Ce nu știați despre istoria Societăţii Române de Radiodifuziune
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-nu-stiati-despre-istoria-societatii-romane-de-radiodifuziune/

Societatea Română de Radiodifuziune emite oficial prima emisiune pe unde în anul 1928, la data de 1 noiembrie . Începând cu acestă dată, putem spune că tot ce s-a emis în eter s-a constituit în Arhiva Radio.

Un articol de Marian Șușu|2 septembrie 2020

  • „Fonoteca de Aur” a Societăţii Române de Radiodifuziune s-a constituit în anul 1978 la recomandările tuturor redacţiilor din radio?
  • Prima bandă magnetică , cu număr de inventar şi cotă, a apărut în anul 1958?
  • Interpreţii de muzică, de toate genurile, încă din anul 1935 , în urma unor selecţii riguroase, intrau în direct la microfonul Radiodifuziunii Române?
  • În anul 1937, marele compozitor George Enescu a condus comisia de selecţie a tinerelor talente româneşti, în vederea apariţiei  acestora în direct la microfonul Radiodifuziunii Române?
  • Noul sediu al Societăţii Române de Radiodifuziune a fost dat în folosinţă în anul 1953?
  • În decembrie 1958, Maria Tănase a făcut primele înregistrări în studiourile Radiodifuziunii Române?
  • Arhiva Radio deţine numeroase înregistrări de voce ale unor scriitori celebri precum Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Geo Bogza, Nichita Stănescu, Marin Sorescu şi alţii…?
  • Primele cuplete „Stroe  şi Vasilache” s-au înregistrat în studiourile Radiodifuziunii Române în anul 1935?
  • La aniversarea celor 80 de ani de existenţă , în urma votului ascultătorilor, selecţia de 80 de melodii votate a fost  transpusă pe un Album Aniversar „80 de ani de muzica în 80 de ani de radio” pentru care Radioul a primit Discul de Platină?
  • În Arhiva Radiodifuziunii Române  sunt depozitate primele concerte ale Festivalului George Enescu Ediţia I, septembrie  anul 1958, ediţie la care au participat nume sonore precum dirijorii Constantin Silvestri, Mihail Jora, Sir John Barbirolli, sau, violoniştii Yehudi Menuhin , elevul lui George Enescu, şi David Oistrah?

Sursa informațiilor:

Serviciul Partimoniu Cultural şi Arhive

Societatea Română de Radiodifuziune

06
/06
/14

Abonamentele pentru cel mai important eveniment muzical al acestei toamne, RadiRo – Festivalul Internaţional al Orchestrelor Radio, ediţia a II-a, organizat de Radio România, pot fi achiziţionate începând cu data de 5 iunie, online, în reţeaua bilete.ro, sau în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro, în magazinele Germanos şi la casa de bilete a Sălii Radio.

05
/06
/14

Pentru a marca la Bucureşti Ziua Naţională a Portugaliei (10 iunie), Ambasada Portugaliei la Bucureşti şi Orchestrele şi Corurile Radio propun publicului joi, 12 iunie, la Sala Radio, de la 19.00, un concert extraordinar de fado.

04
/06
/14

Miercuri, 4 iunie 2014, începând cu ora 19, publicul meloman va avea ocazia de a-i reîntâlni pe Gabriel și Simina Croitoru nu numai interpretând, ca soliști, Mozart pe scena Studioului „Mihail Jora“, ci şi în calitate de invitați la evenimentul prilejuit de lansarea albumului W. A. MOZART, J. BRAHMS: SIMINA CROITORU; GABRIEL CROITORU, produs de Editura Casa Radio. Lansarea va avea loc în pauză concertului, în foaierul central al Sălii Radio, fiind urmată de o sesiune de autografe, la finalul concertului.

04
/06
/14

Cea de-a şaptea ediţie a Turneului Naţional Stradivarius se află în plină desfăşurare, cu săli de concerte arhipline de fiecare dată. Violonistul Alexandru Tomescu şi vioara Stradivarius, alături de pianistul Eduard Kunz au străbătut deja şapte dintre cele 12 oraşe care se regăsesc în itinerarul evenimentului, înregistrând în fiecare dintre oraşele vizitate – Târgu Mureş, Bistriţa, Cluj-Napoca, Timişoara, Oradea, Hunedoara şi Sibiu - succese extraordinare.

30
/05
/14

Ce au în comun pianiștii Radu Lupu și Valentin Gheorghiu, violoniștii Silvia Marcovici și Alexandru Tomescu, cântărețele Ileana Cotrubaș și Viorica Cortez, pe lângă faptul că sunt artiști cu o carieră internațională? Cu toții au debutat ca laureați ai Concursului Internațional „George Enescu”. Anul acesta, evenimentul se află la a XIV-a ediție.

28
/05
/14

Pe 4 iunie, de la ora 19. 00, la Sala Radio, doi artişti români – dirijorul Cristian Florea şi violonistul Gabriel Croitoru (de această dată la violă) – se vor alătura fiicelor lor (două tinere violoniste): Maria Montserrat Florea, respectiv Simina Croitoru, ambele deja apreciate în cadrul concursurilor internaţionale la care au participat.

27
/05
/14

Seria de evenimente aniversare ARCUB 18 ani se încheie pe 28 mai, cu un concert de swing, susţinut de Virgil Ianţu, alături de Bucharest Jazz Orchestra. Evenimentul va avea loc la Sala ARCUB, începând cu ora 20.00. Intrarea este liberă.

26
/05
/14

Baletul e scump, spune povești siropoase și se adresează mai mult fetelor. Sunt câteva dintre miturile care ne țin departe de sala de spectacol. Corina Dumitrescu, de 20 de ani prim-solistă a Operei Naționale București, ne spune cum stau lucrurile în realitate.

26
/05
/14

După aproape 3 săptămâni de festival, EUROPAfest s-a încheiat pe 24 mai 2014 cu concertul de Gală aducându-i pe scena Teatrului Odeon pe cei mai buni muzicieni din cele două concursuri Bucharest International Jazz Competition şi Jeunesses International Flute Competition "Dinu Lipatti" desfăşurate în cadrul festivalului în perioada 17-24 mai 2014.