Ce ne aduce „Toamna Clasică la Casa Artelor Dinu Lipatti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-ne-aduce-toamna-clasica-la-casa-artelor-dinu-lipatti/

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 13 noiembrie 2021, de la 18:00, la cea de-a II-a Ediţie a Evenimentului „Toamna Clasică la Casa Artelor Dinu Lipatti”, eveniment ce se va desfăşura în Salonul de Muzică.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2021

Acordurile muzicii clasice universale, redate de artiștii invitați ai Casei Lipatti, vor transmite emoția și melancolia acestui anotimp publicului nostru, într-un spațiu elegant, încărcat de istorie, în casa marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti. Casa Artelor Dinu Lipatti, o bijuterie arhitectonică construită în anul 1902, este unul dintre primele proiecte ale arhitectului Petre Antonescu, autor, printre altele al unor clădiri bucureștene emblematice precum Primăria Municipiului București, Arcul de Triumf sau Banca de Investiții.

De la orele 18:00, publicul este așteptat în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, unde va avea loc Recitalul Extraordinar de muzică clasică universală în interpretarea Bucharest Wind Ensemble, format din artiștii Irina Naneș – flaut, Valentin Ghita – oboi, Flaviu Ludușan – clarinet, Dumitru Dumitrache – corn, Ionuț Roșca – fagot. În Program au fost incluse creații de Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Johann Strauss, Abreu Zequinha, Claude Debussy, George Bizet, George Gershwin, Julio Sanders.

De la orele 19:00, în Salonul de Muzică, va fi proiectat filmul „Dinu Lipatti, muzică și geniu”, realizat de Mihaela Natalia Poenaru, o producție Trinitas TV în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Filmul aduce în atenția publicului viața și opera marelui muzician român. De la casa din București și domeniul de la Fundățeanca, până la Conservatorul de la Geneva, filmul prezintă aspecte inedite despre Dinu Lipatti, unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea. Printre cei care evocă în film uriașa personalitate artistică a muzicianului se numără regretatul muzicolog și profesor Viorel Cosma, pianistul și compozitorul Corneliu Gheorghiu, prieten și coleg de studii cu Dinu Lipatti, biograful Grigore Bărgăuanu, precum și alți specialiști.

Cu o activitate care cuprinde mai mult de 50 de concerte începând cu 2013, anul înființării, Bucharest Wind Ensemble urmărește constant diversificarea combinațiilor instrumentale pentru a cuprinde astfel majoritatea genurilor camerale care se adresează instrumentelor de suflat. Ansamblul a colaborat, printre altele, cu Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica din Chișinău, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica Pitești, Fundația Academia Classica (Bulgaria), Gminne Centrum Kultury w Nowogrodźcu (Polonia), Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Uniunea compozitorilor și muzicologilor din România, Muzeul Național „George Enescu”, Fundația A.C.U.M.M. În anul 2018, cu ocazia inaugurării Casei Artelor Dinu Lipatti, la cea de-a II-a Ediție a Festivalului „I Love Lipatti” (19-25 martie 2018), Bucharest Wind Ensemble a interpretat în Premieră Mondială „Integrala compozițiilor pentru instrumente de suflat” de Dinu Lipatti. La cea de-a V-a Ediție a Festivalului „I Love Lipatti” din acest an (19-21 martie 2021), Bucharest Wind Ensemble a interpretat în Premieră Online Mondială „Integrala compozițiilor pentru instrumente de suflat” de Dinu Lipatti, Recitalul Extraordinar fiind transmis pe pagina noastră de Facebook pentru publicul nostru din întreaga lume.

Conceptul Evenimentului „Toamna Clasică la Casa Artelor Dinu Lipatti” îi aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să facă dovadă administrării serului prin prezentarea certificatului verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măștii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanților.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea.

Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63.

07
/10
/22

Soprana Diana Alexe este un artist cu un foarte frumos și promițător început de carieră. Invitată pentru prima oară în Stagiunea de marți seara, secondată de pianista Raluca Ouatu, artista va evolua pe scena Sălii mici a Ateneului Român, marți, 11 octombrie 2022, la ora 19.00, într-un program de lieduri și arii din operă.

26
/09
/22

A XVII-a ediție a Festivalului Internațional de muzică de cameră SoNoRo, intitulată Orient Express, va avea loc în Cluj-Napoca, în perioada 26 septembrie – 2 octombrie 2022. Festivalul a început în București, în data de 16 septembrie, și va continua în Cluj cu opt concerte inedite.

21
/09
/22

Cel mai renumit festival de jazz din România a ajuns la a 50-a ediție. Sibiu Jazz Festival reprezintă o întâlnire cu istoria, cu capitole scrise pe note înșirate peste jumătate de secol. În perioada 25-30 octombrie (începând de marți până duminică) jazzul va suna în inima Sibiului, în spațiile deja consacrate și cunoscute precum: Filarmonica de Stat Sibiu, Teatrul Național ‘Radu Stanca’, Biblioteca Județeană ASTRA, Biserica Evanghelică ‘Sfânta Maria’ și Centrul Istoric (parada de jazz).

20
/09
/22

Yasmin Levy, legenda muzicii iudeo-spaniole, revine în decembrie în România după 10 ani de la primul concert. Prima sa apariție artistică în România a avut loc în 2011 în cadrul Festivalului Internațional George Enescu de la București. Artista din Israel va susține un concert pe 11 decembrie la Sala Palatului din Capitală alături de chitaristul său și Orchestra Metropolitană București formată din peste 80 de artiști, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

20
/09
/22

Dulce Pontes, regina muzicii fado, revine în România într-un spectacol extraordinar pe 10 decembrie la Sala Palatului din București. Celebra cântăreață portugheză a mai încântat și în 2015 spectatorii români, promițând atunci că va reveni.

19
/09
/22

Filarmonica „George Enescu” anunţă deschiderea noii stagiuni camerale 2022-2023 cu o serie de concerte de excepţie strânse sub egida S#arp Festival, ce va avea loc între 29 septembrie - 2 octombrie 2022, în Sala mare a Ateneului Român.