Ce prezic visele?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-prezic-visele/

Visele au fascinat mereu oamenii. Ele s-au dovedit a fi o cheie importantă către universul psihic al unei persoane. Fie că exprimă simbolic temerile sau problemele cuiva, fie că, uneori, prezic evenimente, visele au un rol esenţial, de multe ori ignorat, în viaţa fiecăruia dintre noi.

Un articol de Cristina Drăgulin|1 iulie 2014

Analiza și identificarea semnificației viselor depind de cât de bine cineva se cunoaște pe sine. Mă refer, desigur, la acele imagini și procese psihice care survin în fazele mai puțin profunde ale somnului.

Deși unele simboluri au sensuri umane universale, uneori chiar și acestea sunt investite cu semnificații personale ce țin de particularitățile personalității și vieții unui individ. Analiza viselor este o tehnică des folosită în psihoterapie, fiind un instrument de valoare în procesul de rezolvare a problemelor clienților.

Putem „prezice viitorul” cu ajutorul viselor? Poate da, poate nu, însă formula „a prezice viitorul” este sigur pleonasm, căci „a prezice” înseamnă „a ghici viitorul” sau „a anunța dinainte ce se va întâmpla în viitor”. Deci, nu putem prezice decât… evenimente din viitorul apropiat sau îndepărtat. Iar a prevesti anumite lucruri nu presupune să fii profet, ci doar să fii un bun cunoscător al propriei persoane și un fin observator al celorlalți.

Uneori, interpretarea viselor depinde de… visurile unui individ. În acest caz, vreau să subliniez diferența de sens dintre vise și visuri. Al doilea plural menționat se referă la „aspirații, dorințe” precum în expresia „a-și vedea visurile cu ochii”, adică „și-a văzut dorințele împlinite”. Desigur, chiar și visele pot deveni realitate!

Foto: The Persistence of Memory – Salvador Dali (Wikipedia)

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]

25
/02
/14

,,Plătiți locație?” Mulți am fi nedumeriți, cel puțin în primele momente, dacă ni s-ar adresa această întrebare. Am înțeles oare greșit? O fi spus persoana respectivă „ați găsit o locație”? Despre cum se folosește ,,locația” corect, aflăm astăzi la rubrica Dans printre cuvinte.

18
/02
/14

„1984” de George Orwell, „Minunata lume nouă” de Aldous Huxley și - mai recent - ,,Jocurile Foamei”, de Suzanne Collins fac parte din topul distopiilor. Distopie... opusul utopiei. Dar ce înseamnă, mai exact? Aflăm astăzi, în cadrul noii rubrici „Dans printre cuvinte“.

Pagina 4 din 41234