Ce citim în ianuarie: recomandările lui Andrei Crăciun
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-sa-citim-in-luna-ianuarie-recomandarile-lui-andrei-craciun/

Inaugurăm astăzi rubrica „Ce să citim luna aceasta”. Primul chemat să ne facă trei recomandări de lectură este ziaristul şi scriitorul Andrei Crăciun, colaborator al Ziarului Metropolis.

Un articol de Ziarul Metropolis|25 ianuarie 2018

De la Madrid, unde are o bursă la Escuela de Escritores, ziaristul Andrei Crăciun, care este și nuvelist (Pălăria albastră și alte povestiri, Herg Benet, 2015; Îndurabile, Herg Benet, 2017; Aleea Zorilor, Polirom, 2017), eseist (Baricadele I-III, Hyperliteratura, 2017), dar și poet (Poezii pentru acea necunoscută, Herg Benet, 2015; Toată poezia lumii, Hyperliteratura, 2017), ne propune trei titluri abia apărute în România. Iată-le!

Mariana Enriquez, „Ce-am pierdut în foc”, Editura Art, 2017

Prima dată am văzut cartea Marianei Enriquez într-o librărie bucureșteană. Am răsfoit-o, mi s-a părut o promisiune și mi-am propus să o cumpăr într-o zi de leafă. Apoi, la Madrid, unde se discută aprins literatura de limbă spaniolă, numele Marianei Enriquez a apărut din nou. În aceste dezbateri, ea nu mai era o promisiune. Era o certitudine. Una dintre marile scriitoare ale timpului prezent.

În plus, mai era și ziaristă la bază, ceea ce mi-o aducea foarte aproape de inimă. Am început să o citesc, folosindu-mă de spaniola precară pe care o posed. Chiar și așa, am reușit să îi văd marea frumusețe. O scriitoare la intersecția dintre Cortázar și Bolaño. Nu e o estetă, dar nici nu trebuie să fie. Povestirile ei au crescut pe sub pielea vieții adevărate, întocmai ca niște tumori care se cereau extirpate. În plus, citind această carte, puteți afla și incredibila și trista poveste a Piticului Clăpăug.

Radu Cosașu, „Fotbal plus ai mei și ai noștri”, Editura Polirom, 2017

O mare bucurie pentru toți cosașienii – această carte care strânge editorialele publicate între 1991 și 1997 de Radu Cosașu în săptămânalul Fotbal plus. În biografia mea, Fotbal plus este cel mai important ziar, pentru că a fost primul. Fotbal plus mi-a asigurat o devenire, iar Radu Cosașu, de atunci, de la 1991, mi-a fost, neîncetat, maestru, mentor, și ceva mai mult, mult mai mult.

Poate că nu veți regăsi aici, ca mine, copilăria dumneavoastră. Poate că nici măcar nu vă interesează fotbalul din ultimul deceniu al mileniului al II-lea (deși ar trebui, fiindcă a fost atât de frumos). Tot aveți ce anume citi: minunata tandrețe textuală a lui Radu Cosașu, care știe să facă un miracol din arenele și speranțele și ratările și golurile de pe globul pământesc.

Bruce Springsteen, „Born to Run”, Editura Polirom, 2017

Pe Bruce Springsteen i-l datorez, în mod paradoxal, tot săptămânalului Fotbal plus (vezi punctul 2). Aici am citit că este cântărețul preferat al lui Roberto Baggio. Roberto Baggio era fotbalistul meu preferat, așa că n-a durat decât o casetă audio până când Bruce Springsteen a devenit și cântărețul meu preferat.

Era o casetă audio care se auzea fâșâit, erau anii `90, America era departe și toate visele ne erau tinere. Și iată-mă acum, înaintând spre apus, citind viața domnului Springsteen cu un amestec de uluire și melancolie și gratitudine că l-am aflat din timp.

Tot aveți ce anume citi: minunata tandrețe textuală a lui Radu Cosașu, care știe să facă un miracol din arenele și speranțele și ratările și golurile de pe globul pământesc. (Andrei Crăciun, despre „Fotbal plus ai mei și ai noștri”)

Foto: Timpul

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.