Ce podcasturi mai ascultăm: „Zest“, cu Sabina Varga
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-podcasturi-mai-ascultam-zest-cu-sabina-varga/

Ziarul Metropolis vă recomandă „Zest“, un podcast despre plăcerea şi uimirea de a scrie. Invitaţi sunt scriitori, jurnalişti, copywriteri, bloggeri şi oricine scrie cu poftă şi nu s-ar putea opri din asta nici dacă ar vrea.

Un articol de Dan Boicea|16 septembrie 2020

Podcastul este realizat de Sabina Varga, ea însăși pasionată de scris. Sabina are experiență ca jurnalist și copywriter, iar, momentan, lucrează în domeniul marketingului și comunicării. La realizarea podcastului o ajută Silviana Toader, responsabilă de identitatea vizuală.

1. Cel mai ascultat episod al podcastului tău este…

Sabina Varga: …Petronela Rotar: Să nu-ți fie frică de frică

2. Cea mai interesantă idee pe care ai auzit-o într-un episod al podcastului realizat de tine este…

…o idee care se tot repetă în mai multe episoade: aceea că mai nimeni nu vrea să se identifice ca scriitor. Chiar și cei cu câteva cărți publicate și un public serios ezită când sunt numiți astfel. Aleg ideea asta pentru că spune multe despre cum e perceput scrisul, ca ceva rezervat unei elite. Iar scriitorul e învăluit în mister și în multe mituri. A-ți asuma că ești scriitor pare o îndrăzneală și o sfidare a unor standarde imposibil de atins. Pe mine mă enervează ideea asta. Cred că am avea cu toții de câștigat dacă scrisul ar fi dat jos de pe piedestal. Iar misiunea Zest este să contribuie la popularizarea acestei activități, care este mult mai diversă și accesibilă decât ar crede mulți.

3. Cum îl poate ajuta podcastul pe ascultătorul tău?

În trei feluri:

1) Invitații Zest sunt oameni cu experiență, de la care cei pasionați de scris pot afla lecții, sfaturi și recomandări de resurse.
2) Invitații Zest știu să spună povești, dar și să-și aranjeze ideile, să fie clari și convingători. Exercițiul scrisului te ajută să fii mai structurat și organizat. De aceea, cred că ei sunt exemple bune nu doar de scris, dar și de gândit și vorbit.
3) Zest îi ajută pe ascultători să se apropie de autorii preferați, dar și să facă descoperiri.

4. Ce alt podcast mai recomanzi și de ce?

Recomand Reconectat pentru subiectul îndrăzneț și calitatea discuțiilor, dar și pentru că e un exemplu de „așa da“ la editarea audio.

5. Care sunt cele mai dragi trei episoade pe care le-ai realizat?

Greu de ales. Îmi amintesc cu drag de interviul cu Ioan T. Morar, o persoană caldă, cu umor și multe povești interesante de spus. M-au surprins deschiderea lui și generozitatea de care a dat dovadă în tot procesul. Mi-a plăcut mult și să fac o compilație de răspunsuri la o întrebare pe care o pun la finalul fiecărui interviu. Și voi alege un episod atipic, care mi-e drag pentru că e o discuție „din culise“ cu colega mea de podcast, Silviana, în care nu ne luăm în serios, pentru că așa sunt întâlnirile dintre noi.

Unde poate fi ascultat podcastul

Spotify

Apple

Google

YouTube

Stitcher

CastBox

Ce este un podcast

Podcastul este o emisiune audio înregistrată, pe diverse teme, pe care o poți asculta pe mai multe platforme și cu diverse dispozitive: desktop, smartphone, tabletă, iPod.



17
/05
/23

Jurnalista de televiziune, publicista și romanciera Marilena Rotaru a împlinit 75 de ani de viață și 55 de ani de carieră. Cu această ocazie, renumita realizatoare de programe culturale la TVR a acordat recent un interviu inedit, publicat în mai 2023, în revista de literatură „Cuvânt românesc” din Madrid, Spania, realizat de scriitoarea și jurnalista Rhea Cristina.

21
/04
/23

Despre Corina Sîrghi, cea care și-ar fi dorit să se nască în Sicilia, cea care crede că zambilele miros a un nou început, cea care are o slăbiciune pentru cuvântul „șarlatan“, Corina care bea prosecco și care ar întinde mese de dimineața până seara. Despre ea și despre alfabetul vieții ei, în rândurile următoare.

24
/02
/23

INTERVIU Spectacolul „Un basm urban”, semnat de Norbert Boda, este una dintre noutățile de pe scena teatrală bucureșteană care ne atrag atenția în aceste zile. Înainte de premiera de la Teatrul Metropolis, am stat de vorbă cu tânărul regizor despre musicalul care abordează poveștile orfanilor. Iată ce am aflat! 

10
/02
/23

Luna Maar este o vocalistă, compozitoare și chitaristă din România, născută în Deva. S-a mutat în București, unde a absolvit Universitatea Națională de Muzică.

20
/01
/23

Ziarul Metropolis vă recomandă „Hacking Work“, primul podcast din România care vorbește clar, curajos și cinstit despre piața muncii, angajați și organizații, competență și performanță, climat și mentalități, creativitate și eficiență, colaborare și recompensă, oameni și nu resurse, leadership și nu leadershit.

16
/01
/23

Tatiana Ernuțeanu, poetă, eseistă și publicistă, a publicat recent volumul „Buletin de știri blues“, la Editura Tracus Arte (2022) și volumul „Carne, visuri si oase triste uitate în Hydra“, Editura Eikon (2020). Scrie pentru revistele Forbes Life și Psychologies.

11
/01
/23

The Strizzers sunt o trupă de rock alternativ din București, care își invită ascultătorii să exploreze alături de ei un nou concept – rockul urban.