei Tinerilor Scriitori, Dan Mircea Cipariu, a declarat că premiul "Cartea de Poezie a anului 2013" nu se va mai decerna, după ce scriitorul Dan Sociu a confirmat că refuză să primească această distincţie.

09
/01
/14

Asociaţiile de bibliotecari din România protestează, printr-o scrisoare deschisă adresată Guvernului României, faţă de desfiintarea Bibliotecii Pedagogice Naţionale "I.C. Petrescu" din Bucureşti, care devine secţie a Bibliotecii Centrale Universitare "Carol I", potrivit unei Ordonanţe de Urgenţă.

06
/01
/14

Care este legătura dintre Seinfeld şi o tumoare pe creier? Adrian Novac ne invită să descoperim răspunsul în romanul său de debut, „Eu, Seinfeld şi tumoarea”, inspirat din propria sa întâlnire cu „apocalipsa medicală”.

03
/01
/14

"Istoria iubirii", de Simon May, cărţi de Orhan Pamuk, Norman Manea şi Julian Barnes, bestselleruri internaţionale, volume de medicină şi despre fotografie sunt doar câteva dintre cărţile lui 2014 - noutăţile editoriale de care cititorii români se vor bucura în acest an.

01
/01
/14

Poetul Traian T. Coşovei a murit miercuri dimineaţă, la ora 9.30, la Spitalul Carol Davila din Capitală, la vârsta de 59 de ani, din cauza unor probleme medicale, a declarat pentru Mediafax Dan Mircea Cipariu, preşedintele secţiei de poezie a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Bucureşti.