Ce ne aduce „Toamna Clasică la Casa Artelor Dinu Lipatti”
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-ne-aduce-toamna-clasica-la-casa-artelor-dinu-lipatti/

Casa Artelor Dinu Lipatti vă invită sâmbătă, 13 noiembrie 2021, de la 18:00, la cea de-a II-a Ediţie a Evenimentului „Toamna Clasică la Casa Artelor Dinu Lipatti”, eveniment ce se va desfăşura în Salonul de Muzică.

Un articol de Liliana Matei|9 noiembrie 2021

Acordurile muzicii clasice universale, redate de artiștii invitați ai Casei Lipatti, vor transmite emoția și melancolia acestui anotimp publicului nostru, într-un spațiu elegant, încărcat de istorie, în casa marelui pianist și compozitor Dinu Lipatti. Casa Artelor Dinu Lipatti, o bijuterie arhitectonică construită în anul 1902, este unul dintre primele proiecte ale arhitectului Petre Antonescu, autor, printre altele al unor clădiri bucureștene emblematice precum Primăria Municipiului București, Arcul de Triumf sau Banca de Investiții.

De la orele 18:00, publicul este așteptat în Salonul de Muzică al Casei Lipatti, unde va avea loc Recitalul Extraordinar de muzică clasică universală în interpretarea Bucharest Wind Ensemble, format din artiștii Irina Naneș – flaut, Valentin Ghita – oboi, Flaviu Ludușan – clarinet, Dumitru Dumitrache – corn, Ionuț Roșca – fagot. În Program au fost incluse creații de Wolfgang Amadeus Mozart, Joseph Haydn, Johann Strauss, Abreu Zequinha, Claude Debussy, George Bizet, George Gershwin, Julio Sanders.

De la orele 19:00, în Salonul de Muzică, va fi proiectat filmul „Dinu Lipatti, muzică și geniu”, realizat de Mihaela Natalia Poenaru, o producție Trinitas TV în parteneriat cu Institutul Cultural Român. Filmul aduce în atenția publicului viața și opera marelui muzician român. De la casa din București și domeniul de la Fundățeanca, până la Conservatorul de la Geneva, filmul prezintă aspecte inedite despre Dinu Lipatti, unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea. Printre cei care evocă în film uriașa personalitate artistică a muzicianului se numără regretatul muzicolog și profesor Viorel Cosma, pianistul și compozitorul Corneliu Gheorghiu, prieten și coleg de studii cu Dinu Lipatti, biograful Grigore Bărgăuanu, precum și alți specialiști.

Cu o activitate care cuprinde mai mult de 50 de concerte începând cu 2013, anul înființării, Bucharest Wind Ensemble urmărește constant diversificarea combinațiilor instrumentale pentru a cuprinde astfel majoritatea genurilor camerale care se adresează instrumentelor de suflat. Ansamblul a colaborat, printre altele, cu Orchestra Națională Radio din București, Filarmonica din Chișinău, Orchestra de Cameră Radio, Filarmonica Pitești, Fundația Academia Classica (Bulgaria), Gminne Centrum Kultury w Nowogrodźcu (Polonia), Centrul Național de Artă „Tinerimea Română”, Uniunea compozitorilor și muzicologilor din România, Muzeul Național „George Enescu”, Fundația A.C.U.M.M. În anul 2018, cu ocazia inaugurării Casei Artelor Dinu Lipatti, la cea de-a II-a Ediție a Festivalului „I Love Lipatti” (19-25 martie 2018), Bucharest Wind Ensemble a interpretat în Premieră Mondială „Integrala compozițiilor pentru instrumente de suflat” de Dinu Lipatti. La cea de-a V-a Ediție a Festivalului „I Love Lipatti” din acest an (19-21 martie 2021), Bucharest Wind Ensemble a interpretat în Premieră Online Mondială „Integrala compozițiilor pentru instrumente de suflat” de Dinu Lipatti, Recitalul Extraordinar fiind transmis pe pagina noastră de Facebook pentru publicul nostru din întreaga lume.

Conceptul Evenimentului „Toamna Clasică la Casa Artelor Dinu Lipatti” îi aparține pianistei și regizoarei Alice Barb, Directorul fondator al Casei Artelor Dinu Lipatti.

Participarea la Evenimentele organizate de Casa Artelor Dinu Lipatti este posibilă doar persoanelor care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 şi pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, respectiv persoanelor care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi şi a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2. Persoanele care sunt vaccinate trebuie să facă dovadă administrării serului prin prezentarea certificatului verde. De asemenea, este obligatorie purtarea măștii, iar la intrarea în Casa Lipatti va fi măsurată temperatura participanților.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.iabilet.ro și în rețeaua iabilet.ro/retea.

Persoanele cu dizabilități și însoțitorii acestora au acces gratuit, doar cu rezervare la numărul de telefon 031 425 25 63.

29
/01
/24

Primul concert al lunii februarie la Sala Radio vă invită la o frumoasă călătorie muzicală prin Viena imperială. Vineri, 2 februarie 2024 (19.00), veți asculta creații semnate de doi mari compozitori austrieci, care și-au desfășurat o mare parte din activitatea lor artistică în spațiul vienez – MOZART și BRUCKNER – lucrări interpretate de ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului vienez SASCHA GOETZEL.

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.