Cea de-a 46-a ediție a Sibiu Jazz Festival aduce în program proiecte artistice inedite
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-de-a-46-a-editie-a-sibiu-jazz-festival-aduce-in-program-proiecte-artistice-inedite/

În perioada 23-29 mai are loc cea de-a 46-a ediţie a Sibiu Jazz Festival. În line- up-ul acestui an: Modern Art Orchestra (Ungaria), Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda), Sekou Kouyate (Guinea), The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia). 

Un articol de Liliana Matei|13 mai 2016

Iată câteva recomandări:

Modern Art Orchestra (Ungaria) –  www.mao.hu/en/ 

Modern Art Orchestra este un big band contemporan de jazz ce se axează pe intepretarea pieselor compuse de unii dintre cei mai creativi muzicieni contemporani maghiari. În calitate de fondator și director artistic al formației, trompetistul numarul unu al Ungariei, Kornel Fekete-Kovacs a reușit să adune muzicieni de prim rang ce abordează genuri muzicale dintre cele mai diverse: jazz, pop, muzică clasică sau contemporană. MAO și-a câștigat statutul de formație creativă cu un sunet unic, ce își are rădăcina în fuziunea dintre big band-ul de jazz profesionist și aranjamentele muzicale clasice, realizate pentru orchestra de cameră. Formația a realizat nenumărate proiecte de succes, alături de muzicieni de renume internațional precum: Bob Mintze, Dave Liebman, Kurt Elling sau Wallace Roney prin Rhoda Scott, New York Voices sau Corul de Gospel Harlem.

Trio Reijseger – Fraanje – Sylla (Olanda, Senegal) – http://reijsegerfraanjesylla.com/

Ernst Reijseger – violoncel
Harmen Fraanje – pian
Mola Sylla – voce, m’bira, xalam,  knogoma

Tot la Sibiu va fi prezent și Trio-ul Reijseger – Fraanje – Sylla din Olanda. Repertoriul lor constă în cântece africane în dialect Wolof, interpretate de solistul de origine senegaleză al trupei, Mola, și liniile melodice ale lui Ernst Reijseger și Harmen Fraanje, unele dintre ele fiind compuse pentru coloana sonoră a filmelor lui Werner Herzog.
Ernst Reijseger este un maestru al violoncelului; combinând variații de Bach, cu linii de bass hard bop în stilul lui Mingus și chiar ritmuri de percuție africană. Ceilalți membri ai formației sunt la fel de talentați și originali în interpretare: pianistul Harmen Fraanje, considerat unul dintre cei mai promițători tineri pianiști din Europa, crează linii melodice imaginare prin fuziunea muzicii clasice cu jazz-ul, iar muzicianul senegalez Mola Sylla exprimă propriile tradiții culturale, printr-un timbru vocal puternic acompaniat de cateva instrumente africane originale. Rezultatul acestui mix de stiluri și tradiții este extrem de original și nu parcurge doar genuri muzicale diferite dar le și transcede. Imaginați-vă această combinație de melodii lirice și pline de sensibilitate ale pianistului olandez Harmen și stilul mereu surprinzator de “guru al improvizațiilor” specific lui Ernst. Trebuie savurat!
Sekou Kouyate (Guineea) – http://sekoukouyate.com/ 

Sekou Kouyate – kora electrica, vocal

Henrik West – chitara bas, vocal

Francis Kweku Osei – tobe, vocal

Carl Winther – pian & keyboard
Un alt nume important din festival este Sekou Kouyate, câștigător al Global Music Award – medalia de aur. De multe ori, supranumit „Jimi Hendrix al Korei” datorită riffurilor sale rapide și al sonorității fascinante, Sekou Kouyate este un artist unic. Originar din Guineea, Sekou Kouyate a obținut recunoaștere internațională, fiind cunoscut astăzi drept unul dintre cei mai talentați interpreți de electric kora, instrument muzical de origine africană. A colaborat cu artiști precum: marele pianist cubanez – Roberto Fonseca, regele parizian al funkului – Marco Prince FFF, formația de muzică zouk „Kassav” din Martinica sau rapperul new yorkez – Joe Driscoll.

Și nu în ultimul rând, la cea de-a 46-a ediție, iubitorii de jazz vor putea să savureze recitalurile formațiilor: The Diaspora House (Israel), Dock In Absolute (Belgia, Luxemburg) sau Tangostinato (Italia), precum și serile de jam sessions ce vor fi organizate în diverse locații din oraș.

INFO

Biletele și abonamentele la festival se găsesc în rețeaua EVENTIM, în librăriile Humanitas, magazinele Orange, Vodafone, Germanos și în OMV.

Mai multe detalii despre artiști și programul festivalului pe www.sibiujazz.ro sau pe www.facebook.com/sibiujazz/

09
/05
/19

Astăzi și mâine (9 și 10 mai 2019), de la ora 19.00, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, condusă de maestrul Horia Andreescu, va avea în program  uvertura operei Nabucco de Giuseppe Verdi, Concertul nr. 3, în do major, pentru pian şi orchestră, op. 26, de Serghei Prokofiev și Simfonia nr. 2, în do major, op. 61 de Robert Schumann. Solistă în concertul lui Serghei Prokofiev va fi pianista Eva Yulin Shen, singura artistă care a primit şapte ani consecutiv distincţia „The Cultural Youth Ambassador Music Talent Awards“ acordată de guvernul taiwanez.

08
/05
/19

Șapte orașe și cinci țări – Germania, Franța, Italia, Canada și Moldova – vor găzdui în acest an reprezentații asociate Festivalului Internațional „George Enescu”, onorând astfel extraordinara moștenire muzicală a marelui compozitor român. Cea de-a 24-a ediţie a Festivalului Internaţional „George Enescu” va avea loc în perioada 31 august - 22 septembrie. 

07
/05
/19

Opera Națională București prezintă joi, 9 mai, începând cu ora 18:30 Concertul extraordinar cu ocazia Zilei Europei. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea, iar conceptul regizoral poartă semnătura lui Alex Nagy. Pe scenă vor evolua soliștii Oana Andra, Simonida Luțescu, Stanca Maria Manoleanu, Bianca Mărgean, Simona Neagu, Crina Zancu, Lucian Corchiș, Paul Lungu, Daniel Pop, Filip Panait, cu participarea Orchestrei și a Corului Operei Naționale București. 

06
/05
/19

Teatrul Odeon a lansat în stagiunea 2001-2002 programul „Dans la Odeon”, program ce și-a propus să aducă în atenția publicului arta dansului profesionist din România și din străinătate, sub forma unor Gale Extraordinare. Ediția din acest an, a XVIII-a, va avea loc vineri, 17 mai, ora 19:00, în Sala Majestic a Teatrului Odeon.

25
/04
/19

Soprana Nelly Miricioiu, o incomparabilă actriță cu voce de aur – așa cum a numit-o critica internațională -, strălucitoare la Covent Garden, Metropolitan Opera din New York sau Scala din Milano, se numără printre invitații celei de-a III-a ediții a Festivalului Internațional de Operă “Virginia Zeani”, care va avea loc La Târgu Mureș, Reghin și Cluj, în perioada 31 mai – 9 iunie.

25
/04
/19

Tinerii muzicieni selectați în programul SoNoRo Interferențe 2019 încheie săptămâna de studiu si mentorat cu un concert la Portul Cultural Cetate, sâmbătă, 27 aprilie, de la ora 19:00. Bursierii vor interpreta alături de profesorii lor capodopere de Sergei Rachmaninov, Wolfgang Amadeus Mozart, Ludwig van Beethoven, Antonin Dvorak, Dmitri Șostakovici, Max Bruch, Gabriel Fauré si Felix Mendelssohn-Bartholdy.

22
/04
/19

Opera Națională București prezintă joi, 25 aprilie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Cavalleria Rusticana & Pagliacci” de Pietro Mascagni - Ruggiero Leoncavallo.  Regia poartă semnătura lui Ion Caramitru, scenografia a fost creată de Viorica Petrovici, iar conceptul light design-ului îi aparține lui Chris Jaeger. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

20
/04
/19

Cea de-a VII-a ediție a SoNoRo Conac se lansează în cadrul Sezonului România-Franța și anunță un program „À la française”!

19
/04
/19

În Joia Mare (25 aprilie – 19.00), în așteptarea sărbătorii Paștelui, Orchestra Națională Radio vă propune unul dintre cele mai cunoscute recviemuri  - dintre cele peste 2000 compuse vreodată! - Recviemul German semnat de Brahms, lucrare a cărei premieră absolută a avut loc în 1868, în Vinerea Mare, la Catedrala din Bremen, cu Brahms însuși ca dirijor.

18
/04
/19

Unsprezece orașe din România vor organiza concerte în cadrul Festivalului Internațional George Enescu din acest an, față de șapte orașe în ediția anterioară. Publicul va avea ocazia să participe, sub egida festivalului, la concerte susținute de artiști internaționali împreună cu ansambluri și orchestre locale la Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Sibiu, Târgu Mureș, Bacău, Bârlad, Târgoviște, Satu-Mare și Piatra Neamț, pe lângă evenimentele care se desfășoară timp de 23 de zile la București.