Cea de-a șasea ediție a Bucharest Photofest, între 1 – 10 octombrie la București
https://www.ziarulmetropolis.ro/cea-de-a-sasea-editie-a-bucharest-photofest-intre-1-10-octombrie-la-bucuresti/

Bucharest Photofest, ajuns la cea de-a şasea ediţie în 2021, este un festival-platformă care şi-a asumat misiunea de a intermedia accesul publicului larg la unele dintre cele mai importante, actuale şi relevante repere din fotografia autohtonă şi internaţională.

Un articol de Petre Ivan|28 septembrie 2021

Bucharest Photofest se desfășoară în perioada 1 – 10 octombrie în mai multe spații din București și reunește în cele 10 zile și 10 locuri de desfășurare peste 35 de evenimente: expoziții, proiecții de film, showcases, discuții și dezbateri, portfolio reviews, concerte live și invitați speciali din Franța, Italia, Spania, Maroc, Algeria, Ungaria, Germania, Cehia, Statele Unite ale Americii, Moldova și nu numai.

Evenimentele vor avea loc la Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Victoria Hub, Golden Tulip Bucharest, Uzina Coffee, Goethe-Institut., Cărturești Modul, Cărturești Carusel, Centrul Ceh și Deschis Gastrobar iar deschiderea oficială va avea loc vineri, 1 octombrie, de la ora 19:30, la Cinema Muzeului Țăranului, cu proiecția filmului Bergman: A Year in a Life (r. Jane Magnusson, Suedia, 2018, 117 min., în selecția oficială din 2018 a Festivalului de Film de la Cannes și la BFI London Film Festival).

Bucharest Photofest își propune să fie cel mai important festival de fotografie din România, ce transformă fotografia într-un instrument de educație vizuală, creând contextul pentru dezbaterea unor teme importante ale actualității socio-politice și cultural-umane.

Rezistența este perspectiva prin care ediția din 2021 a Bucharest Photofest vorbește despre oameni, valori, locuri și, în mod special, despre fotografi și munca acestora, despre maniera prin care ei rezistă din punct de vedere al creativității, al valorilor și eticii sau chiar al abordării de business.

„Rezistența este un concept; ne privește pe toți. Este capacitatea noastră, a tuturor, de a ne manifesta conform setului de valori pe care l-am deprins. Este capacitatea de a depăși provocările sociale, politice, culturale. Este dorința de a ne manifesta cultural. Este ceea ce am reușit să facem după o perioadă de pandemie prin care a trebuit să trecem toți. Este succesul oamenilor care aspiră să trăiască cu demnitate chiar dacă sunt discriminați sau modul în care aleg să nu renunțe la valorile lor universale.“ – Ionuț Trandafirescu, fondatorul Bucharest Photofest.

Printre expozițiile de fotografie care pot fi vizitate pe durata evenimentului se numără Faces of Autism a tânărului fotograf David Stescu, un proiect ce și-a propus, prin portrete ale copiilor, tinerilor sau adulților cu autism, să exploreze multiplele fațete ale autismului; Among you de M’hammed Kilito, ce documentează identitatea unei serii de tineri marocani care își cer dreptul de a fi diferiți și care celebrează diversitatea; Curaj!, expoziția Cultura la dubă realizată în parteneriat cu Goethe-Institut, ce reunește portretele unor artiști români și germani, precum și fragmente din poveștile lor, publicate pe platforma de jurnalism independent Cultura la dubă; „Václav Havel: întâlnire cu lumea”, care propune o retrospectivă a muncii lui Jiří Jírů, fotograful personal al preşedintelui Václav Havel din 1993 până în 2000; Peru. Resistance de Gabriel Șerban, dedicată unei țări care nu și-a epuizat istoria, bogățiile și poveștile ancestrale – o țară care rezistă, Boabe de Negru și Speranță, de Vladimir Gheorghiu, un omagiu adus scenei locale de muzică și concertelor organizate pe durata pandemiei la Uzina Coffee din București; Resistance, în parteneriat cu platforma dedicată fotografiei Wipplay.

Bucharest Photofest aduce și proiecții de film, printre care Beyond the Bolex (r. Alyssa Bolsey, SUA, 2018, 91 min, câștigător al celui mai bun realizator emergent la Newport Beach Film Festival 2019 și câștigător al celui mai bun film documentar la Dallas Videofest 2019, în selecție oficială la Raindance Film Festival 2019), Cultures of Resistance (r. Iara Lee, 2010, 73 min) și Side by Side (prezentat de Keanu Reeves), dar și două scurtmetraje recente ale faimosului fotograf și producător american Chris Burkard.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.

28
/02
/24

“Mamma Mia!”, cel mai faimos musical din România, revine weekend-ul acesta pe scena Sălii Palatului din Capitală, într-o nouă reprezentație de zile mari, asta după ce în ultimii cinci ani spectacolul a fost văzut de peste 80.000 de români. Până acum producția a avut nu mai puțin de 33 de reprezentanții în țara noastră, în nouă orașe, dintre care doar 20 în București, unde fiecare spectacol a fost sold-out de fiecare dată.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.