Ce vedem la Pelicula 2019?
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-vedem-la-pelicula-2019/

PREVIEW. Au mai rămas doar câteva zile până la începerea unei noi ediţii a singurului festival de film şi cultură ibero-americană din Bucureşti. Ce surprize ne rezervă Pelicula 2019?

Un articol de Liliana Matei|3 septembrie 2019

Între 11 și 15 septembrie, festivalul Pelicula își așteaptă publicul cu o ediție de zile mari. Jurul acestei ediții este alcătuit din Sylvie Debs (Franța, Specialistă în cinematgrafie braziliană), Bogdan Dumitrache (România, actor – Pororoca, Din dragoste, cu cele mai bune intenţii, Poziția copilului, etc) și Boglarka Nagy (România-Germania, directoarea generală a Confederatiei Internaționale de Cinematografe de Artă – CICAE, Berlin)

Juriul va selecta Cel mai bun film din cele 5 titluri ale Competiției oficiale: BENZINHO (Brazilia- Uruguay, regia: Gustavo Pizzi), CANCION SIN NOMBRE (Peru, regia: Melina León), LA CAMARISTA (Mexic, regia: Lila Avilés), ROJO (Argentina, regia: Benjamin Naishtat), TARDE PARA MORIR JOVEN (Chile, 2018, regia: Dominga Sotomayor).

În fiecare an, Película dorește să celebreze cinematografia și cultura Ibero-Americană, de aceea, serile festivalului sunt însoțite de proiecții speciale urmate de întâlniri cu publicul: LAS NINAS BIEN (Mexic, regia: Alejandra Márquez Abella), WINAYPACHA (Peru, regia: Oscar Catacora), LA CORDILLERA DE LOS SUENOS (Chile, regia:: Patricio Guzman), YULI (Spania, regia: Iciar Bollain).

Filmul de închidere, TANGO SUOMI, este o coproducție Argentina-Finlanda și ne oferă bucuria de a o avea alături de noi pe argentinianca Gabriela Aparici, regizorul și producatorul acestuia. Conform tradiției anuale, după film va urma o seară de Milonga în Atriumul Institutului Francez.

Unul dintre filmele iconice ale Braziliei, CENTRAL DO BRASIL,  va deschide miercuri, 11 septembrie, cea de-a patra ediție a festivalului Película!

În cadrul festivalului ce are Brazilia în focus, vor fi prezentate 4 filme braziliene, producții remarcabile, care tratează subiecte sociale de actualitate. Alături de acestea spectatorii se vor putea bucura de un show de capoeira realizat de  Alemar Capoeira Group, o degustare de sucuri naturale Rio Juice, precum și de demonstrațiile de muzică oferite de Gabriela Costa & Alex Man, alături de un concert susținut de Mara Halunga & Caue de Marinis Project. În plus, publicul va putea participa la atelierul culinar cu bunătăți braziliene.

Filmele din competiția Pelicula 2019

BENZINHO/LOVELING

Dramă, Brazilia- Uruguay, 2018

Regia: Gustavo Pizzi

Cu: Karine Teles, Otavio Muller

Date difuzare: 13.09/15.09

La marginile orașului Rio de Janeiro, Irene are la dispoziție doar câteva zile pentru a-și învinge anxietatea și a-și recâștiga încrederea în sine, înainte de a-l trimite pe băiatul ei cel mare de-acasă.

CANCION SIN NOMBRE

Dramă, Peru, 2019

Regia: Melina León

Cu: Pamela Mendoza, Tommy Paraga

Date difuzare: 14.09/15.09

Fiica nou născută a Georginei, o tânără care locuiește în Anzi, este răpită dintr-o clinică falsă. Eforturile ei disperate de a-și găsi copilul o duc către sediul unei publicații renumite. Bazat pe o întâmplare reală.

LA CAMARISTA

Dramă, Mexic, 2018

Regia:Lila Avilés

Cu:Gabriela Cartol, Teresa Sánchez

Date difuzare: 12.09/15.09

Eve, o tânără cameristă dintr-un hotel luxos din Mexico City, se confruntă cu monotonia zilelor lungi de muncă examinând în tăcere lucrurile uitate și făcându-și prieteni care îi alimentează visul recent descoperit de a duce o viață mai bună.

ROJO

Thriller, Argentina, 2018

Regia: Benjamin Naishtat

Cu: Claudio Martinez Bel, Mara Bestelli, Alfredo Casto

Date difuzare: 14.09/15.09

La mijlocul anilor ‘70, un om bizar ajunge intr-un oras de provincie linistit. Aflat intr-un restaurant, el incepe sa-l insulte, fara nici un motiv, pe Claudio, un avocat renumit.

TARDE PARA MORIR JOVEN

Dramă, Chile, 2018

Regia: Dominga Sotomayor

Cu: Demian Hernandez, Antar Machado, Magdalena Totoro

Date difuzare: 12.09/15.09

În vara anului 1990, în Chile, un mic grup de familii trăiește într-o comunitate izolată, chiar la poalele Anzilor, construind o lume nouă, departe de excesele din oraș.

Filme în afara competiției, la Pelicula 2019

AMORES PEROS

Dramă/Thriller, Mexic, 2000

Regia: Alejandro Gonzalez Inarritu

Cu: Emilio Echevarria, Gael Garcia Bernal, Goya Toledo

Date difuzare: 14.09

Un oribil accident de mașină conectează trei povești, fiecare implicând personaje care se confruntă cu pierderi, regrete și realitățile dure ale vieții, totul în numele iubirii.

CALIFORNIA – FOCUS BRAZILIA

Drama/Romantic, Brazilia, 2015

Regia: Marina Person

Cu: Clara Gallo, Caio Horowicz, Caio Blat

Date difuzare: 12.09/14.09

São Paulo, 1984. Estela trece prin delicata fază a adolescenței. Sex, dragoste, prietenie – totul pare prea complicat.

CENTRAL DO BRASIL – FOCUS BRAZILIA (foto sus)

Dramă, Brazilia,1998

Regia: Walter Salles

Cu: Fernanda Montenegro, Vinicius De Oliveira, Marilia Pera

Date difuzare: 11.09/15.09

Călătoria plină de emoții a unei foste învățătoare, care redactează scrisori pentru cei care nu știu să scrie, și a unui băiat a cărui mamă a murit recent, în căutarea tatălui pe care nu l-a cunoscut niciodată.

CINE CUBANO partea întâi

Date difuzare: 11.09

CINE CUBANO partea a doua

Date difuzare: 14.09

Școala San Antonio de los Baños reprezintă de peste 30 de ani un loc de referință pentru formarea cineaștilor din  America Latină.  Programul prezintă o selecție de scurt metraje non-ficțiune, cu o identitate puternică.

LA CORDILLERA DE LOS SUENOS

Documentar, Chile, 2019

Regia: Patricio Guzman

Date difuzare: 14.09

După ce a cuprins nordul în „Nostalgie pentru lumină” și sudul în „Nasturele de perlă”, scenele lui din avest film se apropie de ceea ce numește „coloana vertebrală revelatoare a trecutului și istoriei recente chiliene”.

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM DE LA HUESCA – selecții (partea întâi)

Date difuzare: 12.09

FESTIVALUL INTERNAȚIONAL DE FILM DE LA HUESCA – selecții (partea a doua)

Date difuzare: 13.09

Producția regională de scurtmetraj în America Latină își are una dintre sursele principale în Festivalul Internațional de Film de la Huesca. Programul prezentat reunește producțiile care au primit premii în edițiile din 2016 și 2017.

HOJE EU QUERO VOLTAR SOZINHO – FOCUS BRAZILIA

Dramă/Romantic, Brazilia, 2014

Regia: Daniel Ribeiro

Cu: Ghilherme Lobo, Fabio Audi, Tess Amorim

Date difuzare: 11.09/13.09

Leonardo este un tânăr nevăzător, în căutarea independenței. Viața sa cotidiană, relația cu cea mai bună prietenă, Giovana, și felul în care vede lumea se schimbă complet odată cu sosirea lui Gabriel.

LOCURA AL AIRE

Documentar, Uruguay

Scenariul și regia: Alicia Cano & Leticia Cuba

Date difuzare: 14.09

În ultimii 20 de ani Spitalui Psihiatric din Montevideo a găzduit postul de Radio Vilardevoz, stație pe care o gestionează un grup de pacienți și doctori.

LAS NINAS BIEN

Dramă, Mexic, 2018

Regia: Alejandra Márquez Abella

Cu: Ilse Salas, Cassandra Ciangherotti, Paulina Gaitán, Johanna Murillo, Flavio Medina

Date difuzare: 12.09/15.09

Sofia este regina neîncoronată a grupului său de prietene. Mereu fermecătoare, perfectă și răsfățată, se confruntă cu o situație de neînchipuit: oprobiul social.

NINIPELI: POVESTIOARE DIN AMERICA LATINĂ(partea întâi)

Date difuzare: 14.09

NINIPELI: POVESTIOARE DIN AMERICA LATINĂ(partea a doua)

Date difuzare: 15.09

Scurtmetraje pentru copii (8+), cu origini si imagini foarte diverse, provenind din Mexic până în Argentina, trecând prin Venezuela, Bolivia și Brazilia. Un mozaic de filme care cuprind marile intrebari ale Americii Latine: inegalitățile sociale, exploatarea resurselor naturale, munca, scoala, familia. Dar totodată pătrunse de copilărie, joc, prietenie.

NO ME DIGAS SOLTERONA!

Comedie, Peru, 2018

Regia: Ani Alva Helfer

Cu: Patricia Barreto, Angelica Aragon, Fiorella Rodriguez

Date difuzare: 14.09

Patricia, o femeie de 35 de ani, romantică incurabilă, pe cale să se mărite, descoperă că iubitul ei de multă vreme, Alonso, i-a fost infidel.

PAJAROS DE VERANO

Dramă, Columbia, 2018

Regia: Cristina Gallego, Ciro Guerra

Cu: Carmina Martinez, Jose Acosta, Natalia Reyes

Date difuzare: 13.09

Nordul Columbiei, anii 70, o societate matriarhală condusă de tradiții și construită în jurul familiei. Rapayet și familia sa sunt printre primii stăpâni ai traficului de marijuana.

RETABLO

Dramă – Peru, 2017

Regia: Alvaro Delgado Aparicio

Cu: Magaly Solier, Amiel Cayo, Junior Bejar

Date difuzare: 11.09

Segundo Paucar, un băiat de 14 ani, vrea să devină un maestru în crearea cutiilor de povești, precum tatăl lui, pentru a duce mai departe moștenirea familiei.

TANGO SUOMI – CLOSING FILM

Documentar – Argentina, Finlanda, 2016

Regia: Gabriela Aparici

Cu: Markus Allan, Julio Covello, Johanna Juhola

Date difuzare: 15.09

Tangoul poate fi și finlandez. În Argentina nu se știe mare lucru despre această țară și despre cultura ei.

WINAYPACHA/ETERNITY

Dramă – Peru, 2017

Regia: Oscar Catacora

Cu: Vicente Catacora, Rosa Nina

Date difuzare: 13.09

Un cuplu de oameni în vârstă încearcă să supraviețuiască în Anzii Peruvieni, în timp ce își așteaptă fiul.

YULI

Dramă/Biografic, Cuba, 2019

Regia: Iciar Bollain

Cu: Carlos Acosta, Santiago Alfonso, Keyvin Martinez

Date difuzare: 14.09

Regizorul Icíar Bollaín prezintă povestea dansatorului cubanez Carlos Acosta, o legendă a lumii dansului și primul dansator de culoare care a jucat unele dintre cele mai faimoase roluri în balet. Un dansator care nu dorea să danseze.

Juriul Festivalului Pelicula

SYLVIE DEBS

Profesoară asistentă la Universitatea din Strasbourg, unde predă la catedra de Comunicare-Informare, este membră a laboratorului de cercetare CHER (Culture and History in the Roman Space – https://cher.unistra.fr/). Reprezentantă ICORN, International Cities of Refuge Network (www.icorn.org), a fondat rețeaua CABRA (CAsas BRAsileiras de Refugio: www.cabras.org), care se ocupă de scriitorii și artiștii amenințați în țările din care provin.

Cu un doctorat în Literatură comparată, este considerată în Franța una dintre cele mai importante specialiste în filmul brazilian. A publicat 5 cărți, precum și numeroase articole despre cinema, literatura cordel și literatura populară. Este membră a redacției Latin American Cinema Review, publicată de PUM, și colaborează cu festivalul Cinelatino (www.cinelatino.fr) din 1996. Acolo, se ocupă de prezentarea filmelor, regizorilor, actorilor și moderează dezbaterile cu publicul. Ca fostă diplomată în Brazilia (2006-2010) și în Mexic (2010-2013), Sylvie Debs are o experiență cuprinzătoare în programare și cooperare culturală.

BOGDAN DUMITRACHE

Bogdan Dumitrache s-a născut în mai 1977 la Bucureşti şi a absolvit Academia de Teatru şi Film în 1999. A debutat ca actor pe scena teatrului ,,Constantin Nottara” în anul 2000, dar a renunţat repede la teatru în favoarea filmului. Bogdan a jucat în câteva dintre cele mai titrate lung şi scurtmetraje ale momentului: ,,Trafic”, regia Cătălin Mitulescu, ,,Moartea domnului Lăzărescu”, regia Cristi Puiu, ,,Tramvaiul Andreei”, regia Alex Iordăchescu, ,,Cum mi-am petrecut sfârşitul lumii”, regia Cătălin Mitulescu, ,,Lecţia de box”, regia Alexandru Mavrodineanu, ,,Portretul luptătorului la tinereţe”, regia Constantin Popescu, ,,Captivi de Crăciun”, regia Iulia Rugină, ,,Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, regia Adrian Sitaru, ,,Poziţia copilului”, regia Călin Peter Netzer.  Devenit cunoscut publicului larg datorită rolului din serialul ,,În derivă”, Bogdan a câştigat aprecierea criticilor pentru rolul lui Alex din filmul ,,Din dragoste, cu cele mai bune intenţii”, pentru care a primit Leopardul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Locarno în 2011. Acelaşi an, 2011, îi aduce lui Bogdan Premiul GOPO pentru rolul Laurian Haşiu ,,Leu” din filmul ,,Portretul luptătorului la tinereţe”. În 2017, primește la San Sebastian Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, pentru rolul lui Tudor, din „Pororoca”, ca în 2019 să câștige Premiul GOPO  pentru același rol.

BOGLARKA NAGY

Boglárka Nagy a studiat film și management de proiecte educaționale și culturale, precum și management de cinema de artă. În ultimii 15 ani a scris critică de film, studii și a notat interviuri, a selectat filme pentru festivaluri de documentare, a predat la ateliere și a organizat formări.

S-a ocupat de proiecte de film la Institutul Francez din Cluj între 2009-2013 și de Cinema Elvire Popesco la București între 2014-2018.

În prezent este directoarea generală a Confederatiei Internaționale de Cinematografe de Artă – CICAE la Berlin.

Festivalul Película este organizat de FREEALIZE și Asociația Culturală ARTICHITANA și este susținut onorific de o parte dintre ambasadele  țărilor din America Latină la București: Argentina, Brazilia, Chile, Mexic și Peru, cărora li se alatură Ambasada Franței, Institutul Francez și Institutul Cervantes.

Película promite o experiență inedită și vă așteaptă să luați parte la cât mai multe evenimente!

Întregul program al festivalului este disponbil pe site-ul festivalului www.peliculafiesta.ro, iar biletele sunt disponibile pe Eventbook.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.

19
/09
/22

Bazat pe cazul real al fostului șef francez al agenției antinarcotice, acuzat în 2017 de contrabandă cu droguri la scară largă, Ancheta unui scandal de stat / Enquête sur un scandale d'etat explorează o captivantă poveste despre corupție la cel mai înalt nivel și chestionează formele de discurs public în contextul traficului de droguri. Filmul lui Thierry de Peretti, cu Roschdy Zem, Pio Marmaï și Vincent Lindon este distribuit în cinematografe din 30 septembrie de Independența Film.

19
/09
/22

Iubirea, sub toate formele ei, este tema ediției cu numărul 17 a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 7 și 16 octombrie, o vom celebra în sălile de cinema din București, urmărind peste 340 de filme sosite din întreaga lume. Printre acestea, 48 de povești cu și despre iubire, vor fi prezentate sub umbrela Animate the Love – temă ilustrată în posterul ediției de artista ucraineană Oksana Kurmaz.

19
/09
/22

Fairytale, cel mai recent film al regizorului Alexander Sokurov, și ultimul din tetralogia inspirată de cele mai controversate personaje politice ale secolului XX, va deschide cea de-a 12-a ediție a Festivalului Internațional de Film Experimental București. Luni, pe 26 septembrie, în anticiparea debutului oficial al festivalului, pelicula va avea parte de o primă întâlnire cu publicul din România, de la ora 18:30, la Cinemateca Eforie.

15
/09
/22

„Om Câine / Man and Dog”, primul lungmetraj regizat de Ștefan Constantinescu, cu Bogdan Dumitrache și Ofelia Popii în rolurile principale, intră în cinematografe din 16 septembrie, filmul fiind distribuit pe marile ecrane de microMULTILATERAL.