Ce vedem pe scenele Festivalului Internațional George Enescu, sâmbătă, 7 septembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/ce-vedem-pe-scenele-festivalului-international-george-enescu-sambata-7-septembrie/

Recitaluri cu virtuozi de faimă mondială, o privire de ansamblu asupra muzicii americane contemporane şi operă barocă cu o distribuţie strălucitoare.

Un articol de Liliana Matei|7 septembrie 2019

La Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă, de la ora 11.00, în seria Recitaluri și concerte camerale, are loc recitalul pianistului canadian Charles Richard-Hamelin.

În program: Images oubliées – de C. Debussy, Morceaux de fantaisie op.3 – de S. Rahmaninov, Suita I „În stil vechi” pentru pian, op. 3 în sol minor – de G. Enescu, Sonata nr. 4 pentru pian în do minor op. 29 – de S. Prokofiev.

Charles Richard-Hamelin se remarcă drept unul dintre cei mai promițători pianiști ai generației sale. A cântat împreună cu orchestre precum Les Violons du Roy, Orchestra Simfonică din Montreal, Orchestra Simfonică din Singapore, Sinfonia Varsovia, Orchestra Simfonică din Toronto și Orchestra Filarmonicii din Varșovia, cu dirijori precum Jacek Kaspszyk, Kent Nagano, Vasily Petrenko și Carlo Rizzi. A fost invitat să concerteze în diverse festivaluri de prestigiu, cum ar fi Chopin și Festivalul Europei din Varșovia, Festivalul de la Roque d’Anthéron, Festivalul Lanaudière din Canada și Festivalul de Primăvară de la Praga.

Primul său album solo, cu lucrările târzii ale lui Chopin, a fost lansat de Analekta în 2015, urmat de cel de-al doilea album cu lucrările lui Chopin, Beethoven și Enescu, înregistrate live la Palais Montcalm, din Quebec. Cel mai recent CD al său include lucrările lui Chopin, lansate și de Institutul Chopin din Varșovia în 2016.

În seria Muzica Secolului XXI, are loc un concert dedicat muzicii contemporane americane. La Sala Radio, de la ora 13.00, evoluează Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău.

Programul se deschide cu Concertul pentru vioară – de Adam Schoenberg, avându-l la pupitru pe tânărul și nuanțatul dirijor american Jayce Ogren și pe talentata Anne Akiko Meyers la vioară. Născut în 1980, Adam Schoenberg este compozitorul american contemporan cu cel mai des cântate compoziții pe scenele din SUA, ale cărui lucrări pline de mister și senzualitate i-au adus deja nominalizări Grammy. El compune și multă muzică de film și teatru.

Urmează o lucrare a tânărului compozitor american de origine israeliană, Avner Dorman, dirijată chiar de el, avândul alături pe colaboratorul său, versatilul percuționist de origine italiană Simone Rubino. Compozițiile lui Dorman sunt caracterizate de multă emoție și fiind preluate de dirijori reputați, cum ar fi Zubin Mehta, Christoph Eschenbach, Ricardo Chailly sau Andris Nelsons.

Un recital bijuterie cu Julia Fischer la vioară și Henri Bonamy la pian va bucura audiența la Ateneul Român, de la ora 16.30, în seria Recitaluri și concerte camerale.

În program: Sonata pentru vioară și pian KV 378 – de W.A. Mozart, Sonata nr. 1 în sol major pentru vioară și pian op. 78 – de J. Brahms, Sonata a II-a în fa minor pentru pian și vioară op. 6 – de G. Enescu, Rapsodia Tzigane – de M. Ravel.

Un concert în care tinerețea și talentul celor doi muzicieni vor da strălucire și energie muzicii. Julia Fischer este considerată una dintre cele mai talentate și versatile violoniste ale momentului, iar tânărul pianist francez, cu rădăcini românești (mama sa fiind originară din Brașov), Henry Bonamy un virtuos al clapelor înszestrat cu o mare sensibilitate și un dirijor original. Cei doi colaborează în diverse proiecte încă din anul 2002.

La Sala Mare a Palatului, de la ora 19.30, în seria Mari Orchestre ale lumii, are loc al doilea concert din ediția din acest an a Festivalului Internațional George Enescu susținut de Orchestra Națională a Franței, sub bagheta maestrului Ion Marin.

În program: Suita nr. 1 pentru orchestră în do major op. 9 – de G. Enescu, Concertul în sol major pentru pian și orchestră – de M. Ravel, Suita „Imagini” pentru orchestră – de C. Debussy.

Solistă va fi pianista de origine română Alexandra Dariescu. O muziciană cu un palmares impresionant care a evoluat pe cele mai renumite scene – Carnegie Hall, Barbican, Royal Albert Hall, Konzerthaus în Viena, continuând să cucerească publicul din diferite colțuri ale lumii.

Concertele de la miezul nopții încheie cea de-a opta zi a Festivalului Internațional George Enescu. La Ateneul Român, de la ora 22.30, urcă din nou pe scenă originalul ansamblu londonez Orchestra of the Age of Enlightement (OAE). Sub bagheta maestrului Laurence Cummings, OAE aduce pe scena festivalului o nouă opera în concert de Gluck – ”Orfeu și Euridice”. În rolul lui Orfeu, noua stea în urcare, contratenorul britanic Iestyn Davis, care a cules deja laurii de pe Brodway.

 

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.